• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelim - специалист
Търся си някакъв пелетен котел или камина да топля къща на 2 етажа по 50квадрата...
В повечето теми - само лаладжийски истории - човек докато изчете всичките неща и отсее ценното инфо - брадясва - 5-10% макс :)
Почнах да чета темата от началото, към 8мата страница взе да ми писва, цъкнах на последната и продължава същия спор със същите хора, основно офтопик, лошото е че на повечето теми е едно и също и то кажи речи едни и същи хора.. друга работа нямате ли ? :)

Въпрос към притежателите на Торч котели
Основното което ме притеснява при избора на котел е че повечето са с голяма мощност, а при моята квадратура реално нямам нужда от нещо супер мощно, пък предпочитам да сложа нещо в мазето, отколкото да ми шуми в хола, та въпроса ми е - какъв е разхода който ви дава котела - къде се намирате и какво отоплявате, основно питам красен и фокс.

Интересува ме този 3-20кВ, и какъв е минималния разход когато поддържа въпросните 3кв примерно, ако го оставя да топли само долния етаж през деня - като цяло сега е сравнително меко времето а горния (спалните) да се топлят само вечер, какъв разход може да се очаква през деня, до колко пада на час? (в упътването пише мин 585гр на час, въпроса е колко е реално в перфектните условия, когато имаме нужда от точно 3 киловата и сме с качествени пелети да горим 0.6кг на час примерно) :)
andy_forresite - майстор
За развоя си прав. Само един човек го има.
За съжаление на този етап няма откъде да получим интересуващата ни информация за тази отоплителна инсталация. Единственият начин да разберем повече е да си го купим :) .
Разходът при минималната 3 кв мощност е 600 грама на час. Става да държи водата в два панелни 500/1400 и един 80 л бойлер без много проточване. Ама ако не точиш топла вода, ще дойдат пък много.
За да получиш прогнозен разход за твоя дом ти трябват големини на стаите, изложението на всяка, наличие/липса на топлоизолационни плочи на външните стени, изолация върху пода, тавана, вътрешни стени каква площ са, колко кв.м. прозорци са във всяка стая и ако знаеш коефициента на топлопреминаване на вратите, може да се прогнозира какъв разход би се получил ... с добра точност.
При това време в момента за двата етажа може да е 5 киловата среднодневно (без да спира). При -10 средният би станал двоен. При хубава и добре изпълнена топлоизолация + хубава дограма (три стъкла и поне 5 камери,със здрави уплътнения, недухащи врати и т.н.) може да е 7.0-7.5 kw при -8-10° .
В първия случай (температури от 0 до +5° навън) и 5 кв среднодневна мощност ще се получи ~24 кг. пелетки за 24 часа. Ако си без изолация на външните стени, бих прогнозирал, че тези 5 кв ще ти стигнат за отопляване до 22° на две стаи по 15 кв.м. с нормално висок таван, плюс водосъдържател 80 л. при температура на околната среда +2°.
Не бих се подписал под тази прогноза. Надявам се да съм те ориентирал... поне малко :)
nelim - специалист
Мерси, мен нужната консумация ми е ясна за къщата ми е ясна, имам нова дограма, изолации, вата на пода и тавана, това че е малко вероятно да намеря и пелети 5,13kW/kg каквито са посочено в упътването също ми е ясно, идеята ми е все пак инфо от някой който го ползва, дали ако му трябват 3киловата като мощност, котела ще работи в такъв режим и с подобен минимален разход :)

пс. другото което ме интересува е въпросното управление и мониторинг по интернет (мен това основно ме блазни защото се стремя към умна къща) до колко съм обвързан с сървърите и услугите на Торч, мога ли да управлявам и мониторвам котела локално в собствен сървър, някакво SNMP, за да го интегрирам в системата с другите шукариики вкъщи? Ясно е че ще имам интернет и ще го достъпват и те, но ако да кажем нямам интернет 3 дни - през това време мога ли да си го пипам локално от хола без да слизам до мазето? :)
kuuuuuul - майстор
Най-доброто решение за теб е термопомпа! Информирай се за нея.
nelim - специалист
kuuuuuul написа:
Наистина термопомпата е възможно най-доброто и икономично в дългосрочен план решение, за съжаление живея на едно от Пловдивските тепета и нямам възможност за сонда заради скалите, а двора не е толкова голям че да заравям серпентини :)

ПС. В упътването виждам че може да се задава максимална мощност, като минималното което може да се зададе е 5кв
Това значи ли че тогава котела ще върви само от 3 до 5, дори когато затопля първоначално ще ходи до макс 5кв и няма да прави разход за повече?
n.ganev - майстор
nelim, Не разбрах к'во още се чудиш - купувай торча че да има още един ползвател във форума и да споделя, че наистина темата да придобие вид подобаващ на заглавието - за проблемите де че ми писна от реклами и то от автора дето се поизложи доста ама то нали климатика сигурно дето ползва е от същата фирма и като гледам как се харчи тази марка #-o скоро у Болярско Сичко ша е Торч Баси #-o
nelim - специалист
n.ganev написа:
nelim, Не разбрах к'во още се чудиш - купувай торча че да има още един ползвател във форума и да споделя, че наистина темата да придобие вид подобаващ на заглавието - за проблемите де че ми писна от реклами и то от автора дето се поизложи доста ама то нали климатика сигурно дето ползва е от същата фирма и като гледам как се харчи тази марка #-o скоро у Болярско Сичко ша е Торч Баси #-o
С нищо не помагаш значи :) Не съм решил още какво да взимам, виждам че общо взето всеки дърпа да хвали това което ползва, просто искам мнения, пък накрая аз ще си реша, реално казах че при мен ще легне много по-добре една камина, тъй като повечето котли излизат прекалено мощни, но сега например живеем само на долния етаж с малкия и няма да я изтрая да ми шуми, мен даже климатика ме дразни че духа и прави течение, затова търся котел с ниска мощност, ясно ми е че КПД-то тогава ще е по-ниско ама пак се очаква да не е по-скъпо от ток, пък поне няма да ми фири и прави течение :)

Ти доколкото разбирам препоръчваш Грейко? Но тяхната минимална мощност май е 5киловата, пък с Пловдивския климат мен над 5-6киловата ще ми трябват сигурно само декември и януари, може да се мисли за буфер, реално нищо не съм решил още, проблема е че темите се запълват с някви бози, вместо полезно инфо от което човек да може да направи реални изводи :) И не говоря само за тази - тя даже е най-малката.. другите са по 50-100 страници :shock:
6osi6 - майстор
nelim написа:
ПС. В упътването виждам че може да се задава максимална мощност, като минималното което може да се зададе е 5кв
Това значи ли че тогава котела ще върви само от 3 до 5, дори когато затопля първоначално ще ходи до макс 5кв и няма да прави разход за повече?
Да, може. На тази графика системата работи с ръчни настройки. Първоначално е зададена горна граница 8 киловата, след това 6 и 7, но тя е упорита - :rock: отказва да влезе в равновесие и работи в режим 1 - 0 - 1 - 0 - ∞

Прикачен файл

Покривки Торч-5.png
andy_forresite - майстор
Nelim, вземи си камина от сорта на Raveli HR100 или HR120. На минимална мощност е с по-голямо КПД отколкото на максимална. По спомен е 95%. Може да няма такъв прозорец с данни, който да ти излиза на смартфона, но е много ефективно и добре направено съоръжение. Даже и е хубава на външен вид.
Минимумът й е към 4 кв, но би трябвало да може да се настроят по-малки порции и оттам да падне и на 3. Вече по-надолу не знам какъв ще е този пламък, че да отдели топлина върху топлообменниците и да си заслужава да се намалява.
plastkomfort - специалист
nelim написа:
kuuuuuul написа:
Наистина термопомпата е възможно най-доброто и икономично в дългосрочен план решение, за съжаление живея на едно от Пловдивските тепета и нямам възможност за сонда заради скалите, а двора не е толкова голям че да заравям серпентини :)

Да може да се ограничи на колкото киловата искаш.
По въпросас когато останеш без интернет че неможеш да го бъзикаш просто той няма нужда от постояно ръчкане ако са му нужни 10 кв. той сам ще си вдигне мощноста.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: