Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zoro5 - специалист
Вичи написа:
... Защото гледам във форума, че някои маркови термопомпи - самоделки поиздъхнаха...
Е , това са проблемните, има много други които си работят.
Но според учЕните идва нов минимум на слънчевата активност с екстремум през 2020г. Предния беше през 2009г, когато беше газовата криза и всички се щураха откъде да си купят дърва, въглища , газ (тогава все още пелетите не бяха на мода). Та, предните 2-3 години всъщност бяха на слънчев максимум и не са критерий. И освен това, в следващите 50-60 години ще има дългосрочен спад на слънчевата активност (по-слаби максимуми и по-силни минимуми). Така ,че мислете му ....
Вичи - специалист
Не разбрах как точно ледената епоха, дето се задава ще засегне точно пелетите, които са възобновяем източник, а не газът, въглищата и ел . енергията (прави се основно от тях), които ще намаляват. Но щом казваш, започваме да му мислим.
ники_ник - специалист
3550 кг. от 6 .10 .2016 до 6 .02 .2017 . Само за януари 675 кг.
Evgeniy - майстор
Вичи написа:
Заради големите студове тази година, за разлика от топлата минала, почти никой не пише по темата.
Как е при мен. Миналата година по това време бях на 2350 кг., а тази до момента съм изгорил 3040. Толкова бе разхода ми за целия сезон 2015/2016 - 3050 кг.
Значи да се успокоя, че и при мен е точно същото - колкото изгорих за цялата минала година, толкова досега.

Някой играл ли си е да засича до каква степен на намаление на температурата от стаен термостат се постига икономия? Примерно нормална температура 22*, когато няма никой - 20*, ако обаче се сложи на 17* икономичния режим, ще се спести един-два часа работа през деня, но за да компенсира изстиването ще трябва да работи по-дълго вечерта. Според мен трябва да има точка на изравняване на разхода.
nikolai781 - помощник
Някой играл ли си е да засича до каква степен на намаление на температурата от стаен термостат се постига икономия? Примерно нормална температура 22*, когато няма никой - 20*, ако обаче се сложи на 17* икономичния режим, ще се спести един-два часа работа през деня, но за да компенсира изстиването ще трябва да работи по-дълго вечерта. Според мен трябва да има точка на изравняване на разхода.[/quote]

При мен съм забелязал, че най-добре и рентабилно е ако разликата в "икономичен" и режим "комфорт" на стайния термостат не е повече от 2 максимум 3 градуса. Но моята къща е без изолация и има големи топлозагуби а това е важно.
Zoro5 - специалист
Вичи написа:
Не разбрах как точно ледената епоха, дето се задава ще засегне точно пелетите, които са възобновяем източник, а не газът, въглищата и ел . енергията (прави се основно от тях), които ще намаляват. Но щом казваш, започваме да му мислим.
"Мислете му" в смилъл кога и колко да зареждате, защото много хора се ориентират спрямо "предишния сезон". Вече стана правило, като се задържи сняг и студ за повече от 3 седмици, складовете да се изпразват ,а цените да скачат с 50-100% , ако изобщо има доставки. И не се отнася само за пелетите , но на тях ще им е първа "ледена епоха". Тая година се издъниха топлофикациите , енерготата и те бяха на ръба , а еколозите нещо са вдигнали мерника на въглищата. Така както е тръгнало, през 2020г ще е апокалипсис.
Всъщност чак ледена епоха няма да е, просто се очакват по-студени екстремуми, такива каквито ги е имало и в миналото.
nikolai781 написа:
Някой играл ли си е да засича до каква степен на намаление на температурата от стаен термостат се постига икономия?...... Според мен трябва да има точка на изравняване на разхода.
Zoro5 "При мен съм забелязал, че най-добре и рентабилно е ако разликата в "икономичен" и режим "комфорт" на стайния термостат не е повече от 2 максимум 3 градуса. Но моята къща е без изолация и има големи топлозагуби а това е важно."

Според мен е точно така, а и в програмируемите термоглави, дето ги имам, комфорт и икономично са 21 и 19 градуса.
Вичи - специалист
Evgeniy написа:
Някой играл ли си е да засича до каква степен на намаление на температурата от стаен термостат се постига икономия? Примерно нормална температура 22*, когато няма никой - 20*, ако обаче се сложи на 17* икономичния режим, ще се спести един-два часа работа през деня, но за да компенсира изстиването ще трябва да работи по-дълго вечерта. Според мен трябва да има точка на изравняване на разхода.
Независимо дали за няколко часа или няколко дни, ако котела не работи през това време ще е най-икономично. С по-малък разход ще се затопли от 17 (или по-малко) до 22, отколкото да се поддържа 20 през това време. Точката трябва да се търси, така че да тръгне с достатъчно предверение, за да може в желаното време да е достигната желаната температура.
Вичи написа:
Заради големите студове тази година, за разлика от топлата минала, почти никой не пише по темата.
Как е при мен. Миналата година по това време бях на 2350 кг., а тази до момента съм изгорил 3040. Толкова бе разхода ми за целия сезон 2015/2016 - 3050 кг. Като енергия, още повече - 10487 kWh миналата година, 11255 kWh до сега.Средният ми разход до днес е 23,4 кг./ден, а максималният 56. Много студена се оказа тази зима. За София ноември бе по-студен с 3,4 гр., декември с 2,5, а януари с 4,9. На 15.02 миналата година температурата (навън) стигна 22,2 гр., така че нормални разходи.
Поне разбрах, че системата спокойно се справя. Защото гледам във форума, че някои маркови термопомпи - самоделки поиздъхнаха
Колега, движим се еднакво. :o До тук 2900кг. Среден разход 23кг. на ден. За максимален разход не знам, но от 15. 01. до сега 900кг., което прави среден разход 31кг. O:)
andy_forresite - майстор
Дали и при каква разлика в минималните и максималните градуси ще направите по-малък разход зависи от степента на вдигане на градусите при пускане на отоплението. Една вечер на гости на съфорумник при току що запалена горелка градусите за един час се вдигнаха със 7-8. По усет беше 16-17, а конвекторите му спират на 24,5 градуса. Опитайте докато още е студено.
При мен не става никак. Много бавно се мести живака нагоре и спира преди 20. Но аз съм свикнал единствено да се стоплям като пътувам с колата през зимата. Вече 13 години едно и също. Много студ, обаче се калих и вече не ми пречи.
Ааа, моят разход вече е 0. Ще пална пак по-нататък като се постопли че сега няма смисъл :-D целта е да видя над 20 градуса и после може да го зазимя до октомври. Ие къдей октомври.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: