Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Забравих да го питам за режима ,тоест дали по таймер ,стаен няма.Общата квадратура е 1 етаж и полувина от втори плюс магазин долепен до къщата общо 300.Изолация частична от север ,средна секция е къщата това помага .Радиаторите ,от старата камина на дърва са алуминий ,нови добавени панелни с новата камина ,и конвектор в магазина .Камината е макс настроена на около 18 киловата.
Антон С. - специалист
Моите уважения Филме, от теб съм научил много неща за съоръжението и съм ги приложил (може би аз съм единствения, който е разделил подаването освен на 3-та, така и на 2-ра), но с предишния си пост не отговаряш по никакъв начин на въпроса ми. Все пак, има ли значение моделът за разхода при жилища с подобна квадратура? Според мен има и не съм напълно съгласен с уважавания от мен LazarGanev, че 25цата е за жилища над 200 квадрата. Да, от значение са много неща, но поне според мен, ако ще се отоплява жилище над 150 квадрата по-добре е да се използва 25-цата. Както бях писал преди време - при елементарна сметка се вижда, че при посочените препоръчителни настройки за подаване на гориво при моделите 16 и 25 киловата, подаваното гориво за час е еднакво... Каква ли е причината за тези насоки от страна на производителя? Смея да твърдя, че при по-студените дни на тази така наречена "зима", 16-ката се задъхваше и не успяваше да затопли като хората.
вт мар 10, 2020 8:52 pmАнтон С. написа:
... Смея да твърдя, че при по-студените дни на тази така наречена "зима", 16-ката се задъхваше и не успяваше да затопли като хората.
Добре познатото отопление, от онези чудесни времена, когато на къща 3 ката са слагали котел 50 киловата.
"Икономисваш", като я караш ударно да затопля, а тя си е предостатъчна, но да не я спираш или поне да си уцелиш синхрона между къщата и камината. Цяла зима да работи безспир, повече от 8 киловата няма да направи.
Антон С. - специалист
И теб уважавам много бат Трифоне, ама и ти не си прав. По-долу ще видиш, как обикновено гореше камината през зимата - гасях я колкото е възможно по-рядко. За чистене сиреч. В "студените" месеци го докарваше на 11-12 киловата средно дневно, а 8 ги поддържа сега като я паля по малко повече от 12 часа на ден. Честно да ти кажа, хич не икономисвам и не виждам смисъл да го правя ;)

Прикачен файл

202001a.jpg

Прикачен файл

202001b.jpg

Прикачен файл

202003a.jpg
202003a.jpg (34.91 KиБ) Видяна 1574 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
вт мар 10, 2020 8:52 pmАнтон С. написа:
при елементарна сметка се вижда, че при посочените препоръчителни настройки за подаване на гориво при моделите 16 и 25 киловата, подаваното гориво за час е еднакво... Каква ли е причината за тези насоки от страна на производителя?
Какви са тези "препоръчителни настройки"? Ако говориш за заводските настройки с които идва камината, те не са много адекватни и искат доста корекции при пуск. След като си я гледал един сезон - смяташ ли, че камината гори по-добре на първа мощност, отколкото на трета? А като почне да редува поддържане-гасене-палене си нямаш представа колко пъти ще я сварваш да пиши с грешка "неуспешно запалване" докато прецизираш подавания, вентилатори, еле пък ако се случи някоя комбинация от кофти пелети и кофти комин и трябва да ходиш всеки ден да донастройваш, хората са си на работа и имаш достъп само след работно време и в почивни дни! Въобще не е лесна работа на улучиш оптимални настройки и стабилна работа на минимална мощност и в "Поддържане", а при една преоразмерена камина е много важно да се справиш добре, за да няма проблеми. Който го е правил в чужда къща ще ме разбере :) .
вт мар 10, 2020 5:26 pmАнтон С. написа:
пон мар 09, 2020 6:58 pmfilmatoplo написа:
Днес видях един човек който има камина Грейко 25ца ,топли 300м2 ,каза че почти стига до сега 3 тона пелети ,не е много не е и малко ,той е доволен съобразявайки го с удобството,дървата,тока и хамалогията предни години .Чисти я редовно по учебник,няма конструктивни забележки.
А дали по-ниският разход се дължи на модела? Защото аз с 16ката опуках 3,7 т до момента за 180 кв и не е като да нямам изолация и дограма. Чистя я повече от редовно, а да гори на първа мощност съм я виждал точно 3 пъти. Да не говорим колко на юг съм и абсолютната липса на зима в този край.
Толкова четене, а нищо не си разбрал. Защо ти е да виждаш кога камината гори с ниска мощност? По добре е да гори на висока, та затуй ти е препоръчвано да вземеш малката. От споделените графики, никъде не видях да е плющяла на над 9-10 киловата. Това, което ти е изписвало на дисплейчето, можеш да го направиш и 3 да ти показва.
Грешиш, като се сравняваш с другите.
С голямата щеше да имаш по голям разход. Топля на половината от твоето жилище. Миналата година ми коства 3.5 тона. А сега де, да си имам акъла, че не взех Грейко 30.
От последните ти постове, си правя извода, че разхода ти се вижда висок, а той всъщност е такъв, какъвто трябва да бъде. Имаш средно по 42 вата на квадрат, на час разход и 17 вата за кубик.Това са завишени сметки, на база лошите килограми от графиките. Ти колко искаш да ти е разхода?
Другият ми извод е, че трябва да си доволен, а не да даваш вид на скъперник. Ако си почерпил първата каса бира, втората можеш да я задържиш, щом смяташ, че препоръките ни са били погрешни.
Снощи консултирах колега от форума, с горящо на ниски мощности съоражение. Чагъртъл е нагар от тръбата на малкия шнек. Налепил се е, до положение да блокира шнека. Топла зима, да га...!!!
Антон С. - специалист
ср мар 11, 2020 12:37 amLazarGanev написа:
Какви са тези "препоръчителни настройки"? Ако говориш за заводските настройки с които идва камината, те не са много адекватни и искат доста корекции при пуск. След като си я гледал един сезон - смяташ ли, че камината гори по-добре на първа мощност, отколкото на трета?
За заводските говоря и си прав, че не са особено адекватни. Няма как да ти отговоря, дали гори по-добре на първа отколкото на трета, защото на първа е горяла общо под 10 минути откакто е запалена за пръв път. В поддържане никога не е влизала.
ср мар 11, 2020 6:58 amТрифон П.Трифонов написа:
Толкова четене, а нищо не си разбрал. Защо ти е да виждаш кога камината гори с ниска мощност? По добре е да гори на висока, та затуй ти е препоръчвано да вземеш малката. От споделените графики, никъде не видях да е плющяла на над 9-10 киловата.
Това, че трябва да гори на висока мощност го разбрах много добре. Споделих графики, които са за разхода при доста топло за сезона време. Тази зима среднодневната температура не падна под 0. Питам се, какъв ще е разхода при среднодневна -10. Само за информация - през нощта срещу 8 март, външната температура падна на +9 градуса минимална.
ср мар 11, 2020 6:58 amТрифон П.Трифонов написа:
От последните ти постове, си правя извода, че разхода ти се вижда висок, а той всъщност е такъв, какъвто трябва да бъде. Имаш средно по 42 вата на квадрат, на час разход и 17 вата за кубик.Това са завишени сметки, на база лошите килограми от графиките. Ти колко искаш да ти е разхода?
Моите сметки показват, че са 50 вата за квадрат. При 10 градуса навън, как ти се струват? Лично на мен, ми се иска да са такива при -10, ама надали. Ще разберем, когато стане студено. Впорочем, ако бях скъперник щях ли да пукам пуканки по 16-17 часа дневно, при почти 20 градуса дневна температура? Повдигнах въпроса за разхода, защото се учудих как с камина с по-висок разход са топлени почти 2 пъти повече квадрати, а са изгорени значително по-малко пелети.
ср мар 11, 2020 6:48 pmАнтон С. написа:
... Повдигнах въпроса за разхода, защото се учудих как с камина с по-висок разход са топлени почти 2 пъти повече квадрати, а са изгорени значително по-малко пелети.
Сравняваш се и грешиш. Сигурен е само твоят си разход, а споделения от Филма никак. Може да е послъгал, Филма да е позабравил...
Твоя разход си е нормален. Ако разсъждавах и притеснявах, като тебе, с моя си разход да бях са разстрелял с точилката, до тука поне 89 пъти.
Посмятах си моите ватове- 60 на квадрат. Ужас! Обаче ако си направя като твоята изолация ехееее, падам на 30.
andy_forresite - майстор
Антоне, сигурно и на мен нямаш доверие :) . Не съм ти в главата и не съм сигурен на каква основа стигаш до извода твоята камина да се справя по-зле от 25-цата. Ще ти дам пример с мен. Аз съм с котел грейко комплект 20. Разходът за моята съборетина е 3700. Много хора ползват същото съоръжение и имат разход от 1.5 до 4.5 тона за средно 100 кв.м. Защо има разлика 3 пъти? Защото се отопляват различни домове, всеки с индивидуални способности за задържане на топлина. Повечето си мислят че живеят в някакъв @баси дома. Докато се загрее половин радиатор и вече е горещо. Истинска радост е когато камината "изключи". Може да е за 5 минути, но това събитие е сигурен знак, че живеят в супер съвременна къща и започва едно гонене на психологическите 1 кило на час... в зимни условия. Недай си боже някой да напише тук че го е постигнал и се започва голямото ръчкане на десети от секундата. 95% от разходите за отопление се дължат на способността на жилището да запази топлината, без значение топлоизточника.
Трифон и другите двама майстори са прави - при теб горене над 2 кг на час е рядко явление. Предполагам тези стълбчета показват осреднен разход за час. Така, възможностите на твоята камина са 3.2 кг/ч, а на 25 kw - 5 кг/ч. Ти не използваш пълната мощност на твоята за да трябва по-голяма. Голямата тези 3700 кг може да ги опатка за 35-6 дни. Заблуда е някой да си мисли, че водата като се загрее един път от 50 киловатовия котел на трите ката къща, след това с едно дърво ще е жега цяла вечер. А ако котелът не беше 50, а 15 киловата ще се влезе в преразход и едва ли не трябва да се дава наряд за да е също толкова топло. Щом топлоизточникът покрива топкозагубите при запазване на ефективността си, значи нищо повече не ни трябва.
Антон С. - специалист
Щом всички са на мнение, че греша, значи вероятно съм в заблуда. Както са казали братята руснаци - паживьом увидьем. Кагато застудее по-сериозно - ще разбера. Важното е камината да не прави въртели и да работи безпроблемно, а това до момента е така, въпреки ръчкането на настрйки, на което я подложих в началото.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: