• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Не е баш така -почти всички термопомпени отопления ползващи вентилации за краен отоплител са с ниски температури на водата и въздуха .Усеща се течение ако струята те удря директно -примерно от таванен тип , но стоящ конвектор не се усеща зле.
radius - майстор
Дали на всички конвектори може да се върти питата (т.е. да се захранва по избор отляво или отдясно)? Конкретно за българските, Галети Естро или Carisma питам.
filmatoplo - майстор
Обръщал съм на българските Клима 2000 -обаче при обръщане на пита на модел с тангенциален вентилатор -входа се пада над мотора на вентилатора , не е проблем -само да не текне течност върху него , модела с центробежния вентилатор -няма никакъв проблем. :wink: Мисля съм обръщал и италиански :? .
Чаро - Акълия
И Галети и Клима се обръщат лесно. Ако сега ще ги купуваш- поръчай си ги с присъединяване каквото ти е необходимо.

При 35 гр няма да прави 'стден' вятър, асвен ако не излезеш от банята и не се опиташ да се изсушиш на конвектора :-D
Сложи отделен термостат на подовото и управление само за конвектора!
Предвиждаш ли охлаждане?
radius - майстор
Не съм ги купил, ще направя както казваш.
Успокоихте ме с тия 35С, ще може и повече да се подава, но ще падат мощността и КОП-а.
Стайните термостати (Siemens RDG100T), които ще ползвам, си имат управление за подово и за конвектор. Окабелил съм качествено, винаги мога да отделя конвектора, ако не ми харесат алгоритмите за управление на термостата.
Предвиждам охлаждане, нали трябва конвекторите да си избият парите :) , какво имаш предвид?

Искам да попитам и за някакъв конвектор за таванен монтаж с максимално висок изход за конденз. Може и да не е най-безшумния на света, няма да е в жилищна стая. На масовите 22 см дебели конвектори, изхода е на 20 см от тавана. Идва ми високо. Ето една картинка, червеното са конвекторите, синьото е дренажа. Ако трябва да спазя 2% наклон, дренажа на левия конвектор ще слезе под нивото на трегера над вратата.
Прикачен файл:
konv.jpg
konv.jpg (28.7 KиБ) Видяна 4483 пъти
Гледах някакви тънки конвектори, но те пък с вграден панелен радиатор – по-скъпи.
denuchi - специалист
С такава височина става ли.

Прикачен файл

IMAG0691.jpg

Прикачен файл

IMAG0690.jpg

Прикачен файл

IMAG0689.jpg
sreshtu - специалист
Аз съм се спрял на тези: http://www.olimpiasplendid.it/public/ca ... 20ris..pdf
Имат и модел без вграден панел. Линк и с "примерни" (може и да ги намериш и по евтини) цени за моделите http://www.technobg.com/Konvektori-FAN- ... 86%D0%B0/1
radius - майстор
Ейй тези Олимпия ми харесват че са тънички, а цената им дебела.
Денучи, екстра ме устройва. Предпочитам модел като последния, с долно засмукване, да е по-прибран до стената.
Така и така съм заразпитвал, да ме посъветвате и за тънки ( под 22см) и сравнително тихи конвектори за стенен монтаж.
sreshtu - специалист
Колкото по-тънки и тихи, толкова по-дебели като цена :shocked: . При мен седеше тази дилема и си реших сам за себе си. Дали да се прежаля и да ми е шумно и неприятно да го гледам или да да се поизръся повечко. За това всеки си знае себе си с кое може и с кое не да прави компромиси.
Вдигам темата малко от праха, но не мога да намеря информация за мощността на конвекторите при входяща температура на водата 35C. Ще се използва термопомпа вода-вода, която е най-ефективна в този диапазон (35-40C). Помещенията, които ще се отопляват са между 13 и 20м2, тухла, тройни Ка стъклопакети 3.5-4м2.

Дали например Klimafan 060, за който дават мощност отопление при вх. т. 50C от 4.25kW, ще успява да стопли едно 15m2 помещение, и респективно модел 080 (5.24kW при 50C) - 20m2?

Питанката ми е за основно отопление, без подово. Има ли почва у нас термопомпа вода-вода работеща в нискотемпературен режим, в комбинация със вентилаторни конвектори?

Благодаря предварително!
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26

Тема "вентилаторен конвектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: