Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
5332 мнения в "Котел на пелети?"
muhtarov
- специалист
Здравейте колеги
строя къща в момента и от доста време мисля и преосмислям въпроса с отоплението и охлаждането.
сградата е на два етажа, първия само дневна и гараж, втория са три спални, бани и дрешници
цялото РЗП 350м2, а отопляемата площ (т.е. без маза, гараж и терасата за простор) е 250м2
първоначално мислех за подово и конвектори на геотермална термопомпа затворена система със земна серпентина; слънчев колектор със 300литра бойлер който да обслужва цялото БГВ.
всеки казва, че подовото е добро и комфортно, но са малко хората от които успях да взема мнение от първа ръка.
От известно време преосмислям малко нещата и ми се струва, че колкото и да е добра геотермалната идея, по леко като инвестиция ще стъпи един пелетен котел с или без буфер; 300 литров бойлер със слънчев колектор; но нещо много се колебая за избора на подово или ницко температурни радиатори.
Какво ще посъветвате, моля само за сериозни мнения от хора изградили системи и такива които ползват такива системи.
интересно ми е кое е по добре от практиката. За радиаторите няма спор, но пък подовото е по добре като разход тъй като по малко нагрява водата ( но пък до колкото разбирам вдига прахоляка горе и става лесен за вдишване
)
какво ще кажете колеги/ избор на система/ избор на топлоотващи елементи/ разхода на пелети какъв ще е
строя къща в момента и от доста време мисля и преосмислям въпроса с отоплението и охлаждането.
сградата е на два етажа, първия само дневна и гараж, втория са три спални, бани и дрешници
цялото РЗП 350м2, а отопляемата площ (т.е. без маза, гараж и терасата за простор) е 250м2
първоначално мислех за подово и конвектори на геотермална термопомпа затворена система със земна серпентина; слънчев колектор със 300литра бойлер който да обслужва цялото БГВ.
всеки казва, че подовото е добро и комфортно, но са малко хората от които успях да взема мнение от първа ръка.
От известно време преосмислям малко нещата и ми се струва, че колкото и да е добра геотермалната идея, по леко като инвестиция ще стъпи един пелетен котел с или без буфер; 300 литров бойлер със слънчев колектор; но нещо много се колебая за избора на подово или ницко температурни радиатори.
Какво ще посъветвате, моля само за сериозни мнения от хора изградили системи и такива които ползват такива системи.
интересно ми е кое е по добре от практиката. За радиаторите няма спор, но пък подовото е по добре като разход тъй като по малко нагрява водата ( но пък до колкото разбирам вдига прахоляка горе и става лесен за вдишване

какво ще кажете колеги/ избор на система/ избор на топлоотващи елементи/ разхода на пелети какъв ще е

muhtarov
- специалист
VLADO66 написа:Съжалявам че излиза нещо като офтопик в тема за котли,ама замислял ли си се за една Алтерма с конвектори.замислял съм се но ме притеснява, че влагата във варна е по голямата от колкото в друг град наприер София
и през зимен период няма да работи толкова добре
за това се чудя, геотермална помпа срещу пелети и два/три моносплита.
VLADO66
- майстор
muhtarov написа:Питай http://www.mmc.bg/-може и сигурно имат монтажи във Варна.Огледай се и за Тошиба.Наблегни на изолацията за да не зависиш от капризите на времето.Геотермалните системи са по-сложни и скъпи и в края на краищата излизат на същите пари в сравнение с чилъра.VLADO66 написа:Съжалявам че излиза нещо като офтопик в тема за котли,ама замислял ли си се за една Алтерма с конвектори.замислял съм се но ме притеснява, че влагата във варна е по голямата от колкото в друг град наприер София
и през зимен период няма да работи толкова добре
за това се чудя, геотермална помпа срещу пелети и два/три моносплита.
VLADO66
- майстор
muhtarov написа:владо от алтерма или каквато и да е термопомпа въздух/вода имаш ли преки наблюдения - като потребителНе но в съседния двор бръмчи един чилър на Gree и комшията ходи ухилен насам,натам.Наблюдавам го и сега покрай мъглите не съм го виждал обледенен./не комшията

LazarGanev
- "Велик майстор"
Здравей Мухтаров, мога да ти дам информация от първо, второ и трето лице, както и от множествено число, ама след третата ракия
. Майтапя се, но мога да те разведа тук-там, вкл. и при мен за да добиеш престава за подовото. Обади се ако имаш мерак, ще поговорим 

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература