• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Конвектора може да се сложи на тавана и не заема място.
шоп - майстор
чет ное 14, 2019 8:20 ambulhomes2 написа:
Конвектора може да се сложи на тавана и не заема място.
Абе то за можене-може :idea:
Обаче!!!

Защо да губим от COPа и излишно да оскъпяваме системата, да я правим по-сложна.
ТП с директен пренос са най-ефективни. Демек един мулти сплит ще е по-евтин и по-ефективен. Най-малкото защото избягваме един паразитен топлообмен фреон/вода.

И да си продължа мисълта: няма по-икономично отопление от ТП с директен пренос тип водо-въздушна или WRV. Тогава можем да говорим за COP 6-7 и дори 8.

Няма циркулационни помпи,
Няма РС
Няма пропилен гликол
Няма пластинчати топлообменници
Няма радиатори, обезвъздушители, терморегулатори..
....
LazarGanev - "Велик майстор"
А най-важното, което го няма е диверсификация :wink:
1115 - специалист
А не е ли опасно ако се скъса тръба докато спите и всичкият фреон се излее във вашата стая?
Има ли някаква защита за това?
Питам защото от 9 години съседите ми се топлят и охлаждат с 2х VRV DAIKIN и съм се чудил.
andy_forresite - майстор
В каква степен коеф на преобразуване на един климатик е определящ за ефективността на работата на направената от него ТП a/w?
Има ли някакви хватки за уеднаквяване на машина с СОР 3 и такава с СОР 4?

Danny, дали ще е удобно да се срещна с теб пред блока за 10-15 минути да те попитам някои неща за твоята ТП?
шоп - майстор
пет ное 15, 2019 7:25 am1115 написа:
А не е ли опасно ако се скъса тръба докато спите и всичкият фреон се излее във вашата стая?
Аз досега съм виждал изпуснал фреон само от лоща спойка при компресора и в следствие от вибрации се пука заварката.
И в края на краищата хладогента не е амоняк, нали?:-)
шоп - майстор
пет ное 15, 2019 8:32 amandy_forresite написа:
В каква степен коеф на преобразуване на един климатик е определящ за ефективността на работата на направената от него ТП a/w?
За мен трябва да се гледа какъв тип е компресора. Лично моето мнение е, че спиралните са най-добри за ТП.
Фреона дали ще е 407С или 410 вече е подробност.
andy_forresite - майстор
Нито един от тези. Р32 или 466.
a_stoev - майстор
пет ное 15, 2019 7:25 am1115 написа:
Има ли някаква защита за това?
Питам защото от 9 години съседите ми се топлят и охлаждат с 2х VRV DAIKIN и съм се чудил.
доста фреон са дишали клиентите, нищо им няма. Пропуските са микроскопични и бавни.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: