• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
JDM - напреднал
Имам термопомпа вода-вода, модел събери чарк, настройка на датчиците - на ухо. Наблюденията ми са, че най-добре е компресора да работи около 50% от мощността си. Там има най-добър коп. При мен на високи обороти не му достига топлообмена на вътрешния кръг и бързо прегрява фреона. Така че извода ми е, че топлообменника към радиаторите трябва да е една идея по-голям. Второ трябва да се постави трети топлообменник с малка мощност на изхода на фреона от гореспоменатия топлообменик. През него трябва да се вкара директно вода от сондажа, за да охлади фреона който излиза с някаква температура. Така изпарения фреон на входа на сондажния топлообменник ще е с още по-ниска температура и съответно ще улови повече топлина от водата. А третия малък топлообменик тр да е свързан последователно на сондажния. Така температурата уловена от малкия ще се предава директно на изпарения фреон. Трето задължително да се монтира акумулиращ съд към радиаторите, 30л на киловат поне. Има и четвърто, но още обмислям дали има файда от него.
LazarGanev - "Велик майстор"
Топлообменниците ня са ли ти вързани на противоток, бе човек?
Чаро - Акълия
JDM написа:
Имам термопомпа вода-вода....
Това всичкото го има в готови машини + още няколко неща. Показателите им (по каталог) са отлични.
Буфера - зависи, но е по-добре, ако го има. Ще имам и опитни данни скоро, да настъпи истинския сезон...

Опита ли да вдигнеш дебита на вода през топлообменника и да проследиш как се държи машинката?
п.п. имаш ли буфер и как е вързан?
п.п.2 някой да премести последните писания в подходяща тема
filmatoplo - майстор
И аз това си мисля :? -дебита през радиаторите или е малък или радиаторите са малко , или пък вече топлообменника малък. :wink:
JDM - напреднал
Да, топлообменника не е в противоток, но уж гледах от как е вързан на една фабрична въздух-вода.
А съм вързал две помпи 25/4 последователно. Вчера махнах корекцията на тръбния датчик и засега всичко е наред. Някой може ли да ми обясни защо топлообменниците тр да са в противоток. Нали са скоростни топлообменнци. Или това го има в друга тема?
Чаро - Акълия
От каква машина си копирал, щот ми се струва, че е било чилърче (или само за охлаждане или приоритетно охлаждане)?
Ако имаш четирипътен вентил, в единия режим ще си правоток, в другия противоток. Според това за какво ще ползваш основно машината - противоток. При противоток има най-добрия топлообмен между флуидите.
Не каза за буфера...
JDM - напреднал
От чилър, да. То не ми е попадала вода-вода. Благодаря за отговора. Ползвам ТП главно за отопление, ще обърна циркулацията.
Буфер нямам - ще си правя, че нещо скъпи ми се виждат.
Последна промяна от JDM на пет ное 11, 2011 7:33 pm, променено общо 1 път.
JDM - напреднал
Някой повишавал ли е коп-а на машината чрез добавяне на слънчеви панели м/у сондажната помпа и ТП? И има ли някаква схема.
Ahmakov - специалист
Става, ама трябва да имаш много пари и място, за да купиш и монтираш достатъчно на брой слънчеви панели. Харчи си парите по разумно...
JDM - напреднал
Ако някой следи моя проблем - обърнах потока, изчистих филтрите, увеличих размера на тръбите, но резултата е същия - нисък топлообмен. Явно самия топлообменник е малък.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: