Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolatch - напреднал
Здравйте на всички.От миналата година съм с пелетен котел ЕКОСПАР МИНИ МАКСИМА 27кв.Техника на фирмата която ми го инсталира идваше поне 2 пъти да я настройва.Последния път беше малко преди края на миналата зима.Та проблемът ми е тъй като тогава не съм го забелязал,но най вероятно е намалил стойностите и работи на минимална мощност на 2ра степен едвам едвам качва градиси трябва да работи половин ден да вдигне да речем 60-65.Помпата е настроена на 49 градуса да спира 52 да тръва със стеан термостат съм и случаят е следния.Вдига тези 65-66 градуса и стайния термостата достига зададената темп примерно 23.2 и гасне,след това обаче нали започва обдухване и помопата си върти но като спре обдухването и помпата спира последователно с него макар,че водата не е истигнала на 49 градуса спира някъде на 53-55.А по правило трябва да върти докато падне на 49.Та някой ако може да каже къде е проблема ще съм ви благодарен. :partyman: :supz:
вт ное 03, 2020 11:56 amnikolatch написа:
Здравйте на всички.От миналата година съм с пелетен котел ЕКОСПАР МИНИ МАКСИМА 27кв.Техника на фирмата която ми го инсталира идваше поне 2 пъти да я настройва.Последния път беше малко преди края на миналата зима.Та проблемът ми е тъй като тогава не съм го забелязал,но най вероятно е намалил стойностите и работи на минимална мощност на 2ра степен едвам едвам качва градиси трябва да работи половин ден да вдигне да речем 60-65.Помпата е настроена на 49 градуса да спира 52 да тръва със стеан термостат съм и случаят е следния.Вдига тези 65-66 градуса и стайния термостата достига зададената темп примерно 23.2 и гасне,след това обаче нали започва обдухване и помопата си върти но като спре обдухването и помпата спира последователно с него макар,че водата не е истигнала на 49 градуса спира някъде на 53-55.А по правило трябва да върти докато падне на 49.Та някой ако може да каже къде е проблема ще съм ви благодарен. :partyman: :supz:
Нямаш проблем. Явно ти е настроена много добре, не пипай нищо!
Настройват се 1ва и 5та. Останалите контролерът си ги смята сам. Няма как да ти промени настройката на 2ра, техникът.
Ако искаш да разучиш логиката на контролера, прочети цялата тема!
Дани11 - специалист
вт ное 03, 2020 11:56 amnikolatch написа:
За щото я спира СТ, ако угасиш ръчно помпата ще работи до 49 градуса
Не е така. Какво означава ръчно? То тогава ще реагира както със СТ. Инак, ръчно, крачно, термостатно, би трябвало да гаси всичко.
Ще си гони зададеният хистерезис само ако е оставена да работи по задание Т на водата.
"Тъй си мисля, пък ни знам".
Кому е нужно да "изстиска" 4-5 градуса от каминката? Колко енергия има в 50л вода на 5 градуса? Няма и 291 вата. Е, колко ще ви стопли тая свещичка и колко дългосрочно. От друга страна, при стартиране на камината, тези 5 градуса в плюс са си ПЛЮС. Който не вярва, да си гледа печката как развива градуси от нисък старт!
andy_forresite - майстор
Хората не знаят тези неща. Един познат се чудеше дали, ако си купи буферен съд 1000 литра за твърдогоривен котел и го нагрее до 70°, ще му стигне за една седмица. Моля?!? За колко??? Викам му „чвееек, тва е енергията в грубо 10 кила въглища. Моеш ли да са грееш с 10 кг 1 седмица и ако можеш, значи взимай и ще стане както го мислиш.
Не съм споменавал ефективност и загуби, че ще го объркам повече.

Отделно, ако този котел Екоспар е 50 литра, не цялата вода е 52 градуса. По-скоро горните 8-10 литра са 52°, долните 10-15 са 48°, под тях 10 л на 45 и най-долните литри са 40 градуса.
След гасенето на моя котел, който е 100 литра вОда, температурата му пада с 1 гр в минута. Правете сметка тези 3-4 градуса колко ще топлят…. Наистина е свещичка 
Дани11 - специалист
вт ное 03, 2020 1:51 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не е така. Какво означава ръчно? То тогава ще реагира както със СТ. Инак, ръчно, крачно, термостатно, би трябвало да гаси всичко.
Ще си гони зададеният хистерезис само ако е оставена да работи по задание Т на водата.
"Тъй си мисля, пък ни знам".
Кому е нужно да "изстиска" 4-5 градуса от каминката? Колко енергия има в 50л вода на 5 градуса? Няма и 291 вата. Е, колко ще ви стопли тая свещичка и колко дългосрочно. От друга страна, при стартиране на камината, тези 5 градуса в плюс са си ПЛЮС. Който не вярва, да си гледа печката как развива градуси от нисък старт!
Моята Аурига ако угасне от седмичния програматор,гаси и помпата.Ако я угася ръчно,крачно,от дистанционното,от копчето и т.н.помпата върти докато охлади до зададените градуси.
nikolatch - напреднал
Благодаря за информацията.А някой изобщо да има някакви що годе добри настройки за тази МИНИ МАКСИМА 27КВ. :rolleyes: #-o
petia8804 - помощник
Здравейте, от 3г имам екоспар минима.
До миналата зима едва успях да я настроя и всичко беше уж ок.Запалката се счупи,смениха я и сезона приключи.Дойде ред и на профилактика.Направиха я лятото,не съм пускала печката след профилактика.Застудя и реших да я включа и за съжаление работи 10-20мин и пушек в стаята, грешка (1вата картинка) бункер с Х на контролера и изгасва.Изпразних бункера,изчистих хубаво,зареди с по-малко пелети.....е отново същото.Направо на сажди мирише.Възможно ли е от профилактиката нещо да са пропуснали ...болт,някой отвор.Утре ще им звънна,но да споделя с вас. :sad:
suzuki600 - напреднал
ср ное 04, 2020 8:05 pmpetia8804 написа:
До миналата зима едва успях да я настроя и всичко беше уж ок.Запалката се счупи,смениха я и сезона приключи.Дойде ред и на профилактика.Направиха я лятото,не съм пускала печката след профилактика.Застудя и реших да я включа и за съжаление работи 10-20мин и пушек в стаята, грешка (1вата картинка) бункер с Х на контролера и изгасва.Изпразних бункера,изчистих хубаво,зареди с по-малко пелети.....е отново същото.Направо на сажди мирише.Възможно ли е от профилактиката нещо да са пропуснали ...болт,някой отвор.Утре ще им звънна,но да споделя с вас. :sad:

за какви настройки се използват
менютата ц от 1до7 някой беше споменал,че там се настройва седмичен програматор някой ако знае нека да сподели кое за какво благодаря предварително
suzuki600 - напреднал
ср ное 04, 2020 8:05 pmpetia8804 написа:

за какви настройки се използват
менютата ц от 1до7 някой беше споменал,че там се настройва седмичен програматор някой ако знае нека да сподели кое за какво благодаря предварително

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: