• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
armagedamian - специалист
bili&steki написа:
armagedamian това ,че си продал 2 недомислия на пелети не те прави голям спец по въпроса... :lol: :lol: :lol: ... аз като ти казах само с пелети и котли на пелети се занимавам(за други котли не мога нищо да кажа).. и всичко което казвам е на база наблюдения. :!: ... и не ми обеснявай за италианските производители... :lol: едно подобно творение ни е най-добрия клиент за пелети...похапва ги в огромни количества
Добре,прав си!Нищо не разбирам.А и ти си обективен,сигурно не си представител на някоя марка,нали!
Аз просто имам инфо от около половината монтажни групи в Бургаска област.Те също не разбират нищо,да!
bili&steki - специалист
armagedamian, това е чудесно :lol: ... Би ли споделил в конкретиката на настоящата тема нещо от инфото което са ти доверили? :-D .
Здравейте,реших да пиша в тази тема,защото направих отопление на пелети и понеже от доста време само чета от форума,искам сега да споделя какво съм направил.От форума черпих доста информация за оразмеряване на радиаторите, за щранговете и комина.Къщата е на три етажа.Първия е около 100кв.м; без гаража и терасите,втория етаж е 130кв.м; и третия е 40кв.м; това са чистите отопяеми площи иначе по документи къщата се води 480кв.м;.Мазетата не ги отоплявам,а в гаража 35кв.м; имам 10 алуминиеви глидера на 600мм но там термо главата е на снежинка.Сега за изолацийте от вън имам 5см EPS, а вътре е с гипскартон и 5см вата.Щранговете от котела до 1ет. е мед ,от 1ет до 2ет. е тръба с алуминиева вложка 25мм,от 2ет. до 3ет. е тръба с алуминиева вложка 20мм.Радиаторите са почти навсякъде 600мм алуминиеви само в коридора имам един 800мм всички са вързани долу с кранчета на HERZ като някои са с термо глави.Сега самия котел е viadrus 30 кw с горелка GP20+ има четирипътен вентил и той се командва динамичен контролер на "Интиел"имам външен температурен датчик и един вътрешен в трапезарията седмичен програматор,топлата вода е от 200лиров бойлер"Елдом".Прикачвам снимки и приблизително разпределение.По-късно ще споделя температурите и разхода.

Прикачен файл

1ET.jpg
1ET.jpg (23.07 KиБ) Видяна 7026 пъти

Прикачен файл

2ET.jpg
2ET.jpg (22.38 KиБ) Видяна 7026 пъти

Прикачен файл

3ет.jpg
3ет.jpg (19.45 KиБ) Видяна 7026 пъти

Прикачен файл

IMG_3484.JPG
IMG_3484.JPG (50.38 KиБ) Видяна 7026 пъти

Прикачен файл

IMG_3483.JPG
IMG_3483.JPG (32.58 KиБ) Видяна 7026 пъти
Само да поясня още някои неща,къщата е в София-Драгалевци,още нямам врати с изключение на външната врата.Програматора съм го настроил на 20гр. през деня и 18 през ноща.На първият етаж сега е 20гр.като се дижи м/у 19.5гр. и при слънце стига до 22-23гр. на 2 и 3 ет. също е около 20гр там термоглавите са на три.Температурите по стите ги меря с един електронен тернометър и го местя на бар табуредка в средата на стаята.Пелетита сега са ми от БАУМАКС и съм доволен има сравнително малко пепел,в началото фирмата която ми монтира котела достави 600 кг.,но им ги върнах защото имаше много пепел(едно денонощие пълно до горе) и се запушваше шнека.Котела го пуснах на 13.01.2010г.и вече свикнах.Сега котела го почиствам на 3 дни(според мен може и на 5) но засега още ми е нов,и сега най-важното - разхода на денонощие в началото беше 7 торби по 20кг. от бг. пелетите(доставени от фирмата която ми монтира котела)това без да са настройвали нищо и студена къща.След това минах на пелети от БАУМАКС и разхода стана 5-6 торби от 15кг.На 19.01.2010 дойдоха да ми предадат официално котела и правиха "настройки" ,като преди "настройките"температурата беше 23гр. на 1ет. ,а след това около 19-20гр. и разхода стана 4 торби по 15кг. на денонощие ,но вътрешния термостат не работеше още при "настройките" им обясних че не работи но те се опитаха да достигнат градусите като си играят с термостата на котела и преместиха един джъмпер на външния датчик,но като паднаха температурите трабваше да шръткам термостата на котела и като ми омръзна взех ,че изтеглих описанията на "Интиела" ,на горелката и на външният датчик(между другото някои описания ми ги дадоха от фирмата)та изчетох всичко и се оказа ,че не са настроили да взима информация от вътре ,а само от външният датчик.Сега всичко е наред и от 7 дни ми харчи по 3 торби от 15кг. и температурите са като зададените на програматора.Днес 31.01.2010г. е по топло и се надявам да падне още разхода за това денонощие,но засичането ще го правя на седмица после на месец.Само още нещо бойлера се използва също приблизително 100 литра топла вода на ден.
filmatoplo - майстор
Ники здр ,добре изглежда котела .Моля поясни малко повече около монтажа -гледам втора помпа отзад долу на котела , също ми се вижда на топлата тръба към бойлера ел клапан .Обясни действието .
filmatoplo - майстор
Били -за мойте 55 квадрата реална отопляема площ -какво чудо пелетно може да се измисли :? колко би горяло .най малкия твой котел дали става или е голям .сега горя 8 кубика дърва -като се има в предвид че дали пече или е студено тя трябва да гори постоянно за да не я паля наново .Вечер става доста горещо -като и слоза дърва да искара уж до сутринта , не мога да не спя през половин час да и слагам по малко .С автоматизацията поне ще подържам темп когато е необходимо и колкото трябва .На етажа или в кухнята може ли да е котела -с колко дълък димоотвод може да работи в хоризонтал до комина 2 метра става ли .
bili&steki - специалист
Става Филмче :) ... колко ще гори незнам точно... но ще е много малко... а дали става на етажа - сигурно.. ама за сега само в котелно съм слагал..
zhivko83 - специалист
Едно време и ние ходихме на 3 часа до котела да слагаме въглища . А на сутринта 15 - 16 гр .
Филма , един акумулиращ съд , няма ли да ти свърши добра работа или инсталацията ти е малка и не става . Толкова добри идеи имаш все пак :prost:
Bobivan - специалист
filmatoplo написа:
Били -за мойте 55 квадрата реална отопляема площ -какво чудо пелетно може да се измисли :? колко би горяло .най малкия твой котел дали става или е голям .сега горя 8 кубика дърва -като се има в предвид че дали пече или е студено тя трябва да гори постоянно за да не я паля наново .Вечер става доста горещо -като и слоза дърва да искара уж до сутринта , не мога да не спя през половин час да и слагам по малко .С автоматизацията поне ще подържам темп когато е необходимо и колкото трябва .На етажа или в кухнята може ли да е котела -с колко дълък димоотвод може да работи в хоризонтал до комина 2 метра става ли .
Една камина 18 кв. на Да винчи ще ти свърши перфектна работа...
profesor - напреднал
Здравейте имам два въпроса.Могат ли пелетните горелки да работят на въглищен прах?И има ли такива горелки който да работят с въглищен прах, който да се монтират на котли?
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: