Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Аз съм най-мързеливия!!! Котела го чистя веднъж месечно, горе-долу на 1 тон пелети :mrgreen:

Това е от днес, 3 седмици работа, в момента е на трета, и е малко черно наоколо.

Изображение
Svezar - специалист
За периода на чистене е много е важно с каква горелка е котела ! Ретортните според мен правят по-малко пепел по стените от Фероли например,затова и чистенето може да е по-рядко !
gnt69 - майстор
Evgeniy написа:
А сензора чистиш ли го?
Аз съм с термометър и 10 сантиметрова сонда. Като се сетя го вадя и поставям на мястото. Пробил съм само дупка на фукса, не е от термометъра проверявал съм го. След почистване на 2-3 ден влиза в норма пак 110 градуса. Аз си го обяснявам с пепелта между първия и втория ход на котела като има пепел по трудно върви въздуха, като няма по лесно се хлъзга дима. Оня ден монтирах и клапа за тягата ще проверя в събота или неделя ще чистя. Имам и ламбда наблюдение така че го глася да гори все едно и също.
А чистенето е от пелетите. Ако са дървестни по малко, ако са слънчогледови повече. :partyman:
Evgeniy - майстор
"Умните помпи" добре ли се държат?
gnt69 - майстор
Evgeniy написа:
"Умните помпи" добре ли се държат?
Най умната е на буфера досега за около два месеца е изхарчила 5кв ток .
Вичи - специалист
Svezar написа:
При мен са 140кв.м /етаж и половина/ от изолирана къща+40кв.м пристройка с изолирана само фасадна стена /останалото опира в огради на комшии/ без изолация на плочата и пода. Та в тази пристройка живее тъщата и понеже замина за седмица на гости спрях радиаторите там да видя как ще повлияе на разхода. Та при едни и същи температури навън /от -3 до +3/ след като спрях да топля там разхода от 40кг стана 25 ,излиза че за съвсем малко над 20% от общата площ ми отива 40% от горивото /и пак не е толкова топло колкото в къщата/.....изводите си правете сами !
Извода е, че тъщите ни са много скъпи.
gnt69 - майстор
Вичи написа:
Svezar написа:
При мен са 140кв.м /етаж и половина/ от изолирана къща+40кв.м пристройка с изолирана само фасадна стена /останалото опира в огради на комшии/ без изолация на плочата и пода. Та в тази пристройка живее тъщата и понеже замина за седмица на гости спрях радиаторите там да видя как ще повлияе на разхода. Та при едни и същи температури навън /от -3 до +3/ след като спрях да топля там разхода от 40кг стана 25 ,излиза че за съвсем малко над 20% от общата площ ми отива 40% от горивото /и пак не е толкова топло колкото в къщата/.....изводите си правете сами !
Извода е, че тъщите ни са много скъпи.
+1 Всяка една стая е от значение. Щерката замина у швабско, спрях отоплението на 2 стаи и разхода падна драстично. Миналата седмица за 150 квадрата +300 бойлер + 40 мази навсякъде е отворено само на 2 етаж имам 2 стаи затворени врати и термоглави разхода беше 16 торби слънчогледови пелети. Пада се по 35 кила. Доволно в предвид че е студено. Добре че не включих и тъщата към отоплението щеше 2 пъти повече да ме е яд. Есента ми се прокрадваха едни мисли да им пусна 2 тръбички на 70 метра до тяхната къща, ама добре че се отказах.
filmatoplo - майстор
Баси кефа когато грее слънце ,изтървах малко камината да гори и сега е 29 гр :lol: угасих я .
gnt69 - майстор
filmatoplo написа:
Баси кефа когато грее слънце ,изтървах малко камината да гори и сега е 29 гр :lol: угасих я .
Ако няма кой на лято като дойда на море ще ти монтирам един стаен термостат. :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Да бе, последния път точно 7 дни :shock:

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: