Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a_stoev - майстор
Системата е оптимално да си работи на 30-35*С. Радиаторите ги сметни за тези градуси. Конвекторите също. Така ще избегнеш скъпи трипътни. Бойлер към термопомпа дига малко цената, и ако е с малка серпентина създава повече проблеми от икономията дето получаваш.
Каква е термопомпата? Буфера наистина не е задължителен при новите машини.
nork - специалист
чет дек 17, 2020 5:41 pmfilmatoplo написа:
За задвижките -логиката им е да са затворени до включването им тоест отваряне от стаен термостат ,и обратно при достигане на желаната температура в помещението -термостата спира захранването на задвижката и тя затваря .Ако ти си имаш своя си
работеща логика -окей.
Можеш ли да обясниш за тази логика при ТП?
За пелетарка разбирам да са NC, но ТП къде е логиката? Защо не NO и да затварят само и единствено когато има голямо слънцегреене и има възможност от "прегряване" на стаята?
goba - напреднал
Буфер при ТП въздух вода + подово е излишен дори при конвекционална ТП тип старт-стоп.
Втора помпа също е излишна.
Здравей. Благодаря за бързия отговор.
Тук много се изненадох, при условие, че всички са на мнение буфера да го има. Едно, че намаля разхода, друго, че удължава живота на ТП-та заради по-малкото включване/изключване. Защо според теб е излишен?
Там където е къщата има в изобилие на вода на 7, 8 метра дълбочина и то 16 гр. целогодишно. Дори вече мястото е разработено 30 години от хидрофор и дори имам връщаща тръба. Но проблема е, че в целия наш район нивата на манган са много високи и се задръстват топлообменници често, поради което почти се отказах от ТП вода-вода. Знам, че има други типове освен пластинчати, и пак не е сигурно, дали ще стават, но това е друга тема.
Няма никаква логика при ТП да я дъниш до 45 гр и после да използваш трипътен смесителен вентил за да я направиш 30-35 градуса. направо е малоумно с извинение.
Съгласен съм за по-малките градуси, но ако реша все пак да грея БГВ, как е по-добре да се изпълни инсталацията? Би ли дал пример на изпълнение?
Тези спестени пари ги използвай да си купиш преоразмерени конвектори. У нас са по 7.5 киловата и се топля и с 28-30 гр топлоносител.
Прав си, че по-малките градуси са винаги по-добрият вариант, но да имам ТП и да не грея с нея бойлер не ми се вижда много разумно, + това, бойлера вече отдавна съм го купил и работи. 120литра с една серпентина е достатъчно при 45гр. за двама човека да се изкъпят, без да се включва нагревател. Варианта който предлагаш става, но в моя случай там се ползва по-често вода и не е само веднъж седмично да нагрявам 60+ градуса, а поне 3 пъти. Отделно това е още разход и като начална инвестиция и впоследствие. Дори и поддръжка иска, а аз имам още 4 други бойлера на друго място, които редовно обслужвам.
Другото в което трябва да инвестираш е къси кръгове на водното подово (50м) и тръба 17-18 или най добре 20мм) + сериозна изолация под водното.
Както по-горе писах, тръбите отдавна са положени, ремонта е завършен и в стаите вече се живее. Кръговете са 3 общо 2по79 метра за всекидневна и 1по40 за кухня. Стъпка 12.5см разстояние. Изолацията под замазката е 5см фибран с фолио и полиетилен(найлон), под него има 10см бетон плоча, а под него има 40см филц към земята. Тръбите за всичко останало са 20мм ал. вложка, изолирани с черната по-дебела изолация и са вкопани във филца най-отдолу.
Много ще се радвам и ще почерпя за помощ по системата.
Поздрави.
goba - напреднал
Каква е термопомпата?
За съжаление още не съм я избрал, но клоня към евтина китайска меетинг 10, 12КВ, поради ограничен бюджет.
Бойлер към термопомпа дига малко цената, и ако е с малка серпентина създава повече проблеми от икономията дето получаваш.
Бойлера е елдом 120 литра с ниска серпентина, предполагам ще е достатъчна като площ

Ако буфера не е задължителен е добре, но нямали така да има повече разход? И дали не е по добре, с оглед по-добра автоматика?
Ако все пак избера всичко да върви на 35 градуса и то с една ЦП, какви параметри трябва да има помпата?
Благодаря за отговора.
Последна промяна от goba на пет дек 18, 2020 12:49 am, променено общо 1 път.
radius - майстор
Серпентината няма как да е достатъчна, защото трябва да е 3 кв.м. Твоята сигурно е 0.5-0.7
goba - напреднал
чет дек 17, 2020 8:49 pmLazarGanev написа:
чет дек 17, 2020 6:52 pmgoba написа:
за задвижките съм наясно горе-долу.
С нищо не си наясно, нито пък твоя майстор! Виждам как ще изгориш с едни големи пари. Виждам те като онези баби, дето хвърлят парите през терасата, уж за хубаво. Плати си един проект, за да ти е мирна главата. Проектантът може да е на другия край на България, или на другия край на света. Този бойлер, дето сте го намислили с твоя майстор, по-добре го подари на някой, ще си на далавера. Иначе с нагревателя му ще помагаш на термопомпата и ще се чудиш защо е толкова голям разхода.
Буферът е задължителен, но не 1000л, а 100л примерно. Помпи - поне 2 отоплителни и една на ТП
Лазаре, че не съм наясно с много неща - не съм. Аз ако бях нямаше да търся помощ тук. Ти хубаво ме нахока, ама недей, чак така с лошо. Благодарен съм на теб и на всички тук, който сте отделили толкова време да дискутирате и помагате. Все пак никой не се е родил научен и когато ти не си бил наясно, все някой ти е помогнал в каквото си имал нужда. Вярвам, че с това си питане, ще помогна на други като мен, защото най-малкото бих продължил интересна дискусия, а пък като си помагаме ставане по-добри - като хора. Признавам, че не искам да отделям много средства за направата на цялата система и не ми се дават за проектант, въпреки, че съм наясно, че това би ми спестило такива. От по-горното и с този прекрасен форум, мисля, че съм на правилното място, за да взема решение кое е най-подходящо в моя случай. Просто не успях да намеря за моя случай как е най-добре да се процедира. А и отделно ме кефи материята, чувството да участвам в процеса и да го разбера е незаменимо.

Бойлерът отдавна ми е сложен и сам си го избирах преди година, понеже стария издаде багажа. Когато работи ТП, няма да включвам нагревател ако наистина загрявам до 45гр. Мисля, че ще е достатъчно. Въпроса е, че искам да си обясня как се намаля температурата до 30, 35 само за подовото, а в другите кръгове да си е 45.
За буфер мислех 120 литра.
Поздрави
goba - напреднал
пет дек 18, 2020 12:31 amradius написа:
Серпентината няма как да е достатъчна, защото трябва да е 3 кв.м. Твоята сигурно е 0.5-0.7
Здравей!
Да сега проверих, че е 0.65. Това означава ли, че няма да топло-отдава, или че ще стопля много бавно? За какви температури е предвидена такава площ?
шоп - майстор
пет дек 18, 2020 12:53 amgoba написа:
За какви температури е предвидена такава площ?
За високи температури:-)

Тази твоя долна серпентина с площ 0.65м2 е предвидена за захранване от солар, камина или котел. Там е нормално да се подава топлоносител 80 гр.

Ти искаш да имаш 45 гр в бойлера нали?
За да го постигнеш трябва да подаваш топлоносител с минимум 50 гр
За да подаваш топлоносител с 50гр температурата на кондензажия на фреона трябва да ти е 55-60 ( а с китайската ТП, където китайците са икономисали от топлообменници и нагоре)
Демек ти отиваш на горния критичен режим на ТПта.
Нито ще ти е икономично, нито компресора ще искара много години така.

Спестените 5 киловата в бойлера ще ги дадеш за ток на компресора заради по-лошия КОП
Заслужава ли си?

Иначе системата е работеща при други условия. Например поне 300л бойлер с голяма серпентина и ТП с трипътен вентил и приоритет за БГВ.
Тогава системата е работеща, но ти не искаш да влагаш такива пари, затова според мен или сегашният бойлер го грееш до 30 гр с ТП и след него слагаш още един бойлер за доподгряване или си го грееш на ток зимата и едно соларче за другите 9 месеца от годината.
syncho - майстор
пет дек 18, 2020 12:40 amgoba написа:
Признавам, че не искам да отделям много средства за направата на цялата система и не ми се дават за проектант, въпреки, че съм наясно, че това би ми спестило такива.
:-D :-D :-D :lol: :lol: :lol: :rolleyes: :lol: :lol: :lol: :-D :-D :-D
feikot - специалист
А да питам, знам че желателно да има XPS или EPS подложка под подовото,но мога ли да му сложа само едно фолио и мрежа и върху нея тръбите за подовото ? Долния етаж ще е обитаем и ще бъде с радиатори,като мисълта ми е,че не е проблем,че топлото ще бяга на долу ?

Втори въпрос,приемам че полагането на тръбите е решено,върху тях каква замазка да направя, като мисля настилката да е или ламинат или плочки имитиращи дърво ?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: