• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Както аз и Боби писахме при грейко ламбдата "не е това, което е"... По добре засечи разход, или ако имаш мониторинговата програма на натурела засечи нивото на пламъка. Ако е на вълнички - (пълни/празни паницата) по време на горене, значи е много въздуха. Ако е равномерен си добре. Аз стигнах до извода, че на грейко му трябва допълнителен вторичен въздух. Тя сондата ти отчита всичкия, но да увеличиш първичния може да се вкара в неефективно горене и на практика да увеличи разхода (както се получи при мен).
gnt69 - майстор
Evgeniy написа:
Както аз и Боби писахме при грейко ламбдата "не е това, което е"... По добре засечи разход, или ако имаш мониторинговата програма на натурела засечи нивото на пламъка. Ако е на вълнички - (пълни/празни паницата) по време на горене, значи е много въздуха. Ако е равномерен си добре. Аз стигнах до извода, че на грейко му трябва допълнителен вторичен въздух. Тя сондата ти отчита всичкия, но да увеличиш първичния може да се вкара в неефективно горене и на практика да увеличи разхода (както се получи при мен).
Не знам може да си прав но как да вкарам вторичен въздух. А иначе осветеноста на датчика откакто сложих ламбдата е чук. Седи на 185-186 и не мърда. Преди плуваше от 140 до 180. :partyman:
Ето снимах и кофата с пепела.
Evgeniy - майстор
gnt69 написа:
А иначе осветеноста на датчика откакто сложих ламбдата е чук. Седи на 185-186 и не мърда. Преди плуваше от 140 до 180. :partyman:
Ми значи си наред. Ако всеки път, когато отвориш вратичката виждаш огнена подкова без да падат пелети и без да е "изядена" навътре, значи горенето е добре.
6osi6 - майстор
шоп написа:
дисплея в случая е най-евтиното нещо. Имам една торба такива.
Тези се слагат пред дисплея.
https://store.comet.bg/Search/?keywords ... MxNkY4NCJ9
Ако имаш в торбата от тях , хвърли няколко :prayer: :prayer: :prayer:
andy_forresite - майстор
bobi65 написа:
...при мен при ламбда 1.6 имам 1320 градуса на върхът на факела и 86 изходящи газове..
Изчисленото КПД ми е 93.48 процента . Стоиностите на СО в изходящите газове под 100 (50- 70-90) . при ламбда между 1.4 - 1.5 са над 500 ppm
Боби, откъде си вкарал датчиците в котела за измерването на температурата вътре в него? Има ли някаква възможност да ми пратиш по куриер измервателно у-ство за температурата в горивната камера, да измеря и да ти го върна обратно пак по куриер за моя сметка в двете посоки? Искам да видя какво ще получа по формулата за кпд и дали правилно предположихме колко е. Темп в горивната камера минус темп пушека върху темп в горивната камера. Ама имам три вида пелети в момента и ще трябва да седи в нас два дни. Не знам дали е голям проблем. Плюс возенето в двете посоки си отиват 4 дни.
А може и на ЛС да ми кажеш откъде да се сдобия с апаратура за такова измерване. Дано не е много скъпа. Това ми е по-добрия вариант, за да може след някакво подобряване да проверявам какъв ефект има. Също всяка партида и вид пелети може да се тестват каква жега се развива с тях. Щото едно е да гледаш голям огън в котела, друго е температурата на изгаряне.
bobi65 - специалист
Ето ти данните на производителя на LSU 4.9... Точност до 1.7 +- 0.05 след което пеърво не е вярно следващото което не се казва и не знаеш че сондите са с живот 5000 часа в работната част и 50 часа извън работната така че влизайки устойчиво и за по дълго в участъка за моментни показания скоро ще изревеш
В същият стил и аз мога да ти кажа че меря до 3.56 и дори целият диапазон но ми е ораничено от работният режим иначе ще ми я върнеш след 1 месец..
за моята сонда е 6 миливолта.. Обаче всяка бройка както казах има някой отклонения с до 20 -25 процента .. Имам бройка която в работният режим до 6 миливолта ми дава 2.3 ламбда.. За сега си я пазя защото е рядка..
Това е от мен не съм длъжен повече да ти давам жокери.. Кеф Цена Няма ..
А и зад онези PIC procesori преди дисплея седят първо диаграми свалени не по PDF а реални.. следва писане на програмка .. следва програматор за да работи процесора но преди всичко това Техническият университет..
а ето и диаграми за теснолентовата сонда (Принт Скриин)

Прикачен файл

4..jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (100.62 KиБ) Видяна 1370 пъти

Прикачен файл

1.jpg
bobi65 - специалист
Боби, откъде си вкарал датчиците в котела за измерването на температурата вътре в него?

Анди , не ми е преносим модул.. Сонда от Ебай до 1250.. вкарана в средата на вермикулитна плоча пред пламъка.. кабела съвсем в края излиза и съм натъпкал в фугата после вата и замазка от силикон до 1200 гр. така се охлажда от водната риза и слиза под пепелника и ватата на дъното преди да го извадя безопасно от котела и да го вкарам в дисплея..
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=te ... 0&_sacat=0
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
измервателно у-ство за температурата в горивната камера, да измеря
Нищо конкретно няма да получиш от измерването, защото всички котли са ветрилници - общия обем на въздуха е голям.
При bobi, също не се знае какво точно мери - най общо, получава температурата от двете страни на вермикулита.
Правилно измерване на температурата има само в онзи котел с цена 30 хиляди лева плюс един Торч, над върха на пламъка в затворено от керамика пространство. Ето ти клип:
https://youtu.be/bAVgdHJBLbo?t=64
С този термометър се управлява котела, без ламбди и простотии.
Ето ти подобен термометър за 40 лева:
https://www.tempcon.co.uk/shop/thermoco ... ndard-plug
и пи-ди-еф, да си избереш какъвто искаш:
https://www.labfacility.com/media/attac ... ochure.pdf
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
... писане на програмка.. (Принт Скриин)

Хората ти пращат програмата за няколко долара, или готов, програмиран чип.
шоп - майстор
6osi6 написа:
Ето ти подобен термометър за 40 лева:
https://www.tempcon.co.uk/shop/thermoco ... ndard-plug
6osi6, 6osi6 само с четене и линкове от нета не става.

боби 65 ти даде ленк за сензори до 1250 градуса от ибей за 2-3$ с БЕЗПЛАТНА доставка до България ти препоръчваш нещо за 40 лева !!!

Вземи накрая си купи една ламбда контрол за 250 лв от боби65 и мирясай :-)

Насдраве и весели празници.

П.П. Неръждаемата чиния тип МНО за 1 лв е още здрава и работи :-D
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: