• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
4 акумулиращи печки и обемен бойлер на нощна тарифа и пак си пред Овергаз:-)

Да не говорим за клими, където ще е 2-3 пъти по-евтино и ще те охлаждат лятото.

Ясно е, че който е вкарал 4-5000лв в котел, система, документи, проектиране, узаконяване, надзор и т.н. и се е хванал на хорото трябва много да му писне за да се пусне от него.
idealist - специалист
Явно си по-добре запознат с жилището ми от самия мен.
шоп - майстор
Не, просто смятам цената на енергоносителите, първоначалната инвестиция и последвашите текущи и извънредни разходи.
sokolov.91 - майстор
Не съм много сигурен, че на ток е по-евтино отколкото на газ. Един мегават на ток излиза над 200лв,а на газ 150лв...
LazarGanev - "Велик майстор"
Шопе, стига ги предлага тези акумулиращи печки навсякъде, че ставаш банален! Нямат място в едно съвременно жилище, а и комфортът им е ужасен - през нощта си принуден да спиш на горещо, вместо на хладно, а надвечер като се върнеш е хладно, вместо да се стоплиш, като се върнеш от студа. А и каква ли секира ни чака след Нова година с тока :? ...
шоп - майстор
съб ное 27, 2021 4:56 pmsokolov.91 написа:
Не съм много сигурен, че на ток е по-евтино отколкото на газ. Един мегават на ток излиза над 200лв,а на газ 150лв...
Калочичността на природният газ би трябвало да бъде около 8500 kcal/m3
Колко е реално един господ знае, но щом и руснаците бягат от него и минават на ток, работата е ясна. КПД то на газов котел е 95-97% работещ в номинален и идеален режим. Когато пали и гасне е далеч от този режим и ако от 1м3 метан усвоим 7,5-8 киловата топлинна енергия трябва да викаме УРА!

При идеалиста 1м3 метан струва 1,63лв
демек 1 киловат отоплние с газ струва 20 стотинки при 13 ст нощен ток. :-D
Като сложим първоначалната инвестиция, годишните профилактики и такси положението страва страховито.

Лазаре, май не си се топлил на акумулираща печка, защото пишеш неистини.
Топлото е точно сутриннта когато ставаш и е топло цял ден.
vladtod - специалист
По тази логика всички трябва да сме на акум. печка а чесно не съм виждал от години такова животно, някои дори си направиха камини с тухлите.
brum - майстор
Тока ще догони и подмине газта ако държавата не даде някаква сериона субсидия за него. За акумулиращи печки бих изчакал още месец за да са ясни цените за догодина.

Чувам от хора дето дълго време са се занимавали с отоплителни инсталации, че цените на различните източници за енергия вървят ръка за ръка. Та краткотрайни турболенции е много вероятно да не са определящи.

Аз лично ще чакам да приклюи тази зима и напролет ще мисля за термопомпа успоредно на газовият котел, буфер и евентуално вакуумни колектори.
LazarGanev - "Велик майстор"
Шопе, криви ти сметките бе!
1кВт = 0,107m3 х 0,99 (КПД) х 1,63 = 0,173лв
На газов котел КПД беше 95% миналия век :cool: .
Ти колко акумулиращи печки имаш у твойта голяма многофамилна къща? :cool:
шоп - майстор
съб ное 27, 2021 7:19 pmLazarGanev написа:
х 0,99 (КПД)
Мечти
питай ги тези, които им се пали котела при всяко миене на ръцете:-)))
Когато сложиш лабораторно заверен топломер ще разбереш голата истина.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: