• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Z123 написа:
Тръбите са ми жаложени ф16 а за някои конвектори връзването е за ф 18 ,20 , това има ли значение за мощността на конвектора или друго нещо.
ОГРОМНО – по Ø16 минават до 3 kW при ΔТ=20° (за топлоносител примерно 60/40°С). Много често обаче конвекторите се слагат на термопомпени инсталации и там, понеже горната температура е ниска се намалява ΔТ, за да имат някаква прилична мощност конвекторите. При ΔТ=10° на Ø16 минават до 1,5 kW, а на ΔТ=5° и 1 kW не минава. Сега правя една инсталация, на която единият конвектор ми е с охладителна мощност 3,8 kW (сух товар) и 5 kW (действителен) при студоносител 7/12°С – свързах го с тръба Ø26х3 и пак ми е малко малка.
Z123 написа:
Кое е по добре с вградено управление или с допълнително купено?
И с двете става, но ако не е много скъпо оригиналното за вграждане е по-добре да вземеш него.
Да благодаря за мненията на всички , но за тръбите съм пред свършен факт за жалост , като ги полагах не съм си мислел, че ще закачам конвектори . Не ми се кърти а и си живея вече от скоро и нов ремонт и къртене ще е :cry: . Но надежда има, че поне 3 KW ще минат защото стаите са ми 16-20 м2 ,а само дневна-кухня е 40 м2 и там май ще са 2x3KW
filmatoplo - майстор
С по голяма помпа ще компенсираш-да не кажа с параметри 32/80,убегнало ми е с какво ще ги топлиш конвекторите :? :) .
filmatoplo - майстор
Да питам и аз ,за един модел вентилконвектори на Силпа -Клима джет , тези за стенен монтаж -предимно за промишлени цели , халета и подобни .Та имам някой чудения :? - има ли с монофазни вентилатори ,задните стойки има ли ги в комплекта ,шумни ли са много , и колко струват -не намирам цени в сайта им на Силпа :? . Точен модел -Klimajet kjc 236 , мощност 15 kлв.
sasooooooooo - "специалист"
Ааа, не, не [-X , ти нямаш право да питаш :-D . Тебе ние те питаме :cool:
filmatoplo - майстор
:) Отговорих си на въпросите веднага , ама става монолог :wink: -пък винаги съм се чудил кой прави зъбите на зъболекарите :? :wink: - та мислих че някой колега ще знае , ама май са на плажа :supz: .
radius - майстор
Четох, четох и май ще се ориентирам към Галети (или Gree, Carisma от AirTradeCentre), а за 1-2 непретенциозни помещения, може и нещо по-евтино/шумно. Ползвал съм на работа Галети естро, но като не съм мислил тогава за него и все едно нямам наблюдения. Май беше шумничък на макс, но то кой ли не е. На 1 и 2 беше ОК.
Повечето им дават мощността при 55С, за 70С изобщо не си и мисля, при термопомпа въздух /вода за отопление. Какво ли се случва, ако подам 35С на конвектора. Дали ще топли изобщо. Ясно е, че трябва да взема по-мощен модел, който има и по-голям пад на налягане, оттам и по-мощна помпа... Целта не е да топли само конвектора стаята, а да помогне на подовото, ако се задъхва при ниски температури. Т.е. идеята ми е на най-ниска степен и с вода 35-38С на входа.
filmatoplo - майстор
Става -тоест с по ниска температура на водата , но някой вградени устройства пущат вентилатора от определена минимална температура , някой са с настройка .Поинтересувай се .
radius - майстор
Вграденото устройство няма да има, ще се командва от стайния термостат, писах в една друга тема как мисля да стане.
Просто при такава температура на входа, дори да топли помещението, ще прави "студен" ( по субективни възприятия) вятър и се чудя дали изобщо ще е използваем.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26

Тема "вентилаторен конвектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: