Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Недостатъчна е, когато гори на пълна мощност, температурата на газовете е около 140-150, а къщата изстива. За ниска ефективност може да се мисли над подобни градуси. Спомените ми сочат 260 допустими да моя Бош, но дари и така, при 2-3 ката къща и вътрешен комин, загубите са си в къщата.
Антон не говори за това, а за разход.
filmatoplo - майстор
Анто ,не съм ти отговарял на въпрос ,просто правих нещо като монолог .Ще помисля по въпроса.
jangeloff - специалист
Здравейте,
Гледам по-нагоре графика за разхода и ми се струва прекалено голям за топлото време.
При мен камината работи по график, нямам Ст.Т. и поради това съм нагласил Т=58. След като нагрее работи на Р1, ако сина спре неговия радиатор, то преминава в поддържане, като редува "Р1/Поддържане".
Камина 10kW, апартамент 65m/2, PVC, частична изолация, без съседи, без бойлер, последен етаж. Предполагам, южното изложение много помага, както се вижда от графика на разхода за 4 дена, виж снимките:
09.03
10.03
11.03
12.03
Инфо Т, kg

Edit:
Сега загледах датите, оказват се януарски, само последната е мартенска, но пък и площта не е малка.
пет мар 13, 2020 8:51 amjangeloff написа:
Здравейте,
Гледам по-нагоре графика за разхода и ми се струва прекалено голям за топлото време.
При мен камината работи по график, нямам Ст.Т. и поради това съм нагласил Т=58. След като нагрее работи на Р1, ако сина спре неговия радиатор, то преминава в поддържане, като редува "Р1/Поддържане".
Камина 10kW, апартамент 65m/2, PVC, частична изолация, без съседи, без бойлер, последен етаж. Предполагам, южното изложение много помага, както се вижда от графика на разхода за 4 дена, виж снимките:
09.03
10.03
11.03
12.03
Инфо Т, kg

Edit:
Сега загледах датите, оказват се януарски, само последната е мартенска, но пък и площта не е малка.
Камина 10kW, апартамент 65m/2= 154W/m/2
Камина 16kW, къща 180m/2= 89W/m/2
Сега как ти изглеждат графиките?
Аз ги виждам по розови от твоите, а със сигурност там цената за отопление/m/2 е в по добро съотношение. Освен, че гори и в по оптимален режим.
andy_forresite - майстор
Дори цитираните цифри да са коректни, това само по себе си не значи много. Освен площта има значение и по колко часа на ден се отоплява и кога е започнат сезона. Някои може да са го започнали в края на ноември и да се сравняват с друг, започнал сезона от началото на октомври. Някъде може да ползват климатици и това да не се споменава. Все пак темата на разговора в момента е колко пелети сме изгорили вкъщи. Трифон, кажи че си изгорил 5 чувала за цялата зима и ще ти се препълни кутията със съобщения.
Важно е и как се отчита разхода - опаковките от по 15 кг ли се броят, преценява се на око останалата камара с опаковани пелети ли, брояча на камината ли се гледа.
Камините добре са по 10 и 16 kw, ама нито едната е горяла повече от 5 часа на 10 киловата, нито другата на 16. Това сумарно откакто е изгорена първата пуканка от миналата година досега. Цифрите w/m2 реално са други (бая по-ниски).

Слагаме една 25-ца на мястото на 16-ката в този дом от 180 кв.м. Пак с 2-3 кг ще загрее водата в системата, пак ще свали до около 2 кг/час поддържайки зададената температура на водата, пак водата ще изстива със същия темп (топлоотдаване от радиатори с термоглави -> горене по топлозагуби) и пак ще се изгорят ПОНЕ 3700 кг. По-малко няма как да са.
А защо с 25-ца очакваме да са повече от 3700? Защото, първо, ще сгрява повече вода в себе си при студен старт; второ, защото има по-голяма "кошничка" и гори с повече материал (като запали днес 3-4-5 пъти това оказва влияние); трето, защото минималната устойчива мощност се предполага, че е по-висока. В меко време минималната ще превиши консумираната топлинна енергия и със задание "бижу, ще гориш по температура на водата", ще започне гасене/палене едно след друго. С 16-ка също може да се стигне до това, както и с 10-ка, но ще цикли по-малък брой пъти и така по-малко пелети ще бъдат превърнати в пепел в сравнение с 25-цата.
starsel - специалист
60кв апартамент втори етаж южно изложение изолация 10см студиопор под и над отопляват 120л бойлер досега 800кг пелети Трон.Камината е Грейко Бижу 16кв гори от 17.00 до 22.00 разход5кг пелети поддържа 24гр с термоглави.Гори почти постоянно в поддържане и първа степен което според вас не е оптимално горене но разхода според мен е добър.
пет мар 13, 2020 1:39 pmstarsel написа:
60кв апартамент втори етаж южно изложение изолация 10см студиопор под и над отопляват 120л бойлер досега 800кг пелети Трон.Камината е Грейко Бижу 16кв гори от 17.00 до 22.00 разход5кг пелети поддържа 24гр с термоглави.Гори почти постоянно в поддържане и първа степен което според вас не е оптимално горене но разхода според мен е добър.
Ти не чу ли Анди ко рече?! Сега разбуни още повече кошера, с тоя разход.
За мене е нормален, ама някой ще скочи- как така, неговият е 4ри пъти повече, в колибата, на село.
Анди, а и всички останали;
- Сезона ми върви към 1.5 тона пелети и 2.5 кубика дърва, срещу 3.5 тона пелети миналата зима.
Разликата е осезаема, в предвид още по меката зима и добавеният полистирен, на една от стените.
starsel - специалист
пет мар 13, 2020 4:38 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет мар 13, 2020 1:39 pmstarsel написа:
Ти не чу ли Анди ко рече?! Сега разбуни още повече кошера, с тоя разход.
За мене е нормален, ама някой ще скочи- как така, неговият е 4ри пъти повече, в колибата, на село.
Анди, а и всички останали;
- Сезона ми върви към 1.5 тона пелети и 2.5 кубика дърва, срещу 3.5 тона пелети миналата зима.
Разликата е осезаема, в предвид още по меката зима и добавеният полистирен, на една от стените.
през деня не пада под 21.5гр дори и да няма слънце а когато има е повече мисля че ако е 10кв ще гори още по малко
filmatoplo - майстор
В момента точно моята запали ,23 градуса е ,ама ей тъй нека гори до 21,00 часа ,сутринта си намирам градусите 21-22 и цял ден камината не работи щото е топло от слънцето и вдига до 23-24 гр.Още малко :wink: .
starsel - специалист
пет мар 13, 2020 6:03 pmfilmatoplo написа:
В момента точно моята запали ,23 градуса е ,ама ей тъй нека гори до 21,00 часа ,сутринта си намирам градусите 21-22 и цял ден камината не работи щото е топло от слънцето и вдига до 23-24 гр.Още малко :wink: .
и аз съм така

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: