• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 518
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Моята термозащита е по температура на димни газове ,над 200 спира и пиука .Ама развалихме хубавата тема с 2 фитил повреди :wink: Аз приканвах за друго ,някой да вникне в нещата да каже как се държи камината ,да качи някоя снимка,някой клип ,малко настройки ,др идеи - то кво стана манджа с грозде ( въпреки че има такава). :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Пелетният котел е много инертно съоръжение, не е като газовия - докато спреш горивото и да угасне. В паничката има пелети и ако няма кой да го разтоварва, то 20 градуса ги вдига одма. Значи - на 80*С шнекът е спрял да подава, но температурата продължава да се покачва и спокойно може да си стигне 100+ градуса. На 95* сработва защитата, като в случая тя не е свършила никаква работа, защото шнекът е спрял отдавна да подава гориво. Случаят не е авариен, защото контролерът си е свършил работата, но е сработила и защитата. Нейният принос в този случай е бил никакъв, но е добре да я има, защото друг път може да се разчита само на нея.
n.ganev - майстор
Ъййй да са вредя и аз, че поизчетох доста бисери и рекох да са изпразня и аз Баси.
Преди месец палих камината за да я видят клиенти - 100кв.м. отопляема площ, ТГ на мах. След половин час работа - режим поддържане достигнати 65* на вода и последващо ръчно изключване. Докато си говорим с клиента - две дръпвания от цигарата а моите са на малки интервали камината достигна Т* на сработване на въпросната защита. Аларма нямаше защо? - отговаряйте си сами. Ама тези неща се обясняват от инсталатора ако разбира се има такъв.
А Наздраве :drinkers:
Ганев, новоползвателя го разбирам, ама човека с двете мнения е тук поради друга причина и цел.
То е ясно, че градусите ши ги дигни на екс.
Само да поясня- ползвател съм, не инсталатор, ма не мота на черното да кажа бяло и мойта кола не е най хубавата. Ползвам друг продукт, не Бижуту.
martolk - специалист
n.ganev написа:
Ъййй да са вредя и аз, че поизчетох доста бисери и рекох да са изпразня и аз Баси.
Преди месец палих камината за да я видят клиенти - 100кв.м. отопляема площ, ТГ на мах. След половин час работа - режим поддържане достигнати 65* на вода и последващо ръчно изключване. Докато си говорим с клиента - две дръпвания от цигарата а моите са на малки интервали камината достигна Т* на сработване на въпросната защита. Аларма нямаше защо? - отговаряйте си сами. Ама тези неща се обясняват от инсталатора ако разбира се има такъв.
А Наздраве :drinkers:
Не е вдигнала аларма, защото си я загасил ръчно преди да достигне критичната температура. От 65 градуса в режим на гасене да вдигне 95 градуса ми звучи абсурдно. Без да го видя няма как да повярвам. Подобно нещо би могло да се случи при варианти, че помпата не ти работи (ако работи, то р настроена да включва и изключва на някакви супер високи градуси) или при затваряне на вентилите на всички топлообменници. При отворени 2-3 радиатора и без технически проблем няма как да прегрее. Ако ти се случи пак направи едно клипче, че така звучи като виц. И да считаш за нормално да ти се включва термозащитата (освен ако не си направил някоя от горните глупости) е все едно да считаш за нормално да ти прегрява чистоновия автомобил при шофоране на магистрала. Дори при най-калоричния режим времето за подаване е достатъчно за да пусне една шепа пелети. Колко джаула са това, колко градуса са в състояние да вдигнат?! А ти казваш, че била и в поддържащ режим... Тогава едвам се вижда пламък, защото гориво почти няма...

"Аларма нямаше защо? - отговаряйте си сами."
Еми по-добре не се "изпразвай" въобще тук като и без това полза няма. Напиши поне тарифа за отговора на въпроса, че колегите да знаят... Подобни изказвания тип "знам отговора, ама няма да ви кажа", в подобен форум са чиста проба избиване на комплекси...
Ndp007 - специалист
martolk написа:
Трифон П.Трифонов написа:
bezkompromisen написа:
Сработването на ръчно възстановяема термо защита (90-95*С) е крайна мярка за безопасност и е индикация че преди нея нещо не е сработило т.е. има проблем.
Тц, няма проблем. Всъщност има и той е, че си е запалил печката през лятото, Като преди това е взел мерки да не му се претопли къщето-притворил главите на радиаторите.
А кажи сега, Безкомпромисния, къде ши иди сичкуту топло дето последно са й изсипалу у кошншцата, малку след кату тимпературата й била 63? Бойлера и той са стоплил докат новопелетника цъкли поглед в греещото семейно Бижу. Ми ши пригрей уа,кък ни разбра, Ти и уния другити двама?!
Трябва да ти призная.......ма много красиво пишеш и как хубаво обясняваш.....То и името те едно такова, мъжествено....

.....Андиииииии, давай гас, Брат! Живота е прекрасен и кратък. Насякъде съм на макс, включително и морала.
Мотор нямаш право да караш като баба, а доколкото разбирам-не е чопър, нямаш бицепс поне 40 и не караш на лунна светлина с 30.
Дори да е вярна тезата, че колегата не се е усетил, когато е вдигнала и отчела високите градуси, то най-малко щеше да има вдигната аларма от контролера (по подразбиране е настроен на 80 гр. максимална температура на водната риза). Не видях да се споменава такава. А разликата от 15 градуса (между първичната и вторичната термозащита) никак не е малка и не се вдига за няколко секунди. Като цяло идеята на термозащитата (вторичната) е да сработи при несработвена/повреда на контролера (първичната). Щом контролера не си е свършил работата, проблем има, това е факт. Не може с настройки по подразбиране и пълна изправност да се включва защита от краен стадий.
Не мога да разбера, на боб или на леща гледате какво е станало. Нека човека, ако има желание да внесе яснота, ако ли не, поне не си измисляйте истории, въз основа на неясна фактология.
Обяснявам ,камината е настроена на 65 градуса. При 63 тя вече беше понижила до мощност Р1 и само тлееше, когато се смени на мощност Р3 дислпея отчиташе че има подаване на гориво но не се подаваше и вентилатора не вдигаше мощност повече от 30 процента и я пуснах да се загаи.Загасянето мина нормално за 5-те минути пусна вентилатор за почистване но като я отворих в горивната ваничка имаше 3 пръста сгурия и даже не се виждаше запалката.на другия ден дойде сервиза установи проблема ,намали градусите на 55 и сега е добре, но аз мисля че не е добре зашото помпата тръгва на 50 а тя на 55 ше трябва да почва да намаля мошност. Да при проблема бях спрял всички радиатори вода се подаваше към бойлера и лирата в банята която е0.65 kW но нали е умна камина защо не си намали мощноста и да не си включват защитите?
andy_forresite - майстор
Това как е работила на Р1 пък е писало Р3, също и неподаването на бонбони, не мога да го обясня. Ще опитам да обясня обаче защо не намалява мощността при намаляване на консуматорите (радиатор, лира и бойлер в случая). Нека изключим наличието на някакъв бъг в контролера и приемем че е работила на Р1 в момента на отприсъединяване на консуматорите и оставане само на бойлера и лирата. Горенето на твърдо гориво, каквото са пелетите, е инертен процес. Това не е газова, нафтова и т.н. горелка да намали силата на пламъка на секундата. Имаш инертен горивен процес. Когато контролерът намалява р3, р2, р1 и поддържане то може да си пише от р3 на р2, но реално още няколко секунди гори на р3. По същия начин от р1 в поддържане минава време докато погорят вече цопналите се пелети. Нека се намалява въздуха, това не пречи на пелетите да си горят щом са се струпали като за р1.
Така, ти изведнъж оставяш камината с вече загрят бойлер и една лира от 650 вата. Камината прави едни 5 kwh топлинна енергия в дадения момент, а ти ѝ оставяш да "храни" вече горещ бойлер (серпентината е с темп. на водата колкото в бойлера и реално консумация няма, има ама е много мижава) и една малка лира. Ако е била в поддържане или дори на р1 няма да прегрее, защото от 63 или 65° до сработване на защитата има мнооого градуси - ще има време да се загаси като "види" надвишаването на температурата на водата. А тя може да е била дори в р3 както го описваш. Не зная защо така се е получило. От р3 вече прегряването ти е в кърпа вързано с тези два много слаби към момента консуматори. Просто не е имало това време да си намали мощността или да започне гасене. При гасене също вдига градуси защото вентилаторът набутва въздух да се продуха и пелетите горят за страх. Е, за кратко време, ама огън си има...
Добре е да се провери дали показанията на дисплея за t° на водата са коректни. Също закрепването на датчика в гилзата ако е с гилза като котлите, но затова мисля че вече стана дума по-напред. С времето ще свериш очакванията си за работа на продукта с реалните му възможности и всичко ще е наред :yawinkle:
martolk - специалист
Още когато е минала на мощност Р3 е била задействана термозащитата и заради това не е работил шнека. Това не е нормално, въпреки силно намаленото топлоотдаване, което си осигурил със затварянето на повечето радиатори. Намалената температура далеч не решава проблема, просто го "замазва". Колега, направи проверката, която ти описах, защото съм почти сигурен, че там се крие причината за прегряването. Поставяш себе си и инсталацията на риск, ако не го направиш. В момента вероятно при отчитани 55 градуса работи на реални 80 градуса. При мен след отстраняването на пропуска, при изключена и престояла 30 минути ми качи с 20 градуса от преди това показваните. Прави си сметка...
По отношение на неизгорелите пелети, ако си я запалил веднага след пълнене на системата със студена вода е възможно да са се овлажнили и заради това да се е наръшил процеса на горене. Ако това е причината, след почистване (ръчно, с прахосмукачка) и повторно палене, не би трябвало да събира неизгоряло гориво. Други възможни причини са: недобро отвеждане на изгорелите газове, некачествени пелети, неправилни настройки на горивния цикъл (ако е променян). Елиминирай възможните причини една по една като започнеш с най-елементарната за проверка.

Ще очаквам да кажеш какво е станало след проверка на термосондата на контролера.
andy_forresite - майстор
filmatoplo написа:
...някой да вникне в нещата да каже как се държи камината ,да качи някоя снимка,някой клип ,малко настройки...
Само това намерих: https://www.youtube.com/watch?v=lDEkMr2SP5Q
Настройките предполагам са по подразбиране.
andy_forresite написа:
...
Анди, завиждам ти на търпението да обясняваш и то в детайли.
Усета към огъня,не го ли отимаш от малък или циганка да та омъгьоса...
Тънкостта е в контролирането му, после се превръща в пожар.
Очудвам се, че Шопа не се е включил тука.
Чувам, че от Грейко доста се потрудиха, за да пуснат на пазара качествен продукт.
Вероятно и затова е било голямото чакане, за да се изпипат нещата докрай.
Оплюватели или неразбрали винаги ще има, а който не харесва да плаща като за мерцедес.

Филма, как да са държи и как да са споделят настройки, като още е топло и им са включват защитити. Като застудее, земат та горят постоянно, тогава доволните ши споделят, пък другити ши са праят на разсеяни.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 518

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: