Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Замислих се, дали при така приетият мораториум върху цената на тока за битови абонати до края на март 2022 е по-изгодно да се греем на нощен ток, а закупените пелети да ги ползваме в краен случай при люта зима и само между 06.00 и 23.59ч?

Закупените и спестени пелети може би ще се окажат една супер изгодна инвестиция, даваща стабилност :?
Последна промяна от шоп на чет дек 16, 2021 1:24 pm, променено общо 1 път.
prascho - майстор
Очакват ни две инфлационни зими (2021-2022 и 2022-2023). Съмнявам се някой да е складирал 10т пелети в гаража :). Едва през 2023 ще започне да стихва инфлационния балон. При всички положения обикновеният човек ще бъде ударен. Той вече е ударен в основните стоки формиращи потребителската кошница.
шоп - майстор
чет дек 16, 2021 1:21 pmprascho написа:
Очакват ни две инфлационни зими (2021-2022 и 2022-2023).
Явно имате кристаслно кълбо!
Съмнявам се някой да е складирал 10т пелети в гаража :).
Аз пък предполагам, че има много предвидливи хора, които са разменили цветните бумажки за физически: пелети, въглища, дъресина, целулоза, торове, калай, мед, никел, злато, сребро, пчелен мед, земеделса земя...
При всички положения обикновеният човек ще бъде ударен.
Обикновеният човек е част от овчото стадо. За да си индивид не трябва да си част от овчото стадо!
Доста обикновенни хора инвестират в нещо физическо. Например в скрап от неръждаема стомана!!!
Утре продават няколко вагона на борсова цена и са по-богати от много депутати поне спрямо от декларираното им имотно състояние.
prascho - майстор
От инфлационен шок е много трудно да се предпази човек, всичко зависи кога и при какви условия си влязал.
чет дек 16, 2021 12:19 pmшоп написа:
Замислих се, дали при така приетият мораториум върху цената на тока за битови абонати до края на март 2022 е по-изгодно да се греем на нощен ток, а закупените пелети да ги ползваме в краен случай при люта зима и само между 06.00 и 23.59ч?

Закупените и спестени пелети може би ще се окажат една супер изгодна инвестиция, даваща стабилност :?
Ами то май и към ”целодневната” тарифа клони
За мен сметката е такава:
При 4.3 кв/час калоричност на кг (оптинистична прогноза - качествени пелети и поне 15 кг във ВСЕКИ чувал) и 80% СРЕДНО кпд на котела реално се получава
4300 кв на тон ако цената е 620-630 лева докарани до вкъщи то 625/(4300х0.8 ) са почти 18.1 стотинки на кв час
Калкулатора на чез казва че 1000 кв дневна и 500 нощна сметката за тока с ддс пренос превоз и всички зелени енергии вътре е 311.33 / 1500
Е 0.207 ст. Само на нощна е 100% по евтино:)
За мен цената над 500 лева тон за КАЧЕСТВЕНИ пелети е безмислена. Да си ги продават на който си пожелаят. Успех им желая:)
Пс:ако нощната е само 6 часа както е написал шопа то цената 0.221 ст все тая ….
Да не говорим че нуждата от топло през деня е по-малка щото се предполага че вънка е по-топло със 5-7 градуса.
Последна промяна от loshia74 на пет дек 17, 2021 7:38 am, променено общо 3 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет дек 16, 2021 12:19 pmшоп написа:
при така приетият мораториум върху цената на тока за битови абонати до края на март 2022...
...ни чака май отдавна забравения режим на тока...
stoy@n - специалист
пет дек 17, 2021 7:11 amloshia74 написа:
При 4.3 кв/час калоричност на кг (оптинистична прогноза - качествени пелети и поне 15 кг във ВСЕКИ чувал) и 80% СРЕДНО кпд на котела реално се получава
4300 кв на тон ако цената е 620-630 лева докарани до вкъщи то 625/(4300х0.8 ) са почти 18.1 стотинки на кв час
Калкулатора на чез казва че 1000 кв дневна и 500 нощна сметката за тока с ддс пренос превоз и всички зелени енергии вътре е 311.33 / 1500
Е 0.207 ст. Само на нощна е 100% по евтино:)
За мен цената над 500 лева тон за КАЧЕСТВЕНИ пелети е безмислена. Да си ги продават на който си пожелаят. Успех им желая:)
Пс:ако нощната е само 6 часа както е написал шопа то цената 0.221 ст все тая ….
Не знам с какъв калкулатор си смятал, но при мен цифрите са други... Ползвах електрическото парно за 10 дни и котела на пелети за 10 дни, като и двете съм ги спирал през нощта. Сметките закръглено са- на ток 166 лева, на пелети 97 лева. Последният тон пелети съм ги купил на 600 лева. Цената на ЕВН е 0.24 ст. за Кв/ч.
silent - майстор
чет дек 16, 2021 1:46 pmшоп написа:
Очакват ни две инфлационни зими (2021-2022 и 2022-2023).
Явно имате кристаслно кълбо!
Съмнявам се някой да е складирал 10т пелети в гаража :).
Аз пък предполагам, че има много предвидливи хора, които са разменили цветните бумажки за физически: пелети, въглища, дъресина, целулоза, торове, калай, мед, никел, злато, сребро, пчелен мед, земеделса земя...
При всички положения обикновеният човек ще бъде ударен.
Обикновеният човек е част от овчото стадо. За да си индивид не трябва да си част от овчото стадо!
Доста обикновенни хора инвестират в нещо физическо. Например в скрап от неръждаема стомана!!!
Утре продават няколко вагона на борсова цена и са по-богати от много депутати поне спрямо от декларираното им имотно състояние.
[/quot]
Реплика към шопа -Честно казано като те слушам все едно говори петокласник за своите бизнес планове да забогатетее бързо след абитурентския си бал. С други думи пълни глупости. В пълен противовес на на много смислени неща които си написал досега и за които имаш респект от мен. Нищо вярно няма в написаното. Обикновения човек дори да има някакви заделени пари не се разделя лено с тях защото не знае дали утре ще има работа. Той не е наясно с борсовите цени днес и какви ще са утре. Няма 100 декара земя от бедния си цървулан дядо в покрайнините на София които сега го правят милионер с едни пари паднали като от тотото...не е рентиер в центъра на София , така че ако ти си нещо такова - то не си от обикновените човек....
При така приетия мораториум върху тока нищо различно не ни очаква...аман от всякакви експерти дето ръсят акъл и само повтарят има други начини ...ма никой не казва другите начини как да се осъществят а само празни общи приказки.
При всички случаи ERPтата ще получат някакво финансиране за да се покрие макар и частично разликата. Вместо да се дигне цената на хората вкл. на тези който не могат да я платят, а през времето на мораториума ще се търси решение за решаване на проблема ....какво толкова страшно завидяха капиталистите които са за пазарна икономика като продават ма ко може кат купуват да не е на пазарни цени а евтино. В случая съм за помощ и за бизнеса както и за мораторуима жалко че бизнеса не разбира че в хората ще останат повече пари заради замразените цени което е от полза и за тях ...
шоп - майстор
пет дек 17, 2021 7:44 amstoy@n написа:
Ползвах електрическото парно за 10 дни и котела на пелети за 10 дни, като и двете съм ги спирал през нощта. Сметките закръглено са- на ток 166 лева, на пелети 97 лева.
Ако пускаш ел. парното на нощна сметките щяха да са други.

И нощната тарифа е 8 часа (от 22ч. до 06ч.)
По-горе съм допуснал тех. грешка.
шоп - майстор
пет дек 17, 2021 8:01 amsilent написа:
Обикновения човек дори да има някакви заделени пари не се разделя лено с тях защото не знае дали утре ще има работа.
Не знам, кои са обикновенните хора , знам само, че в банките има над 48 милиярда лева, които не само, че са блокирани, не носят приход, ами в някои случаи носят отрицателнаа доходоносност. А тези пари са именно на обикновенните хора.
Човешката памет е доста къса....
много хора изгоряха със спестяванята си при хиперинфлацията и деноминацията на лева 1997 год
Това обрулване на хората е циклично и част от реалността.
Въпроса е не дали, а кога ще се случи следващият икономически цикъл.

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: