• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
Един кВтч на газ средно е 11-12 стотинки . На въглища при средна цена 320 лв/т идва 5-6 стотинки. Значи някъде двойна идва разликата, ако не се има предвид по-добрия контрол на разхода, но и там можеш спокойно да заложиш 10% разлика в полза на газа.
Няма ли някой друг, който да е минал от въглища на газ?

(В сайта на имоти.бг пък дават някакъв пример за отопление на въглища 412 лв, а на газ 480 лв. това пък е 16 % разлика)
Затова ви питам ако има някой да го е приложил реално, като колегата по горе.
Благодаря предварително.
Christo - майстор
В сметките трябва и КПД-тата да влязат. Едва ли КПД-то на котела с въглища е било над 70%. На газовия може да е доста над 90%. За липсата на хамалогия и мърсотии също ще трябва да се заплати :wink:
Така е труда струва пари и все пак, ако има нокой от вас да е минал от въглища на газ (както колегата по-горе) нека сподели за раходите за месечни (сезонни) сметки.
Благодаря за информацията все пак.
Явно не сте правили "грешката" да започнете с отопление на въглища, а направо сте започнали с газ.
igt - специалист
Едва ли ще получите желания от Вас отговор, при положение, че всичко е много относително, съобразно първаначалната инвестиция, характиристиките ноа помещението, времето за обитаване и личната преценка за топлина.
Има доста теми, не само в този форум относно отоплението на газ с кокретни мнение и не на последно място подобрания на сметките, посредством използването на разни праграмотори, увеличаване броя на радиотирите и пр.
Аз лично не мога да ви дам мнение, защото в населеното място, където живея няма газ, т.е. аз все още нямам възможност да "сгреша" и да се отоплявам на газ.
Като цяло цената на всичко се увеличи. Всеки търси нещо по-евтино, в стремежа си да не попадне под ударите на добре извесния ни принцип "Икономията е майка на мизерията".
igt написа:
всичко е много относително, съобразно първаначалната инвестиция, характиристиките ноа помещението, времето за обитаване и личната преценка за топлина.
Е то помещението си е едно и също, ако жилището ти по-миналата зима е било 100 кв.м, то и тази си е било 100 кв.м. :)
А за обитаването - ако миналата зима жена ти си е била вкъщи 24 ч. а сега сте работа иго ползвате 16 ч. не давайте данни.
А за личната преценка на топлината то ако миналата зима си се чувствал комфортно при 23 градуса то навярно и тази ще ти е добре при 23 градуса.

Но както и да е, оставете все едно не съм питал.

Хубав ден от мен.
Stefak - напреднал
Емил, след като има газ до вас, въобще не се колебай ами купувай котела. Няма да са ти много по големи сметките, а комфорта е несравним. Икономията при мен дойде от междинните сезони в които хем е за парно, ама и хем да поработи час два, защото иначе става много топло. С газта си пускам котела, работи един час и готово. С въглищата докато тръгне котела, да завърти помпата и т.н. минат 2 часа, след което става 25 градуса абсолютно ненужни и като пари съм изхарчил в крайна сметка. По горе поропуснах да кажа, че и през двете години откакто сме на газ жена ми си е вкъщи заради бебето, така че от тази зима след като няма никой през деня вкъщи още повече ще падне консумацията.
И аз искам да споделя мнение по сметките които казвате 200 лева на месец за 70 квадрата апартамент не е изгодно. На мен инсталацията с камина с водна риза 17кв отоплявам къща на два етажа 100 квадрата. 3 спални, кухня,хол, две бани и 120 литров бойлер със серпентина. Изолация никава стара дървена дограма. На сезон отиват около 7 тона въглища по 70 лева тон и около 3-4 кубика дърва. Може и по евтино ама много често трябва дасе засичаме с горските в гората
Svezar - специалист
дървосекача 87 написа:
7 тона въглища по 70 лева тон

Кажи къде ги продават тези въглища да развъртя малко бизнес понеже аз под 250лв за тон не съм виждал нещо което поне малко да прилича на въглища /и да топли като такива/ :shock: Сега вече ако живееш в Бобов Дол и сам си ги копаеш е друг въпрос :-D
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: