• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
дървосекача 87 написа:
И аз искам да споделя мнение по сметките които казвате 200 лева на месец за 70 квадрата апартамент не е изгодно. На мен инсталацията с камина с водна риза 17кв отоплявам къща на два етажа 100 квадрата. 3 спални, кухня,хол, две бани и 120 литров бойлер със серпентина. Изолация никава стара дървена дограма. На сезон отиват около 7 тона въглища по 70 лева тон и около 3-4 кубика дърва. Може и по евтино ама много често трябва дасе засичаме с горските в гората
Аз смятам така:
въглища - 7х300=2100лв
дърва - 4х60 = 240лв
Общо - 2340лв/сезон
2340лв + 5месеца = 468лв/месец за 100м2. Е, кое му е евтиното? На газ (понеже темата е такава) е доста по-евтино и няма хамалогия, няма пепел и прахоляк, няма срещи с горския :wink:
шоп - майстор
Хм...и аз започнах да си чеша по главата какви ли са тия въглища 70 лв тон. То пернишките и чукуровските са по 120 лв тон на мината.

Ако купуваш въглищен прах 70 лв са много! :?:
hbogdanov - напреднал
А някой минавал ли от газ на пелети или обратното, да каже горе долу каква е разликата. Аз тъкмо се бях навил да слагам пелетно котле и казаха че ще ни газифицират, а вече имам изградена газова инсталация (ползвам компресиран газ). Та се чудя, на газ че ще е по-скъпо, по-скъпо ще е, ама колко? Досега избягвах да топля на газ, че е страшна цифра на компресиран (30% над централно газ), но зимата бях засякъл и е около 15лв на ден, което е около 450 на месец (или 300 ако ползвам газ централно), така като чета, на пелети за около 120кв. отопляема площ отива тон на месец, и то по тая сметка ми излиза една към едно. Ама хайде да речем че 400лв ми отива на газ и 300лв на пелети, котлето което сам харесал с инсталирането ще ми е около 6000лв, та разлика от 100лв месечно ще има да я избивам следващите 10-12 години. Да не говорим за преходните месеци когато пелетното котле ще има да работи в такъв режим че, по-добре да не го пускам (освен ако не сложа голям хистерезис на терморегулатора, ама комфорта ще е като в селска къща с печка). Та ако някой има практически опит, моля да сподели.
Един въпрос и специално към Лазар Ганев - има ли разлика в икономичността на газовото котле в зависимост дали температурата на водата е на макс или е сложена на по-ниска? Във втория случай комфорта е малко по-голям, че има постоянен източник на топлина, ама ако е по-скъпо ще го прежаля.
LazarGanev - "Велик майстор"
Остани си на газ от мрежата и не се занимавай с пелети. Не че ще ти е зле на пелети, ама колкото и да е автоматизирано не може да се сравнява с газа, пак си има хамалогия, запасяване с пелети от лятото и др. несгоди. Щом си прежалил 600лв за пелетно котле, значи лесно ще приемеш оферта от 3000 за кондензно едноконтурно котле + бойлер, нещо като ТОВА (3-12кВт) или ТОВА (3-16)кВт, които имат ниска минимална мощност и са идеални за твоята квадратура. Кондензни са и работят на ниска температура, така че ще ти идеално и за преходните сезони.
hbogdanov - напреднал
Абе като съм бил досега на камина с водна риза, това пелетите пълна автоматика ще ми се сторят :-D
За парите, чак "прежалил" силно казано :sad: 6000 така ли се прежалват, да речем "планирал" :wink:
А за газовото котле, един ден като сдаде багажа сегашното ще го сменя с кондензно, но засега не виждам смисъл от такава инвестиция. Ако правилно сам разбрал, при високотемпературно отопление няма голяма разлика, така ли е?
Също и не разбрах, как препоръчваш при обикновено котле - температурата на водата на макс или на по-ниска температура? Има ли това голямо значение за КПД-то?
turistak - специалист
И аз да те посъветвам да забравиш за пелетите, аз съм с пелетерм който освен себе си има нужда от още инвестиции около него :-)
marqn - помощник
Здравейте,

Имам едно питане и реших, че е по-удачно да пиша тук отколкото да отварям нова тема.
Закупих апартамент ново строителство(двустайно), което е пригодено за отопление с газ - в блока има газ по принцип, вътрешната газова инасталация е изградена-т.е. тръба до мястото където ще е котлето и до готварска печка . Отоплителната инсталация с радиаторите също е изградена , всичко е вкопано. Та дет се вика само взимаш котлето, присъединяваш се и си подвързваш инсталацията и всичко е на 6- а дали?
Конкретно въпроса ми е следния - тъй като аз съм сам за момента и общо отопляемата площ е 40 квадрата(26 кв. хол с бокс и 14 квадрата спалня)- общо 3 радиатора(банята с лирата не ги броя , тъй като едва ли ще я пускам,но хайде още 3 квадрата). Обаче както казах съм сам и примерно зимата ще обитавам само хола с бокса или пък само спалнята. Т.е. може така да се случи , че да работи само един радиатор, което едва ли е много рентабилно нали? Как стои въпроса , когато се отоплява по малка квадратура с котле, тъй като то все пак има някаква минимална мощност за отопление и само ще включва и изключва. Щото човвек се замисля дали да не сложи един климатик в хола с бокса и си решава и проблема с охлаждането. Но наистина въпроса ми е относно отопляването на газ с котле на само един или два радиатора , горе долу два пъти под минимланата мощност, които имат газовите котли.
Предварително Ви благодаря за отговорите
2v6 - майстор
marqn написа:
Здравейте,

Имам едно питане и реших, че е по-удачно да пиша тук отколкото да отварям нова тема.
Закупих апартамент ново строителство(двустайно), което е пригодено за отопление с газ - в блока има газ по принцип, вътрешната газова инасталация е изградена-т.е. тръба до мястото където ще е котлето и до готварска печка . Отоплителната инсталация с радиаторите също е изградена , всичко е вкопано. Та дет се вика само взимаш котлето, присъединяваш се и си подвързваш инсталацията и всичко е на 6- а дали?
Конкретно въпроса ми е следния - тъй като аз съм сам за момента и общо отопляемата площ е 40 квадрата(26 кв. хол с бокс и 14 квадрата спалня)- общо 3 радиатора(банята с лирата не ги броя , тъй като едва ли ще я пускам,но хайде още 3 квадрата). Обаче както казах съм сам и примерно зимата ще обитавам само хола с бокса или пък само спалнята. Т.е. може така да се случи , че да работи само един радиатор, което едва ли е много рентабилно нали? Как стои въпроса , когато се отоплява по малка квадратура с котле, тъй като то все пак има някаква минимална мощност за отопление и само ще включва и изключва. Щото човвек се замисля дали да не сложи един климатик в хола с бокса и си решава и проблема с охлаждането. Но наистина въпроса ми е относно отопляването на газ с котле на само един или два радиатора , горе долу два пъти под минимланата мощност, които имат газовите котли.
За една стая е най-добре да се ползва газов конвектор, но няма да е по-евтино от климатик.
fbr - майстор
По този повод мислехме една система с бойлер за буфер, ама все още нямам никакви отзиви, щото работата се закучи.
strelec - специалист
marqn написа:
Здравейте,

Когато имаш изградена инсталация най-добре е да отопляваш цялото жилище. Комфорта е голям, много е приятно на всякъде да ти е топло. Особенно с малки деца... В началото бях направил грешката да не сложа радиатор в тоалетната. Беше ужасно! Най-студеното помещение. Но следващата зима грешката беше поправена :) .
Може да си сложиш климатик в хола, но ще трябва да се свърташ само в това помещение. А и климатика ще ти прави сметка поне 60-80 лв. , а при правилно оразмерена газова инсталация сметката ще ти е около 100 лв. за твоето жилище и на всякъде ще ти е топло и комфортно.
Успех в начинанието (дилемата).
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: