• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ves-ko - специалист
чет ное 11, 2021 9:29 amanimal82 написа:
Доставката от Германия до България ми струва 3лв.(до 1кг.).По евтино е отколкото да пуснеш нещо в Бг...
Дай един линк към този сайт и доставката, че като гледам тези снимки получавам комплекс :-D
Моята доставка е 15 EUR, а и тези елементи на твоите снимки са с по 20-30 % по-евтини.
animal82 - помощник
Пазарувам от този сайт.Разгледайте има интересни неща. Пазарувам до офис на фирма,която има офис в Германия и от там ми доставят нещата до Бг.(3 лв. до 1 кг.).Мога да спомена името на фирмата ако това не е в разрез с правилата на форума - ако не на лично.До офиса на фирмата доставката е безплатна.Някои продукти трябва да се сглобят-тествани са елементите и софтуера е зареден.Правят се елементарни спойки и сглобки.Има подробно упътване във всеки комплект.Нямам недоставена пратка или дефектен комплект до момента(все пак този риск съществува). https://de.elv.com/search?sSearch=hmip
ves-ko - специалист
чет ное 11, 2021 10:33 amanimal82 написа:
... Пазарувам до офис на фирма,която има офис в Германия и от там ми доставят нещата до Бг.(3 лв. до 1 кг.)...
...Някои продукти трябва да се сглобят-тествани са елементите и софтуера е зареден...
Ясно, ELV (т.е. 'КИТ" за сглобяване). Затова е тази разлика в цената. Да, не е сложно сглобяването и наистина спестява не малко кинти.
Ще чакам координатите на офиса в германия, за доставка до БГ на лично (не знам дали е разрешено във форума).
Благодаря.
ves-ko - специалист
Някой има ли опит с този 'контролер' за подово? и да сподели впечатления?

Homematic IP Smart Home Fußbodenheizungsaktor HmIP-FAL230-C6 – 6fach, 230 V
Прикачен файл:
142974_w02_smarthome_600x600.jpg
142974_w02_smarthome_600x600.jpg (21.05 KиБ) Видяна 1737 пъти
Прикачен файл:
142974_w03_smarthome_600x600.jpg
142974_w03_smarthome_600x600.jpg (33.48 KиБ) Видяна 1737 пъти
Прикачен файл:
143237_hmip_mood_fal_600x600.jpg
вт ное 09, 2021 12:49 pmmorfei1 написа:
Двуканалния контролер на Hmip може да управлява котела на единия изход - on/off (има възможност и за подвързване като "сух контакт") спрямо температурата в някоя или няколко стаи или положение на вентила/те, и отделно само помпата на другия канал. M/O Box-а може да прави още повече неща.

Мисля е писано по въпроса по назад в темата.
Може ли да обясните какъв е ефекта от двете функции на актуатора при спиране на котела и при спиране на помпата, т.е. кога и защо искаме да спре котела/помпата?
ves-ko - специалист
чет ное 11, 2021 12:14 pmNinobg написа:
Двуканалния контролер на Hmip може да управлява котела на единия изход - on/off (има възможност и за подвързване като "сух контакт") спрямо температурата в някоя или няколко стаи или положение на вентила/те, и отделно само помпата на другия канал. M/O Box-а може да прави още повече неща.

Може ли да обясните какъв е ефекта от двете функции на актуатора при спиране на котела и при спиране на помпата, т.е. кога и защо искаме да спре котела/помпата?
Принципът е както на всички стайни термостати:

Системата на Homematic IP е с безжична връзка м/у отделните модули.
Когато имаш безжичен стаен термостат той трябва да има и 'изпълнителен механизъм' - някакъв отдалечен безжично свързан контакт, който я вкл./изкл. помпа, я вкл./изкл. котела при достигане на зададената темп.
Такъв 'изпълнителен механизъм' в случая се явява единият от каналите на Двуканалния контролер - "Actuator", който се 'свързва' (настройва) със стайния термостат.
чет ное 11, 2021 12:40 pmves-ko написа:

Принципът е както на всички стайни термостати:

Системата на Homematic IP е с безжична връзка м/у отделните модули.
Когато имаш безжичен стаен термостат той трябва да има и 'изпълнителен механизъм' - някакъв отдалечен безжично свързан контакт, който я вкл./изкл. помпа, я вкл./изкл. котела при достигане на зададената темп.
Такъв 'изпълнителен механизъм' в случая се явява единият от каналите на Двуканалния контролер - "Actuator", който се 'свързва' (настройва) със стайния термостат.
Т.е. трябва да се свърже с котела както да спира него, така и помпата, това не ми е ясно много, разликата между двете, т.е. дали и двете неща трябва да се зададат или само едното.
animal82 - помощник

Колега не мога да разбера точно какво искаш да направиш?Относно актуатора има много инфо из нета - поразрови се малко. Просто казано актуатора е един обикновен ключ с две положения включено и изключено.Двуканален означава че в него са събрани два такива ключа(единият е малко по-особен,но няма да обяснявам има си схема).Можеш да командваш "ключовете " по отделно от различни устройства(СТ или радиаторен термостат - или комбинация от двете).Защо спираш котела?Ами защо си гасиш колата,когато слезеш от нея? Свършил си е работата(т.е. на всякъде вече е топло според зададеният график) и ако продължи да работи ти бърка в джоба и хвърляш пари на вятъра.Да спреш помпата- това се прави ако имаш допълнителна помпа,която върти водата за друг етаж (ако топлиш няколко) или нискотемпературно подово отопление.Ако искаш да премахнеш шума във вентилите намали степента на която ти работи помпата(ръчно).Ако това не помогне значи проблема е във вентила.Разрови се и виж за твоят котел как се случва - аз връткам една врътка с голяма отверка.До тук сигурно разбра ,че актуатора няма да промени степента на която ще работи помпата, а просто ще я спре или включи(ако вържеш такава).Какво ще стане ако спреш единствената помпа на котела,а той продължи да работи мисля,че няма смисъл да обяснявам(ще изключи от защита,да не си помислиш,че ще гръмне - и това съм го тествал :roll: ).Самият актуатор в комбинация с останалите устройства на хомематик работи прекрасно(като изключим някой друг фалшив импулс,но реших проблема)- системата са самообучава и е голям кеф да гледаш как си бачка, навсякъде температурата е нормална и никой в къщата не мрънка - студено ми е, топли ми е.... :rolleyes: .Минус при него е ако останеш без интернет и си с ТД(ако си с Чарли или ССU3 е друга работа там колегата ves-ko по-добре ще ти обясни) - минаваш на автопилот(тествано е,но вече не ми се пише).Ето вариантите как се управлява актуатора от приложението(ако си сТД):

Прикачен файл

Screenshot_2021-11-11-13-55-19-071_de.eq3.pscc.android.jpg

Прикачен файл

Screenshot_2021-11-11-13-55-27-865_de.eq3.pscc.android.jpg
ves-ko - специалист
чет ное 11, 2021 1:20 pmNinobg написа:
Т.е. трябва да се свърже с котела както да спира него, така и помпата, това не ми е ясно много, разликата между двете, т.е. дали и двете неща трябва да се зададат или само едното.
Ако ще управляваш котел с актуатора чрез ст.термостат то той се връзва към горелката към вход ст.термостат т.е. имаш нужда от 'сух' контакт. В този случай помпата се управлява от горелката (изход помпа).
Или, както ти писа @animal82
чет ное 11, 2021 1:59 pmanimal82 написа:
... Просто казано актуатора е един обикновен ключ с две положения включено и изключено. Двуканален означава че в него са събрани два такива ключа...
Актуатора (двуканален) си е все едно 2 релета с дистанционно управление. Как и за какво ще си ги използваш си е твое решение.
g.gushterov83 - специалист
Наскоро разбрах, че от 2023г. сървъра на MAX! спира и устройствата ще могат да се управляват само локално. Има едно не лошо приложение MAX! Remote, което се връзва с MAX! Cube през VPN. Някой да знае други алтернативи?
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29

Тема "Всичко за управление на отопление със системи Homematic IP и MAX!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: