Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Това на колко трябва да са настроени трябва да ти го каже човекът, който ти е сметнал инсталацията. Така каквото и да ти кажат незапознати с инсталацията, ще те излъжат и няма да е вярно това, което ще ти кажат.

шоп, не го заблуждавай. Напълно е нормално и 10С да има разлика. Въпрос на това какво е сметнато за съответния кръг. За това казвам, че трябва да си пита проектанта, ако има такъв. Ако няма такъв, налучкваш докато достигнещ някакво сносно усещане за топло.
С пипане бих казал че горе е топличка , а долу е хладна , а дебитомерите са между 0 и 1 . Нямам термометър с който да ги измеря с точност
syncho - майстор
Опитът показва, че обикновенно 0,5-1 е в баните, където са най-къси кръговете. Другите 1-3л/мин в повечето случаи, но пак няма как да се каже без да е сметнато както трябва.
brum - майстор
При мен инсталацията на банята беше сметната на 5см отстояние на тръбите. Ама тия дето я реализираха казаха, че нямало как да стане тая работа и я пуснаха на 10см. Уж се разбрали с проектанта, че ще компенсират с по-голяма лира.

Та туй което искам да кажа е, че проектанта не може да ти помогне.

Не е ли най-удачно да се сложат термометри по помещенията и да се види дали докарват търсената температура?
Във всяка една стая имам регулатор на температурата , в две от трите стаи си достига заложената температура , но в детската не и самия под е усезаемо по студен . Днес пробвах да обезвъздуша кръга и мился , че успях защото в началото излизаха доста мехури които след това изчезнаха . За това исках да проверя и дебитомерите дали са ОК . Честно казано ударих голяма греда с майсторите ....
шоп - майстор
пон яну 04, 2021 9:29 pmsyncho написа:

шоп, не го заблуждавай. Напълно е нормално и 10С да има разлика.
Не съм съгласен. За водно подово комбинирано с пелетен котел 10 гр може и да се преглътне, но с термопомпа или конденензен котел това не е така.

Нали идеята е да е комфортно, нискотемпературно и икономично.
Къде ми е ползата да пусна 40 гр вода на входа и да имам 30 на изхода при една ТП
Тя ще работи по-икономично при вход 35 и изход 30, няма да има зебра и комфорта ше е осезаем.

10 градуса ДТ, кръгове над 60м, стъпка над 10 см и тънка замазка се усещат като зебра.
syncho - майстор
Щом така казваш, нека така да е. Не ми се влиза в излишни спорове.
stefan_g_g - специалист
Здравейте и за много години!
Бихте ли споделили мнение като за към лаик (не пълен де) за поръчката ми на попмена група? Имам положени тръби (без в една от стаите за сега) за подово със следните параметри:
Кухня (SIEGER PEX-AL-PEX):
първи кръг 42м
втори кръг 67м
Хол (тук ще се полага тази година ако е рекъл господ):
Трасе (SIEGER PEX-AL-PEX) 19м
тук кръговете ще са два като в кухнята защото квадратурата е същата (т.е. към 100-110 м + трасе 19 м = 120-130м)
Коридор/баня (17/2 рехау тръба):
55 м
Помещенията се намират на приземен етаж на нивото на котелното. Топля къщата с пелетна горелка. Имам радиатори навсякъде. Реших да сложа подово на въпросният етаж когато започнахме да го приобщаваме към живущата площ. Та от там са и етапите на полагене. Сега съм на етап закупуване на апаратурата за подвързване на подовото. Това ми е колектора:
https://www.pumpendiscounter.de/ReigaGb ... ler-E.html

Сега по същество. Мислех си да си закупя тази помпена група:
https://www.pumpendiscounter.de/ReigaGb ... tatio.html
и се чудех дали помпата (мисля, че е тази: OVENTROP-Високоефективна помпа за „Regumat 180“ DN 25, Wilo Yonos Para RS 25/6) ще е подходяща за моята инсталация?

Благодаря предварително!
a.iliev - специалист
Здравейте!
Имам проблем с моето подово отопление и в тази връзка, моля за съвет. Ситуацията е следната. Имам изградена инсталация с газов Котел Аристон Атлеас Нет, 8 кръга и тръба - около 830-40 м. Съмняваме всички кръгове да са с еднаква дължина, тъй като в банята и тоалетните пода е много по-топъл. Проблемът се изразява в това, че в спалните почти не се загрява пода. Дори и да работа 24 часа без да спира котела на средна температура - 42-45 градуса пода не е топъл, както в коридора, дневната и баните. Възможно ли е да не е обезвъздушено, както трябва, въпреки че отварях кръг по кръг за по 20 мин. Помпата е на максимална степен.Системата е на 1.5 бара, ако има значение и не ползвам друга помпа различна от тази на котела. В повечето случай, задвижите в коридора и дневната се затвярят привечер и работят само останалите 4 кръга поради достигането на температурата от 24 градуса. По притеснктетелното е че не мога да сгрея спалнята, в която спя, като освен това плащам в това топло време сметки около 150-160 лв за чиста отопляема площ 80 кв.м. Ползвам термостати за всяка стая, които затвярят задвижите и котела се управлява по външна температура. Благодаря! :)
шоп - майстор
пет яну 08, 2021 7:43 pma.iliev написа:
Здравейте!
Имам проблем с моето подово отопление и в тази връзка, моля за съвет. Ситуацията е следната. Имам изградена инсталация с газов Котел Аристон Атлеас Нет, 8 кръга и тръба - около 830-40 м. Съмняваме всички кръгове да са с еднаква дължина, тъй като в банята и тоалетните пода е много по-топъл. Проблемът се изразява в това, че в спалните почти не се загрява пода. Дори и да работа 24 часа без да спира котела на средна температура - 42-45 градуса пода не е топъл, както в коридора, дневната и баните. Възможно ли е да не е обезвъздушено, както трябва, въпреки че отварях кръг по кръг за по 20 мин. Помпата е на максимална степен.Системата е на 1.5 бара, ако има значение и не ползвам друга помпа различна от тази на котела. В повечето случай, задвижите в коридора и дневната се затвярят привечер и работят само останалите 4 кръга поради достигането на температурата от 24 градуса. По притеснктетелното е че не мога да сгрея спалнята, в която спя, като освен това плащам в това топло време сметки около 150-160 лв за чиста отопляема площ 80 кв.м. Ползвам термостати за всяка стая, които затвярят задвижите и котела се управлява по външна температура. Благодаря! :)
Цитирам целият пост за да не се загуби.

Случая е показателен какво може да се получи при кръгове с дължина 100м

Най-трагичното е, че хора плащат торба пари на "спецове" които да сметнат кръговете при положение, че има безплатни програми.
Винаги препоръчвам кръгове макс. 50-60м направени с ф 17-18 или 20мм тръба.
Ако всички кръгове са с еднаква дължина ( +- 2-3м) няма нужда от скъпи колектори с дебитомери.

Лично аз съзирам една мафия, която иска да си пробута скъпите колектори с дебитомери, скъпите смесителни групи и скъпите помпи с висок напор!

Бих препоръчал човек да се запознае с руски, американски и кандадски форуми. Там хората си ценят парите. Колекторите си ги правят сами от ППР тръби, а спестените стотици и хиляди валутни единици ги влагат в подова изолация и повишават диаметъра на тръбите.
Успехи!

П.П. @a.iliev, сигурен ли сте, че в в 80м2 са положени 830-840л.м тръби?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: