Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nandrolon - специалист
шоп написа:

Стоян Славев, в руските форуми също се изказва мнениято, че оптималното КПД на системата е около 70-80% от макс. мощност на горелката. Моите наблюдения от практиката са същите.
На горелката или на котела?

Както и калоричността на пелетите от 4.5 до 5.3, мощността може варира доста.

Вярвате ли на етикетите или приемате по ниския параметър?

Като за накрая, всеки производител трябва да е дал КПД при мин. и макс. натоварване.
nandrolon написа:
шоп написа:

Стоян Славев, в руските форуми също се изказва мнениято, че оптималното КПД на системата е около 70-80% от макс. мощност на горелката. Моите наблюдения от практиката са същите.

Както и калоричността на пелетите от 4.5 до 5.3, мощността може варира доста.

Вярвате ли на етикетите или приемате по ниския параметър?

Като за накрая, всеки производител трябва да е дал КПД при мин. и макс. натоварване.
За горелката питах де, на кой още не му стана ясно!
Котела, ако е малък, колкото и добре да работи горелката, малко ще вземе.
Имаме посочени минимална и максимална мощност обикновено.
Някои дават и номинал, а за мен това е по ценната информация.
Питането ми е- колко е КПД при минимална, максимална и номинална мощност? Шопа и Стоян посочиха, че най добре работи при 25% по ниска от максималната мощност. Колко пада КПД при другите мощности?
nandrolon - специалист
За мен КПД-то е по важно на котела. На горелката би трябвало да не се променя много много.
andy_forresite - майстор
Тествайте. Аз като тествам с определени киловати от горелката и присъединявам радиатори с различни киловати, споделям цифри и резултати, вие се притеснявате за мен (не съм "сметководител"). Който каквото и да ви каже, докато не тествате реално какво се получава при вас, няма да знаете колко топлина усвоявате на различните мощности. При мен е лесно, защото виждам графиките на температурите минута по минута, час по час, ден след ден. То се вижда веднага.

Важно е и горенето, и топлобменника. Когато се изпозапушат отворите за въздух и събере материал пред тези отвори, КПД на системата се срива със земята.
nandrolon написа:
За мен КПД-то е по важно на котела. На горелката би трябвало да не се променя много много.
Грешиш. Шепа пелети горят лошо. Същата горивна камера, запълнена оптимално, гори по друг начин. То иначе щяха да правят само една голяма горелка, намаляй до изгасване и готово.
vrangelov - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
...
Питането ми е- колко е КПД при минимална, максимална и номинална мощност? Шопа и Стоян посочиха, че най добре работи при 25% по ниска от максималната мощност. Колко пада КПД при другите мощности?
Нали ти отговорих ориентировъчно, но няма как това да се обобщи и да важи навсякъде. Също така не при всички котли работата на 25% под максималната мощност е оптимална, понякога оптималната мощност съвпада с максималната, просто защото производителят така е решил. Оптималната мощност е номиналната мощност.
nandrolon - специалист
andy_forresite написа:
Тествайте.
Всеки ден си записвам разхода.

Каквото и да променям, разхода е един и същ при сходни температури.

Единствено вдигна доста разхода, когато спирах котела за няколко часа. Доста харчи докато си превърти всичката вода след това.
Последна промяна от nandrolon на чет фев 02, 2017 5:35 pm, променено общо 1 път.
gnt69 - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
nandrolon написа:
шоп написа:
Абе почнали сме и ша я радкостим тая работа.Аз снощи си пуснах наблюдението на натурела, то вярно ден със ден не е еднакъв ама сега е на 2 степен с две кила и половина на час. Ще го видим за колко време стопля буфера. Утре ще наглася да работи с 3.5 кила на час.Пак ще видим разхода и ще диагностицираме. :partyman:
шоп - майстор
nandrolon написа:
шоп написа:

Написал съм го. На горелката.

На минимални мощностти почти всички горелки работят с отчайващо КПД.
Просто горивната камера е непълна, температурата в зоната на окисляване ниска и образуванеото на пирогазове лошо.
Стоян Славев - специалист
Пичове,вие май вкарвате части от двора и градината в отопляемата площ :-D или пък имате Херцове :supz:

Минималната мощност по препоръка на производителите е 50% от максималната,това е за котлите а за горелките 67/70% от максималната мощност,нимималната е 35/40%

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: