Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
На кубик
Методи - специалист
Благодаря ти много. Желая приятна вечер.
muhtarov - специалист
Здравейте колеги

строя къща в момента и от доста време мисля и преосмислям въпроса с отоплението и охлаждането.
сградата е на два етажа, първия само дневна и гараж, втория са три спални, бани и дрешници
цялото РЗП 350м2, а отопляемата площ (т.е. без маза, гараж и терасата за простор) е 250м2

първоначално мислех за подово и конвектори на геотермална термопомпа затворена система със земна серпентина; слънчев колектор със 300литра бойлер който да обслужва цялото БГВ.
всеки казва, че подовото е добро и комфортно, но са малко хората от които успях да взема мнение от първа ръка.

От известно време преосмислям малко нещата и ми се струва, че колкото и да е добра геотермалната идея, по леко като инвестиция ще стъпи един пелетен котел с или без буфер; 300 литров бойлер със слънчев колектор; но нещо много се колебая за избора на подово или ницко температурни радиатори.

Какво ще посъветвате, моля само за сериозни мнения от хора изградили системи и такива които ползват такива системи.
интересно ми е кое е по добре от практиката. За радиаторите няма спор, но пък подовото е по добре като разход тъй като по малко нагрява водата ( но пък до колкото разбирам вдига прахоляка горе и става лесен за вдишване :? )

какво ще кажете колеги/ избор на система/ избор на топлоотващи елементи/ разхода на пелети какъв ще е :?
VLADO66 - майстор
Съжалявам че излиза нещо като офтопик в тема за котли,ама замислял ли си се за една Алтерма с конвектори.
muhtarov - специалист
VLADO66 написа:
Съжалявам че излиза нещо като офтопик в тема за котли,ама замислял ли си се за една Алтерма с конвектори.
замислял съм се но ме притеснява, че влагата във варна е по голямата от колкото в друг град наприер София
и през зимен период няма да работи толкова добре

за това се чудя, геотермална помпа срещу пелети и два/три моносплита.
VLADO66 - майстор
muhtarov написа:
VLADO66 написа:
замислял съм се но ме притеснява, че влагата във варна е по голямата от колкото в друг град наприер София
и през зимен период няма да работи толкова добре

за това се чудя, геотермална помпа срещу пелети и два/три моносплита.
Питай http://www.mmc.bg/-може и сигурно имат монтажи във Варна.Огледай се и за Тошиба.Наблегни на изолацията за да не зависиш от капризите на времето.Геотермалните системи са по-сложни и скъпи и в края на краищата излизат на същите пари в сравнение с чилъра.
джеки - специалист
алтермата на даикин ли беше
muhtarov - специалист
владо от алтерма или каквато и да е термопомпа въздух/вода имаш ли преки наблюдения - като потребител
VLADO66 - майстор
muhtarov написа:
владо от алтерма или каквато и да е термопомпа въздух/вода имаш ли преки наблюдения - като потребител
Не но в съседния двор бръмчи един чилър на Gree и комшията ходи ухилен насам,натам.Наблюдавам го и сега покрай мъглите не съм го виждал обледенен./не комшията :) /аз също бая се замислям между пелети и термопомпа,но второто ще ми излезе доста по-скъпо защото имам изградена отоплителна инсталация.
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравей Мухтаров, мога да ти дам информация от първо, второ и трето лице, както и от множествено число, ама след третата ракия :cool: . Майтапя се, но мога да те разведа тук-там, вкл. и при мен за да добиеш престава за подовото. Обади се ако имаш мерак, ще поговорим :)

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: