Абе нещо не е както трябва. По единия и другия метод не се получават що годе еднакви числа. Все пак 1 см изолация не вдига квадратурата на стената толкова много.
Прикачен файл
toplo.JPG (91.29 KиБ) Видяна 2603 пъти
Прикачен файл
saraneron написа:... Ето, питам те за последно! Кога топлинните загубите на един резервоар с размери 1/1/1м...., метален пълен с вода при разлика делта Т= 70 градуса ще са по-големи ,когато е изолиран с 10см.. до...50см.вата / каквото число смяташ да избереш/ или с 500см. вата.Ватата ми е без пари или ако искаш ми е златна ,аз питам само за загубите и има два отговора 10-50см. или 500см...Ето отговарям ти за последен път. Топлинните загуби ще са най малки при 51см изолация. Топлообменна повърхност 24,48м2, Числената стойност е 134,35W. Май има и трети отговор.
8180 написа:http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =19&t=5944Ами това при мен на лаптопа, не рабори.
8180 написа:Ahmakov написа:Както е видно от картинката, в областта оградена в червен правоъгълник, U ( R или k) остава ОТНОСИТЕЛНО постоянна при увеличаване дебелината на изолацията в пъти.Вярно, че се казва "Където си мерят п.., не си пъхай г...", но:
ПРЕДЛАГАМ БАС на шише по избор, че за червеното, твърдението на Автора НЕ Е вярно.
Видно и от картинката, вътре и извън червения правоъгълник, R нараства плавно и ПРАВО ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ДЕБЕЛИНАТА ОТ 0 ДО 70. Дебелината не е показана, но се подразбира.
Нещо повече, при зададен материал (ламбда), R се мени САМО от дебелината:
R = d/л, където:
d - дискутираната дебелина;
л - ламбда на материала.
Или...?
Един подходящ за случая залог.
Лошото е че не знам на коя от двете програми да вярвам като цяло за реално изчисление., вярвай и на двете едната е вярна за стени щото изчислява по линеен метод - където площа вътре и вън е една и съща. А втората е вярна при цилиндри и буфери щото взима под влияние външната НО И ВЪТРЕШНАТА площ, и това не съм го измислил аз формулите са от учебниците, ама що тряяше са трепем тука.
Кажи нещо и за ония коефиценти при цилиндър, вътрешното и външното топлопредаване.Ами аз като исках да се разберем как ще "връткаш" водата ти реши че се заяждам. Вътрешното се определя от там. Външното зависи дали ще е в помещение, на открито, под земята.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: