• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 327
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miroalav8 - напреднал
Настроил съм я на 58гр на водата и 30 гр. на датчика на стайната темпетатра, на 2-ра степен работи или 3-та, пар95 и пар96 мисля че бя ги направил на стойност 5(фабрично ако не се лъжа бях със стойност 3). С тезки настройки и 2-ва радиатора отворени на max, като стигне температра на водата 58 гр рязко слиза от 3 на 1 степен(от 11kw на 6kw) и си работи някъде около30-60мин и изключва докато падне водта на около 50 гр. При пар10-19,пар18-54 и пар24-160 и пар28-210 се разгаря много(пламъка надминава много височината на врата) а газовете достигът до кам 180 гр и нагоре ако не се лъжя на 3 степен, като намалих пар24-120 и пар28-170 пламъка малко намаля, ама прозореца няма да казвъм какъв стана. Логиката за вентилатора не е ли като при печките на твърдо гориво колкото повече въздух влиза толкова повече се разгаря и по висока температура постига. Камината несъм я спирал откакто са я сложили единствено на 2 дена да я изчистя(сега като си играя с настройките я спирам да изчистя стъкото), а радиаторите си топлят щом в стайте е около 24 гр.
nikrum - специалист
С тезки настройки и 2-ва радиатора отворени на max, като стигне температра на водата 58 гр рязко слиза от 3 на 1 степен(от 11kw на 6kw) и си работи някъде около30-60мин и изключва докато падне водта на около 50 гр.
Сега какво става: гониш темп 58 гр и като я достигнеш камината модулира до мин степен защото явно не ти е голяма потребността от топлина.Влиза в фаза охлаждане при 58 гр+5=63 гр и загасва.Стои така докато темп на водата падне до 58-5=53 гр и рестартира.Това не е много ефективно и води до изгоряла запалка и люлеене на температурата с 10 гр Ако искаш да не е толкова люлеенето може да намалиш хистерезисът ,но тогава още по често ще пали и гасне което не е добре .Имаш 3 варианта:
1. Като на "филматопло"-ограничаваш мощността до 1 или 2 степен и тя си работи без да пали и угасва с темп на водата около 52 гр. или там колкото е равновесната за системата ти.Ти си я пускаш и спираш ръчно или с таймер он-оф ...
2.Добавяш външен жичен или безжичен термостат който ти я гаси и пали в зависимост от темп в помещението в което си го монтирал.
Люлеенето на темп пада до хистерезиса на термостата 1 гр примерно/+0.5-0.5/ и камината започва да гори горе долу 50% от времето и толкова почива.Ако това ти харесва трябва да увеличиш водния хистерезис пар95 и пар 96 на по 10 гр за да не ти я вкарват в фаза охлаждане на течността преди стайния термостат.
3. Ползваш нейния термостат изведен до помещението в което да контролираш температурата.Това ще ти позволи да програмираш седмичен таймер с различни темп.диапазони;
nikrum - специалист
Може да ти идва мощна камината и можеш да ограничиш мощността на горене и да вдигнеш темп на водата на 60гр, за да става модулацията по плавна.Ограничение на мощността можеш да направиш от степените на горене примерно до 2, но моя съвет е да оставиш 5 степенна модулация и да намалиш пар 18 и пар 28 и да видиш как ще е.Пример:ако на 3 степен мощност имаш подаване 30/изчислено от контролера между пар10(19) и пар18(56), намали пар 18 на 30 и си остави режим ауто.Така максималната мощност ще ограничена от подаването като за предната 3 степен, но ще си запазиш 5 степени на модулация. Ще е проблем ако и на мин мощност 1 темп продължава да расте това означава че радиаторите са недооразмерени или камината е преоразмерена....и задължително ще ти трябва стаен термостат да я гаси .
Вентилатора раздухва пламъка но енергията идва от пелетите. При едно и също количество пелети и една и съща сила на духане димните газове стават по горещи ако се движат по бавно в димоотвода, затова запушени комини или затлачени вдигат темп.си...
miroalav8 - напреднал
Принципно аз съм на партерен етаж, над мен има още 6 етажа и комина сам го ползвъм. Една седмица преди да направят парното съм го чистил от покрива до моя етаж. Незнам дали имат значение кюнците, понеже хората които го правеха ми оставиха старите( фи130), а сложиха редуцир на камината от фи 80 на фи 130
miroalav8 - напреднал
На колко време си чистите кюнците ако не е тайна. Понеже аз имам камината от 20-ти януари, като тогава съм чистил кюнците и една седмица преди това и комина, а днеска се случи да върне печката и като ги свалих кюнците направо ми се доплака. Бяха полепнали със 4-5 мм сажди( като тези който се чистят от пепелника на камината). Дайте някаква идея от какво се получава това, аз набедих пелетите който са иглолисни.
nikrum - специалист
Аз съм изгорил 50 торби пелети и също се изненадах че има доста за почистване от кюнците...То затова съветват свързването да става с тетка с капачка от долу за лесно почистване и отичане на конденза.Като я отворих изчистих 3 шепи влажна пепел като мек гипс...
filmatoplo - майстор
Абе нали експериментираме ,аз си мислих че като сме с камина на пелети и вече - Шапка на тояга ,нямах информация дали се налепят тръбите от камината ф-80 ,налепят и още как . Както и да сме ги направили красиво с неръждаема и гофре тръба - трябва да се чистят почти редовно .Един ден като отворих вратата на камината да я почиствам имаше едни малки власинки които още проблясваха червено - и по едно време зашумяха тръбите ,запалил се налепа вътре :shock: .Тъй че въпрос на време ,това да се случи и при някой друг .Сега внимавам и гледам да не отварям камината - изчаквам поне 10 минути да изстине . Експериментите продължават . :)
miroalav8 - напреднал
Според вас ималли смисъл да сменя сегашните кюнци фи 130 с фи 80, или да си стоя с тях. По пътя на логиката си мисля, че ако ги сменя с по малките ще е по лесно на камината да изкарва пепелта в комина (вентилатора щще надува на по малък диаметър). nikrum успях да стигна температура на димните газове около тези стойности кадето беше написъл но на много ниски обороти на вентилатора, което комай не е много добре.
nandrolon - специалист
Привет, на камините препоръчва ли се монтирането на трипътен смесителен вентил или е само при котлите?
nelim - специалист
От 20 Януари до 5 февруари, за 15 дни така да се затлачи ми се вижда много често на 15 дни да се чистят и кюнци?
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 327

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: