• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
съб ное 27, 2021 6:43 pmvladtod написа:
По тази логика всички трябва да сме на акум. печка а чесно не съм виждал от години такова животно, някои дори си направиха камини с тухлите.
Много буквално приемате нещата.
Акумулиране на топлина от евтината нощна ел енергия може да бъде по много начини.
Една масивна къща с тегло 100-200 тона и с външна изолация си е перфектен топло акумулатор.

Самото нагряване може да бъде с ​ел подово, с водно подово, с водни или твърдотелни буфери.
Преобразуванете на ел. енергията в топлинна може да е директно или с хладилна машина.
Последното работещо на евтина ел. енергия е без конкуренция:-)
infomar
съб ное 27, 2021 7:39 pmшоп написа:
Самото нагряване може да бъде с ​ел подово, с водно подово, с водни или твърдотелни буфери.
......
Разбира се има различни варианти - дори може едната външна стена да стане акумулатор и от външната и страна да се подгрява от слънцето със стъклени панели директно. Системата работи, стига да има подходящо изложение.
nikolson - майстор
Чувам от хора дето дълго време са се занимавали с отоплителни инсталации, че цените на различните източници за енергия вървят ръка за ръка. Та краткотрайни турболенции е много вероятно да не са определящи.
Категорично заставам зад това мнение. Опитите да "улавяш" най-доброто са спекулации. Но животът не е борса.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб ное 27, 2021 7:39 pmшоп написа:
съб ное 27, 2021 6:43 pmvladtod написа:
По тази логика всички трябва да сме на акум. печка а чесно не съм виждал от години такова животно, някои дори си направиха камини с тухлите.
Много буквално приемате нещата.
Акумулиране на топлина от евтината нощна ел енергия може да бъде по много начини.
Една масивна къща с тегло 100-200 тона и с външна изолация си е перфектен топло акумулатор.
Буквално ли? Искаш да кажеш, че ние си фантазираме и ти не говориш в буквалния смисъл за акумулираща печка от соц-а? Колко назад искаш да те цитирам? :cool:
съб ное 27, 2021 12:21 pmшоп написа:
4 акумулиращи печки и обемен бойлер на нощна тарифа и пак си пред Овергаз:-)
вт ное 17, 2020 7:14 pmшоп написа:
На мого хора съм препоръчвам ако нямат пари за килматик да си купят акумулираща печка за 50-100лв и да усетят какво значи топлина, която ти стопля буквално кокалите:-)
пет ное 29, 2019 7:53 pmшоп написа:
Единственото евтоно отопление с ел. награветал е с акумулираща печка :idea:
чет сеп 26, 2019 6:50 amшоп написа:
Само акумулираща печка може да ти донесе икономия.
ср юни 12, 2019 3:34 pmшоп написа:
Мислили ли сте варианта отопление с климатик или с акумулираща печка?
вт сеп 11, 2018 3:31 pmшоп написа:
На ток, ЧЕЗ,ношна тарифа е под 13 ст кв/ч, това с инвестиция 50-100лв на стая за акумулираща печка срещу 5000-10000 лв за инсталация с камина или пелетен котел
пон яну 08, 2018 11:03 pmшоп написа:
Ако тази сметка е вярна по добре на акумулираща печка.
12,23ст/квч е нощната тарифа на ЧЕЗ

чисто, безгрижно....без никаква хамалогия и ядове и без четрицифрена инвестиция.

На климатик или ТП още по-икономично :?
пон окт 09, 2017 11:42 amшоп написа:
Всички електроотоплителни уреди с нагрервател, реотан и т.н. синоними са супер ефективни. Преорбразуват 99% от електрическата енергия в топлина.

Ако въпроса е, кой е най-икономичен ( без помпа )?
Отговора бе даден: акумулираща печка.
Това ако имам двойно тарифно отчитане на ел. енергията.
нед ное 20, 2016 7:23 pmшоп написа:
Една акумулираща печка от соца тежи около 200 кг и цял ден отдава топлина добита от евтината нощна ел. енергия.
Пробвай се пак да смяташ колко топлина могат да акумулират 200 кила тухли и за колко време време ще стигне тази топлина? А комфортът, както казах е ужасен.
шоп - майстор
съб ное 27, 2021 11:05 pmLazarGanev написа:

Пробвай се пак да смяташ колко топлина могат да акумулират 200 кила тухли и за колко време време ще стигне тази топлина? А комфортът, както казах е ужасен.
Точно за отопление на една стая до 20м2 за 24 часа, заредена само през ноща.
Аз пък казвам, че комфорттът от лъчистата топлина е уникален. Израснал съм с такива печки.
idealist - специалист
По-вероятно е да няма увеличение на ел. енергията за бита от 01.01.22г. или поне не много. В противен случай Киро и Асенчо ще бъдат издухани преждевременно.
Работя дъъълги години енергетиката и ви казвам, че от 2026г. цената на 1 киловат се очаква да достигне над 0,50 лв. Не защото ще бъдат
затворени централите работещи с въглища (за което пишман политиците тръбят, че ще се борят - за пред хората. Не вярвайте. Всичко е решено отдавна.), а защото държавата няма да дотира въглеродните емисии на въпросните централи. Точно тук е разковничето.
Обърнете внимание - въглеродни емисии, а не вредни. Вредните се улавят на над 96%.
Та нека всеки реши за себе си кой вид енергоизточник му е най-изгоден.
нед ное 28, 2021 6:48 amшоп написа:
съб ное 27, 2021 11:05 pmLazarGanev написа:

Точно за отопление на една стая до 20м2 за 24 часа, заредена само през ноща.
Аз пък казвам, че комфорттът от лъчистата топлина е уникален. Израснал съм с такива печки.
Това е автоматичен отговор, но за хора, които не разбират :lol: . Нека се опитам аз:
Първо - няма нужда да се акумулира топлина за през нощта, тъй като тогава се ползва директно, ако има нужда. Тоест има нужда да се акумулира топлина за 18 часа, а не за 24
Второ - нямам понятие до колко градуса се загряват тухлите вътре, но да вземем максимума на терморегулатора - 160*С
Да приемем, че минималната температура, до която може да изстине печката е 30*С, т.е. дТ=130*С.
Тогава топлината, която се поема и отдава от тези 200кг тухли е
Q = c.m.дТ (J) = 880.200.130(J) = 22 800 000J = 6,35kWh, така ли е?

И тази топлина трябва да стигне за отопление на 20м2 за цели 18 часа? Много оптимистично!
От друга страна от предните изчисления се видя, че 1kWh нощна ел.енергия е с 5ст по евтин от 1kWh получен от газов котел, т.е. тоя кютюк (акумулираща печка) ще ни спести 30ст на денонощие, като заема място и създава дискомфорт! Това, което препоръчваш е просто смешно. Да не говорим, ако освободят цените на тока.
Да, комфортът от лъчистата топлина е уникален, ако се подава когато и по колкото трябва, но с акумулиращата печка това е невъзможно. Но пък за сметка на това газовият котел също топли с лъчиста топлина от радиатори или подово отопление, при това тя се подава точно когато ни трябва и точно колкото ни трябва :wink:
шоп - майстор
нед ное 28, 2021 10:14 amLazarGanev написа:
нямам понятие до колко градуса се загряват тухлите вътре, но да вземем максимума на терморегулатора - 160*С
И аз не знам.
Мисля обаче, че е далеч над 160 гр

Температурата на нихромовият нагревател е 1100-1220
Който е разглобявал такава печка знае устройството и и къде са нагревателите.
Може би външната част на тухлите където е датчика да е 160 градуса, а в сърцевината може да достига 800-900 гр....знам ли
нед ное 28, 2021 2:34 pmшоп написа:
нед ное 28, 2021 10:14 amLazarGanev написа:
нямам понятие до колко градуса се загряват тухлите вътре, но да вземем максимума на терморегулатора - 160*С
И аз не знам.
Мисля обаче, че е далеч над 160 гр

Температурата на нихромовият нагревател е 1100-1220
Който е разглобявал такава печка знае устройството и и къде са нагревателите.
Може би външната част на тухлите където е датчика да е 160 градуса, а в сърцевината може да достига 800-900 гр....знам ли
900 градуса :shock: :?
MamaMy - майстор
Акумулиращата печка е хубаво нещо. Много лесно се автоматизира. Един термостат да управлява вентилатора и един седмичен таймер да управлява релето на нагревателите. Получава се доста удачна комбинация която е доказано достатъчна за една спалня. Енергията акумулирана през нощта е достатъчна да поддържа 18-20 градуса през деня. Ако се използва още един седмичен таймер дори може да се програмира да поддържа по-ниска температура когато няма никой и 30 минути преди да се приберете да качва градусите.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: