• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Ето ти за сравнение и моя 200л който стартира от същата тем.49гр и загрява до 70гр(горе) при външна от 8 до 24гр предимно слънчево.Часът на грфиките +4ч.Добива е 7кв
п.п.Три алуминки,отворена с-ма.
Прикачен файл:
14.5.2016  B200l  горе от 49 до 70гр добив 7кв.JPG
14.5.2016 B200l горе от 49 до 70гр добив 7кв.JPG (70.89 KиБ) Видяна 2046 пъти

Прикачен файл

14.5.2016  външна тем  от 8 до 24гр.JPG
14.5.2016 външна тем от 8 до 24гр.JPG (69.3 KиБ) Видяна 2046 пъти

Прикачен файл

14.5.20016  kol. B200  do72kw.JPG
14.5.20016 kol. B200 do72kw.JPG (66.72 KиБ) Видяна 2046 пъти
fox_vt - майстор
Като ще си хвалим алуминките и една от мен :-D
Прикачен файл:
tmp.jpg
tmp.jpg (50.41 KиБ) Видяна 2039 пъти
Не ми дава да качвам пдф за пълната графика.Иначе 80 литра една алуминка :roll:
mgbagera - специалист
Новото управление на Натурела ми харесва :razz: За колко го взе ?
bialk - специалист
mgbagera написа:
Новото управление на Натурела ми харесва :razz: За колко го взе ?
140 лева (132 лева + 8 лева за доставка до адрес) и включва 5 датчика, два от които са PT1000. Има доста функции, но повечето не ги ползвам, понеже бойлера ми не е свързан на ток и съм изключил нагревателя и котела в настройките. Добавили са много красив TFT дисплей с няколко интересни анимацийки. Например когато работи помпата, същата се върти на дисплея, когато температурата в колектора надмине 40 градуса и помпата работи, се показва слънце. Показва се и анимиран пламък в камината, нагревателят става червен когато е включен и от него излизат мехури =D> Може да се настройва минимален хистерезис на 5 градуса включване и 3 изключване, няма го ограничението от минимални 40 градуса в колектора. Изобщо от Натурела са се постарали да изградят един доста приличен продукт.
http://www.naturela-bg.com/files/H52_RM_v2_4_BGm.pdf

Вчера времето бе слънчево и бойлерът достигна 66 градуса. Но днес слънцето вече се скри, а прогнозата е за студена и дъждовна седмица.

Прикачен файл

13234536_1064653516905035_1523814072_o.jpg
bialk - специалист
Ето и сметка с цената на материалите на моята ДБ система:

Бойлер Теси 200 литра с 2 серпентини - 692 лв
ППР тръби и арматура за присъединяване на бойлера - 60 лв
Панел Елдом Classic R 2.5 - 424 лв
Присъединителни фитинги за панела - 30 лв
Материали за стойката на панела - 50 лв
Тръби гофрирана неръждавейка 6м - 25 лв
Изолация 16 метра К-Флекс 19мм - 25 лв
Изолация минерална вата 50мм 27квм - 40 лв
ДБ съд - тенджера под налягане 7 литра със заварка на 2 нипела 1/2 - 20 лв
Тръба с алуминиева вложка 16мм - 10м с фитинги - 20 лева
Помпа китайска TR Solar RS25/4G-180 с турбина от неръждавейка - 80 лв
Управление Натурела - 140 лв

Общо: 1606 лв
radius - майстор
Мерси, че споделяш всичко. Помпата откъде я взе? Много са я докарали като една друга марка :lol:
bialk - специалист
Помпата, както и останалите материали без бойлера, ги купих от Топлотехника - гр.Гоце Делчев. Помпата си идва с гаранция от 1 година, има инструкция на български, кутията също е на български език. Продава се с холендри и кабел с куплунг:
Прикачен файл:
trsolar.jpg

Явно ги вземат на килограми от тук, а в България само ги опаковат и надписват с това благозвучно име :roll:

Ето тук същата помпа, но с име Greenpro:

https://www.youtube.com/watch?v=nlm6vQ7J6e4

Иначе я замерих с уред - харчи 33 вата на първа степен в моята система. Снимката по-горе е от един приятел, който има същата помпа. Иначе моята съм я поставил в кутия от фибран и съм я увил с вата 10 см. Някъде прочетох, че трябва да работи при външна температура до 40 градуса. Така изолирана, температурата ще е много повече и се притеснявам дали няма да я повредя?
lebendi - специалист
Благодаря ти bialk за подробната информация.Моята калкулация е горе-долу същата,но не знам дали ще ми е достатъчна колекторната площ на Елдом Класик R2.5 за бойлери 200л +80л,защото региона на София не е толкова слънчев като твоя. :?
bialk - специалист
Взех колектора Classic R 2.5 най-вече заради цената - 424 лева. Ако се продаваше на цена като тази в сайта на Елдом - 575 лева изобщо нямаше да се спирам на него. За 600 лева може да се намери нещо качествено немско с добра производителност. Като изключим Бош Солар 4000, над него всичко немско е много по-добро от Елдом. Дори не е задължително да е ново. Например рециклиран Wolf Topson 3.1 на цена от 300 лева :rock:
шоп - майстор
Аз не препоръчвам колектор втора употреба. Оригиналнмият волф отгоре е с фабрична завалцовка. Тя предпазва от навлизането на вода. От снимките в посоченият линк виждам едно нескопосано отваряне на колекторите. Предполагам са били със счупени стъкла или са замръзвали и са запоявали спуканото. Сега е играл яко силикон и ал. скобички. Не бих си сложил такъв таралеж в гащите/покрива.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: