• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 230
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladostojanov - напреднал
andy_forresite написа:
Владо, колко киловата радиатори ползваш и на колко градуса си дал да е водата?
Виж по-скоро да си сложиш термостатични глави, защото разходът няма да ти хареса. Трябва ръчно да я включваш на която степен искаш за момента. Сама ако работи, ще гони температурата на водата, ще има претоплени помещения, а това са повече пелети при горелката.
Радиаторите са ми 20 киловата плюс бойлер 80 л. Отоплявам около 90 кв. м. Водата съм я дал в момента на 65, инсталаторът ми я беше сложил първоначално на 75. Камината първо я пускам на автоматичен режим и като затопли свалям на 2-ра, а после на 1-ва степен. Не знам дали съм прав всъщност. Иначе ясно ми е, че изолацията и термоглавите са много определящи за разхода, но на този етап бюджета стигна за камина и пелети :)
grants - специалист
Колега незнам как издържаш на такава висока Т на водата. Напълно нормално е на 65гр и към 20кВ товар да имаш такъв разход. Само за сравнение аз съм към 76кв с обща мощност 13кВ и Т на водата я поддържам 47 49гр(22-24 стайна Т) , на 55 вече става баня вкъщи.
Другия вариант да регулираш плавно камината е да вържеш стайния термостат , няколко стр назад в темата съм описал как се включва. Вече настройката според мен ще е по-трудната част.
grants написа:
Колега незнам как издържаш на такава висока Т на водата. Напълно нормално е на 65гр и към 20кВ товар да имаш такъв разход. Само за сравнение аз съм към 76кв с обща мощност 13кВ и Т на водата я поддържам 47 49гр(22-24 стайна Т) , на 55 вече става баня вкъщи.
Другия вариант да регулираш плавно камината е да вържеш стайния термостат , няколко стр назад в темата съм описал как се включва. Вече настройката според мен ще е по-трудната част.
Благодаря grants, но предпочитам камината да я регулирам по Т на водната риза. Сега съм я намалил на 57, да видим....Имам няколко въпроса, за които започвам да си мисля, че не съм наясно, въпреки всичко, което прочетох. Та:
1.времето за работа на шнека - увеличаването на стойностите от СО3 до СО7 до какво на практика води? Ако искам да подава по-малко пелети и през по-дълъг период, т. е. по-нарядко - коя стойност трябва да променя и в каква посока? Увеличаване времето за работата на шнека означава ли по-голям разход? Или обратното?
2. трябва ли, ако променя стойностите от С03 до С07 да променя и тези на вентилатора, т. е. от U03 до U07?
3.колко важно е самопочистването, кои показатели да променя - U08,T07, T08? каква е препоръчителната стойност или да се доверя на книжката?
Извинявам се, ако въпросите ми звучат идиотски, но искам да съм сигурен какво правя. Предупреждавам, че ще питам още :?
dradonov - напреднал
Колеги , поразчетах темата много полезна между другото , но така и не разбрах има ли някакво решение на това, че като натисна бутона за да ми покаже температурата на стаята ми изписва "to " няма ли вариант да си показва градусите в стаята ?
Аз съм с камина 25 + новия модел.
Прави ми впечатление и друго , слуша се едно виене от вентилатора мн дразнещо, не е силно просто е с един остър звук все едно се завихря въздуха в охлюва и дразни ухото, при вас как е ?
Вчера махнах страничния капак да видя какво се случва, но не откривам нищо необичайно единствено ми направи впечатление, че там където оста от ротора влиза в охлюва няма нищо , ни лагер ни втулка - някой разглеждал ли е охлюва да види дали това си е така или от там ми идва виенето ??
andy_forresite - майстор
Владо, как е разходът? Би трябвало да е намалял.
Като няма контрол над това до кога да гори логично е като увеличиш времето за работа на шнека (при равни други условия) да увеличиш и подаването на гориво. В твоя случай това би следвало да увеличи разхода.
Киловатите на радиаторите ти и на мен ми се струват доста. Но по-добре по-мощни и да не ти потрябват, отколкото по-слаби и да ти трябват по-силни.
За да поддържаш 65 градуса на водата в тях трябва да се подадат доста пелети. Ако ти гори много, свали темп. на водата. Даже спри някой радиатор ако не ти трябва, или ги притваряй. Направи температурата 50. Виж grants на колко е писал че настройва (t°=49). Остави най-слабия ти отворен поне 2/3 и притвори другите, където е топло.
andy_forresite написа:
Владо, как е разходът? Би трябвало да е намалял.
Като няма контрол над това до кога да гори логично е като увеличиш времето за работа на шнека (при равни други условия) да увеличиш и подаването на гориво. В твоя случай това би следвало да увеличи разхода.
Киловатите на радиаторите ти и на мен ми се струват доста. Но по-добре по-мощни и да не ти потрябват, отколкото по-слаби и да ти трябват по-силни.
За да поддържаш 65 градуса на водата в тях трябва да се подадат доста пелети. Ако ти гори много, свали темп. на водата. Даже спри някой радиатор ако не ти трябва, или ги притваряй. Направи температурата 50. Виж grants на колко е писал че настройва (t°=49). Остави най-слабия ти отворен поне 2/3 и притвори другите, където е топло.
Да, намаля - днес няколко пъти ми изписа аларма er12 и камината не искаше да запали :) Както писах по-горе, този проблем го имах и в началото. Инсталатора ме посъветва да увелича стойностите на на С01, С02 и С03 и в един момент стигнаха до 3 - и трите. Пак след 5-10 минути опити да тръгне, каминката изписваше тази грешка er12. След това ги свалих на 2,6 и взе че тръгна... не знам на какво се дължи това. Иначе благодаря ти за съветите, препрочитам за трети път темата и експериментирам. Лека вечер.
grants - специалист
@dradonov Т в помещението ще се показва единствено ако монтираш стаен термостат. Върни се малко по-назад в темата описвам процеса как става. За вентилатора моята си е тихичка , но е по-малкия модел , при 25кВ незнам какво са слагали.

@vladostojanov ще се опитам да изкажа мнение от скромния опит , който имам с пелетната камина. Времената за подаване на пелети на различните степени пряко зависи от разхода им , това е времето за което шнека завърта и пуска пелети , съответно за 0.8сек ще пусне да кажем 2гр пелети , а за 3сек ще пусне 8гр пелети. И така ако се завърти 100 пъти шнека единия път ще имаш 200гр изразходени пелети , в другия случай 800гр (тук говоря примерно).
Следващия основен параметър е времето през което става всяко включване на шнека (по спомен беше нещо "горивен цикъл" в инструкцията). Стандартно е зададено 10сек. което означава , че през 10сек шнека се вкл да кажем за 1сек(това според степента) и подава пелети. Това е за подаването на пелети.
Друг основен фактор изцяло за целия горивен процес , това той да е хем правилен хем и икономичен е работата на вентилатора. Сигурно сам се сещаш , че ако имаш Х количество пелети в кошничката и вентилатора духа с прекалено високи обороти пелетите бързо ще изгарят и ще свършват , от там идва понижаване на Т на водата и вдигане на по-висока степен (да подава повече пелети). Ако е обратното и вентилатора духа слабо , процеса на изгаряне няма да е добър , пелетите ще се натрупват от недоизгаряне. Сега има и друго много важно нещо за оборотите , което сам установих. Може да се настрой горивния процес и с по-ниски обороти (съответно и малки времена на шнека) , което е максимално икономично - лично съм свалял разхода така до 0.5кг/час. Но тук има един голям проблем и това е ,честото задръстване на камината - тук говоря за сервизионните отвори отстрани , а те като се задръстят започва и кошничката да се препълва.
Затова трябва вентилатора да има някакъв минимален праг на работа , за да не се налага да правиш основно почистване през 2 седмици. Аз тоя праг съм го определил за моята камина на 1200-1300об минимум , като на 2 месеца някъде правя основно почистване.
Последно за почистването , параметрите му се променят според качеството на пелетите - ако пелетите са хубави и не оставят много пепел на по рядко , ако виждаш че кошничката се пълни бързо ще го направиш на по-често :wink:

Дано съм бил полезен , поздрави !
grants,изключително полезен си и благодаря, че помагаш на лаиците като мен :)
Колеги, моля за коментар по следните настройки които направих днес- напомням, че камината ми е 25KW, мощността на радиаторите около 20 KW плюс 80 л. бойлер, нямам термоглави, изолацията ми е средна работа, т. е тук-там :). Ето настройките ми:
С01 - 2.6 U01 - 1700 ih24 - 5
С02 - 2.6 U02 - 1700 T07 - 30
С03 - 1.3 U03 - 1300 T08 - 20
С04 - 1.7 U04 - 1350
С05 - 2.2 U05 - 1400
С06 - 2.5 U06 - 1500
С07 - 3.0 U07 - 1600
С10 - 0 U09 - 2800
С11 - 1 U10 - 2800
Р05 - 11 U11 - 1450
Р15 - 2 Р14 - 1300
Р27 - 0.1 Р30 - 2800

P. s. Не стана много прегледно, но се надявам да се разбира. Всички останали настройки са си като в книжката - както ми ги направи инсталатора.
dradonov - напреднал
А каква е логиката в режим на модулация да вдига оборотите на вентилатора, при мен се вдигат като тези на 3та степен.
Не трябва ли тогава точно огъня да е най малък, съответно вентилатора и шнека да са на най ниска скорост?
Raij - специалист
Grants да разбирам ли ,че на два месеца отваряш печката при сервизните отвори и я почистваш. Имам 13-та и мисля че оборотите най-много зависят от тягата на комина.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 230

Тема "Настройки на пелетна камина BURNit PM Comfort plus 13 и 25 kW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: