Най - вълнуващия въпрос зимно време.
джеки
- специалист
5332 мнения в "Котел на пелети?"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Мога да го похваля - имам монтиран един такъв 3-17кВт и го наблюдавам тази зима. Разход - чувал и половина за 200м2, изцяло подово. Много добър контролер с меню на български. Всъщност това е Слимпел.
rosso666
- специалист
LazarGanev написа:Мога да го похваля - имам монтиран един такъв 3-17кВт и го наблюдавам тази зима. Разход - чувал и половина за 200м2, изцяло подово. Много добър контролер с меню на български. Всъщност това е Слимпел.Колега а на колко киловата си го нагласил за да ти отоплява тези 200квадрата
НЕмога да преценя на моя колко киловата да му настроя.Отоплявам окло 80квадрата 14 киловата дали е добре.
plastkomfort
- специалист
krasen1 написа:Къде по-точно се намира това мвсто в Горна Оряховица щото аз съм от тамrosso666 написа:Колега от къде ги намери тези пелети за 270лв. тона?Пелетите са от Горна Оряховица но ги купих началото на август и после им се качи ценатал.В Свищов бяха Big Bag на 240 лева.

джеки
- специалист
LazarGanev написа:Мога да го похваля - имам монтиран един такъв 3-17кВт и го наблюдавам тази зима. Разход - чувал и половина за 200м2, изцяло подово. Много добър контролер с меню на български. Всъщност това е Слимпел.има ли значение за разхода и киловатите на котела дали сте си на подово или на радиатори и конвектори
джеки
- специалист
LazarGanev написа:Мога да го похваля - имам монтиран един такъв 3-17кВт и го наблюдавам тази зима. Разход - чувал и половина за 200м2, изцяло подово. Много добър контролер с меню на български. Всъщност това е Слимпел.Какво КПД има котела.Можели да гори всякакви пелети.Модулацията му като на TORCH ли е през 0.5кв. благодаря ти предварително
hr.hristov57
- специалист
Извинявай Лазаре, разбирам желанието ти да промотираш този котел,в което не виждам нищо лошо, но си се поизхвърлил с този разход. Не знам какви са тези 200м2-изолация,дограма...,но посочения разход определя топлозагуби под 5кВт/час, което е трудно достижимо при използваните методи на строителство в Бългрия.
LazarGanev
- "Велик майстор"
hr.hristov57, извинен си, не го смятам за заяждане, тъй като много помагаш на форума с твоята компетентност. За да разсея съмненията и у други съфорумци ще дам малко подробности. Къщата се намира в село около Варна и е двуетажна по 100м2 на етаж. Изцяло се отоплява с подово отопление, изолация под тръбите 6.5см (1.5см изолационни плочи за подово + 5см фибран), като има и изградена инсталация за конвектори, основно за охлаждане, конвектори за сега не са монтирани (само един, който не се ползва). В котелното има буфер 200л, има и бойлер 300л. Предвидено е да се монтира и термопомпа, има и камина на дърва с водна риза (за интериор гевезелък основно
). Отоплителната инсталация има проект изготвен от уважавания Антон БМ (по моя препоръка), ето цитат от записката:
В заключение hr.hristov57 ще кажа - да, наистина искам да препоръчам този котел и то основно заради ниската си мощност (3-17кВт)! Препоръчвам и горелката на Грейко 3-20кВт. Искам хората да си отворят очите и да купуват това, от което имат нужда, а не каквото им се предлага - 30-35-40кВт и после да плачат по форумите от високи сметки. Вярно е, че в описания случай външната изолация от 10см си казва думата, но е важно и това да се предвиди при избора на котел, а не да се презапасява човек с големи мощност и после да се чуди как да накара котела да гори малко. В момента няма голям избор на маломощни котли, а то е защото няма търсене, а няма търсене защото болшинството от инсталаторите не могат да проумеят разликата между пелетния котел и котелът на дърва, залагат по-големи мощности за да им е мирна главата, че няма клиент да се оплаче че му е студено и да иска смяна на котела - не им се рискува. Освен това сега преживяваме един период, в който масово навлизат ефективните топлоизолации и топлозагубите на новите жилища паднаха драстично, а много колеги не се съобразяват с това, не могат да го осъзнаят и я карат по старому както преди 10-15 години. Като започне да се засилва интереса към малките горелки и котли ще има и по-голямо предлагане - това искам аз да има по-голям избор, а не да ми предлагат 40кВт горелка и да ми казват, че тя можела да гори колкото и пуснеш

1. Източници на топлина:Тоест по изчисления сградата се нуждае от мощност 11.9кВт при -11*С, а всеки знае, че тази зима във Варна температурите рядко са падали под +5*С - странно ли е тогава, че 5кВтч са достатъчни за отоплението на тази къща? Подовото отопление всеки знае че е инертно, а наличието на буфер още повече увеличава инертността. Така че котелът реално включва 2 пъти и работи по няколко часа на ден на пълна мощност (около 16кВт), загрява буфера и изключва. Тази работа на оптимална мощност също спомага за икономия.
Сградата се нуждае в режим отопление от 11,9 kW топлина при външна температура -11°С и отопляване на всички помещения до изчислителните им температури. В режим охлаждане се нуждае от 7,4 kW при външна температура +34°С.
Основно сградата ще се отоплява чрез водогреен пелетен котел, като при относително високи външни температури (над -4°С) ще може да се отоплява и от термопомпена климатична машина от тип водоохлаждащ хладилен агрегат с въздушно охлаждане (за по-кратно по-долу ще я наричам „чилър”). В проекта е заложени чилър с параметри – мощност на охлаждане 8,2 kW при +35°С. Машини с подобни параметри в режим отопление при външна температура около -5°С могат да загряват топлоносителя до 40-45°С, като осигуряват до 7 kWh топлина.
В заключение hr.hristov57 ще кажа - да, наистина искам да препоръчам този котел и то основно заради ниската си мощност (3-17кВт)! Препоръчвам и горелката на Грейко 3-20кВт. Искам хората да си отворят очите и да купуват това, от което имат нужда, а не каквото им се предлага - 30-35-40кВт и после да плачат по форумите от високи сметки. Вярно е, че в описания случай външната изолация от 10см си казва думата, но е важно и това да се предвиди при избора на котел, а не да се презапасява човек с големи мощност и после да се чуди как да накара котела да гори малко. В момента няма голям избор на маломощни котли, а то е защото няма търсене, а няма търсене защото болшинството от инсталаторите не могат да проумеят разликата между пелетния котел и котелът на дърва, залагат по-големи мощности за да им е мирна главата, че няма клиент да се оплаче че му е студено и да иска смяна на котела - не им се рискува. Освен това сега преживяваме един период, в който масово навлизат ефективните топлоизолации и топлозагубите на новите жилища паднаха драстично, а много колеги не се съобразяват с това, не могат да го осъзнаят и я карат по старому както преди 10-15 години. Като започне да се засилва интереса към малките горелки и котли ще има и по-голямо предлагане - това искам аз да има по-голям избор, а не да ми предлагат 40кВт горелка и да ми казват, че тя можела да гори колкото и пуснеш

hr.hristov57
- специалист
Лазаре, благодаря за направеното пояснение относно разхода на пелети на въпросния котел и къщата коята отоплява. Така нещата стават доста по-ясни, но веднага възникват два въпроса,като първия смятам, че е важен и бих се радвал да отговориш,след като си консултирал проекта.
След като посочения котел изменя мощността си в диапазона 3-17кВт защо е включен в схемата буферен съд, като самото подово е инертно, а котела/горелката работи 2 пъти по няколко часа на пълна мощност? Какъв е смисъла от това "упражнение" след като котела би трябвало да осигурява необходимата във всеки един момент мощнос?
Тази къща да не е някакъв експериментален център, та са инсталирани и предвидени за инсталация три вида отопление?
След като посочения котел изменя мощността си в диапазона 3-17кВт защо е включен в схемата буферен съд, като самото подово е инертно, а котела/горелката работи 2 пъти по няколко часа на пълна мощност? Какъв е смисъла от това "упражнение" след като котела би трябвало да осигурява необходимата във всеки един момент мощнос?
Тази къща да не е някакъв експериментален център, та са инсталирани и предвидени за инсталация три вида отопление?
Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература