Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пет фев 18, 2022 1:45 pmkalin72 написа:
Имам кладенец, не му знам дебита, но не мисля, че е голям. Тогава какво остава, въздух-въздух?
Ми премери го този дебит. Елементарно е.

Има и още 2 варианта.
Земна гликолова серпентина или ТП с директно изпарение.
Важно е да не се икономисва.
silent - майстор
пет фев 18, 2022 7:15 pmkalin72 написа:
Ясно...като гледам, ще си карам на пелети :)
Там по темата. Днес купих 30 чувала слънчогледови пелети в чували без надписи, според продавача били от Добрич. На вид са много добри, като Керпи и Росима, да видим и как ще горят, и колко пепел ще правят :))
Ти си до пелетисимо с ръчна количка може да си ги возиш до вас...ма си скръндза .... :-D ..затуй купуваш чак от Добрич.. :lol:
kalin72 - майстор
Да бе, няма как да дам над 700 лева за Пелетисимо. А тия добричките са от ПеУник ;) 490 лв палето...
gruio - специалист
пет фев 18, 2022 9:49 pmkalin72 написа:
Да бе, няма как да дам над 700 лева за Пелетисимо. А тия добричките са от ПеУник ;) 490 лв палето...
Колко време и колко квадрата отопляваш с едно пале?
kalin72 - майстор
В най-студените три месеца - декември, януари и февруари отива по 1 пале, плюс/минус 10 торби.
Останалите месеци - октомври, ноември, март, април-отиват 1.5-2 палета общо.
Къща на 2 етажа, общо 130 м2, бойлер 300 литра/котела топли 150/.
Фитилчо - майстор
пет фев 18, 2022 10:32 pmkalin72 написа:
В най-студените три месеца - декември, януари и февруари отива по 1 пале, плюс/минус 10 торби.
Останалите месеци - октомври, ноември, март, април-отиват 1.5-2 палета общо.
Къща на 2 етажа, общо 130 м2, бойлер 300 литра/котела топли 150/.
Това значи, че имаш добра изолация и дограма.
При това положение с ТП разхода ще ти е смешен.
Остава и забавата - рИни, чИсти, мЪкни пелетки и руската рулетка с качеството. Ами ако догодина са по 800 пари?
От другата страна само цъкаш копчето... :wink:

Аз съм го решил иначе, Имам котел на въглища, имам камина на пелети, ще стоят за доподгяване ако паднем на -20 . Засега слагам една въздух- вода, Оглеждам се за вода вода- протеснява ме цената на сондата, но тва е положението, това е дългосрочна инвестиция. Слънчеви вакуумно тръбни ще се добавят също.
Не за друго, а щото на тия кретени няма да им купувам нови жипки от нищото, та ако ще да е и малко по-скъпо на месец...
Фитилчо - майстор
пет фев 18, 2022 1:45 pmkalin72 написа:
То хубаво термопомпа, ама с радиатори как да стане работата възможно най-оптимално откъм цена :)
Съседа ми монтира 9Kw Gree split в съществуваща система с радиатори наследени от въглища, в последдствие на пелети. Май не са и преоразмерени много много. Без изолация и с дограма(не скъпа, но не и стара, мисля с две стъкла) топли 113 квадрата на 3 етаж последен (покрива също е без изолация) + още 40-тина квадрата приземен етаж с дебели каменни зидове и бойлер 120. ПоНпата е на 50 градуса и са по потници, дъшеря му е с малко дете! Каза, че никога не е било толкова топло у тях...
Сметката не я знам още защото нямат пълен месец на ТП само, но ти си на 500 лева на месец разход и то при тая цена на пелетите... едва ли ще подминат тези пари.
Вярно е, даде към 10К лева за всичко с монтажа, ама цъка копчето и си пие винцето безгрижно!
radius - майстор
То с помпа на 50гр няма да му хареса хич сметката. Да не говорим, ако се задържи под нулата кога ще ги има тия 50 гр.
kalin72 - майстор
Ето това е - дали при минус 15 навън, и вода към радиаторите 50-55 градуса ще има ефекта, който търся - ниски сметки за ток, и комфортни 23 градуса по стаите....
шоп - майстор
съб фев 19, 2022 2:41 pmkalin72 написа:
Ето това е - дали при минус 15 навън, и вода към радиаторите 50-55 градуса ще има ефекта, който търся - ниски сметки за ток, и комфортни 23 градуса по стаите....
Е такова животно няма!

Ниски сметки само при машина вода-вода и подово ( или преоразмерени конвектори)
Ако нивото на сондажната водата е на 2-3-4м една 370 или 180 ватова сондажна помпа + самоделна ТП с максимално големи топлообменници+ една качествена циркулационна помпа и ще имаш Т на изпарение 10 градуса и Т на кондензация 35... КОПа клони и задминава...6!!!

Ще се радвам ако се включи и колегата Билиян да сподели и той колко е КОПа на неговата самоделна ТП след като не е икономисвал пари при направата и за да потвърди думите ми.

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: