• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Абе нещо не е както трябва. По единия и другия метод не се получават що годе еднакви числа. Все пак 1 см изолация не вдига квадратурата на стената толкова много.

Прикачен файл

toplo.JPG
toplo.JPG (91.29 KиБ) Видяна 2603 пъти
Zurlata - специалист
Щото във втората програма не съм въвел ей тия коефиценти, не ги знам за цилиндър:
Прикачен файл:
Razlikata.jpg
Razlikata.jpg (64.59 KиБ) Видяна 2597 пъти
При по големи дебелини над 20-30см става почти еднакво.
Прикачен файл:
CIRvsLIN.jpg
Последна промяна от Zurlata на чет фев 07, 2013 10:21 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
И аз не съм топлоинженер не мога да ти помогна, но с логически мисля...Като имаш и двете сметки не могат ли да се сметнат колко би трябвало да бъдат?

Иначе програмата е доста добра за определяне на загубите по тръбно трасе. Като стане вярна разбира се.

При по голяма височина и дебелина пак не е вярно. Предполагам че тези коефициенти са отношение за височина/радиус или нещо свързано с тях.
Ahmakov - специалист
saraneron написа:
... Ето, питам те за последно! Кога топлинните загубите на един резервоар с размери 1/1/1м...., метален пълен с вода при разлика делта Т= 70 градуса ще са по-големи ,когато е изолиран с 10см.. до...50см.вата / каквото число смяташ да избереш/ или с 500см. вата.Ватата ми е без пари или ако искаш ми е златна ,аз питам само за загубите и има два отговора 10-50см. или 500см...
Ето отговарям ти за последен път. Топлинните загуби ще са най малки при 51см изолация. Топлообменна повърхност 24,48м2, Числената стойност е 134,35W. Май има и трети отговор.
А сега "учителю" "ебач", напиши какви са изчислените според теб стойности, а не само общи приказки. Говори в цифри.
И бъди така добър да ни осветлиш, защо на картинките от посочения от теб сайт, не дават информация за изолацията над 1- 1,2 в най добрия случай. Сигурно за да не се изолираме правилно с по 2м, 3м или 5 м.
8180 написа:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =19&t=5944
Ами това при мен на лаптопа, не рабори.
Последна промяна от Ahmakov на пет фев 08, 2013 8:47 am, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Аб сега направих следния експеримент при пресмятането. Вътрешната площ не се е променила, а само външната и загубите говорят сами по себе си май. Така че вътрешната площ на контакт с изолацията не е от значение :?

Лошото е че не знам на коя от двете програми да вярвам като цяло за реално изчисление.

Прикачен файл

toplo1.JPG

Прикачен файл

toplo.JPG
toplo.JPG (116.89 KиБ) Видяна 2593 пъти
Ahmakov - специалист
8180 написа:
Ahmakov написа:
Както е видно от картинката, в областта оградена в червен правоъгълник, U ( R или k) остава ОТНОСИТЕЛНО постоянна при увеличаване дебелината на изолацията в пъти.
Вярно, че се казва "Където си мерят п.., не си пъхай г...", но:

ПРЕДЛАГАМ БАС на шише по избор, че за червеното, твърдението на Автора НЕ Е вярно.
Видно и от картинката, вътре и извън червения правоъгълник, R нараства плавно и ПРАВО ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ДЕБЕЛИНАТА ОТ 0 ДО 70. Дебелината не е показана, но се подразбира.
Нещо повече, при зададен материал (ламбда), R се мени САМО от дебелината:
R = d/л, където:
d - дискутираната дебелина;
л - ламбда на материала.
Или...?
Изображение
Един подходящ за случая залог. :)

Печелиш шишето. Утре имаме "мероприятие" и след като се справим със съдържанието, шишето е твое. Да запазвам ли капачката или няма да ти трябва? :prost: :sauf:
Zurlata - специалист
ivanovbg, взех твоя пример и ето кво става когато вътр. и външната се различават, като ги въведеш във първата програма. Това дето казвах в началото че не се смята само по външна площ а и по двете , втората програма го потвърждава па макар и с малък процент грешка заради коефицентите.
Прикачен файл:
Za towa goworq.jpg
Ахмаков, ти на него тряя му дадеш цяла каса ама пълни! Ай включи се де, ама конкретно на въпроса с разликите - дали се смята само по външна или и двете площи влияят, май не е само по външна.
Кажи нещо и за ония коефиценти при цилиндър, вътрешното и външното топлопредаване.
Лошото е че не знам на коя от двете програми да вярвам като цяло за реално изчисление.
, вярвай и на двете едната е вярна за стени щото изчислява по линеен метод - където площа вътре и вън е една и съща. А втората е вярна при цилиндри и буфери щото взима под влияние външната НО И ВЪТРЕШНАТА площ, и това не съм го измислил аз формулите са от учебниците, ама що тряяше са трепем тука.

П.П. Страх ма е да си помисля начи кво ще се случи ако се съберем от форума в някоя кръчма .....и след 3-та чаша
къв пушелек ще се вдигне вътре :axe:
Ahmakov - специалист
Аз каквото съм имал да кажа вече съм го казал. Относно двете програми, ами все едно да решиш да боядисаш хладилника от всички страни и бойлера ама без дъната.

zurlata интересно ми е, с твойте програми какво ще се получи, ако зададеш дебелина на стената 50 см стомана и никаква изолация. По коя по вътрешната или по външната ще топлотдава?
Кажи нещо и за ония коефиценти при цилиндър, вътрешното и външното топлопредаване.
Ами аз като исках да се разберем как ще "връткаш" водата ти реши че се заяждам. Вътрешното се определя от там. Външното зависи дали ще е в помещение, на открито, под земята.
Последна промяна от Ahmakov на чет фев 07, 2013 11:43 pm, променено общо 2 пъти.
ivanovbg - майстор
Аз ти говорех за това:
Прикачен файл:
toplo.JPG
toplo.JPG (89.71 KиБ) Видяна 2570 пъти
вътрешната площ на контакт с изолацията е една и съща. Външната(контактуващата с въздуха) не е и съответно загубите са различни. То логически си е така, а във втората програма няма неизвестни коефициенти и мисля че е правилна.
ivanovbg - майстор
Като за капак ще прибавим с другата програма и капаците. При лявото изчисление имаме 2 капака по около 5 квадрата и трябва да прибавим съответно загуби от 38,42вата, а при дясното имаме 226квадрата с 868,4вата. Като цяло получаваме че единия висок и тесен цилиндър има загуби от 186 вата, а другия нисък и широк ни дава загуби 934 вата.

За обем получаваме около 2 кубика на първия резервоар и около 4 кубика за втория. И двата са с по метър изолация. Сметни кой по бързо ще изстине, па макар и да има по голяма натрупана енергия.

Ако направим изчисление за най малка площ ще видим че кълбото е с най малка площ за съответен обем и е най изгодно да направим резервоара кълбовиден. Ама там за изолацията не знам.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: