Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
andy_forresite написа:
Не знаех. Каква енергия се получава от килограм гориво? Имайки предвид какво пелетно съоръжение ползваш очаквам висока стойност.
Когато се регистрирах все още някои хора смятаха 5 квч от 1 кг, а след това един съфорумник се беше "примолил" с обещания за обилна почерпка за 4. Скромно. Нямам информация някой да се е навил да му помогне в начинанието. И котелът му с горелката не знам какъв беше ... май кощражева ... комбиниран с ламбда контрол :?
Този съфорумник е @Вичи и в тази тема тук предлагаше 50 литра ракия, но това е трудна задача и никой не се отзова. С изключение на това, че няма регулатор на тягата всичко изглежда перфектно. Дори горелката е настроена с газ-анализатор.
А тези който смятат 5kWh/kg, ако нямат буфер, явно не могат да сметнат колко прави 4.6х 0.7, а ако имат буфер колко прави 4.6х0.8 и затова им е по-лесно да закръглят на 5.

@Вичи, смятам, че си много близко до целта. С малко "тунинг" (или тюнинг беше) и клапан на комина, нещата ще се получат!

Поздрави
andy_forresite - майстор
Ау, Вичи ли е бил :ops: Хах. А аз мислех, че е един друг съфорумник, на който забравих ника. Мина на ТП, но си остави котела.
Вичи - специалист
andy_forresite написа:
Не знаех. Каква енергия се получава от килограм гориво? Имайки предвид какво пелетно съоръжение ползваш очаквам висока стойност.
Когато се регистрирах все още някои хора смятаха 5 квч от 1 кг, а след това един съфорумник се беше "примолил" с обещания за обилна почерпка за 4. Скромно. Нямам информация някой да се е навил да му помогне в начинанието. И котелът му с горелката не знам какъв беше ... май кощражева ... комбиниран с ламбда контрол :?
andy_forresite написа:
Ау, Вичи ли е бил :ops: Хах. А аз мислех, че е един друг съфорумник, на който забравих ника. Мина на ТП, но си остави котела.
Аз съм бил! Мисля, че само аз давам данни от време на време за показанията на топломера. И не съм се молил, а по-скоро се хванах на бас... И съоръжението е български, средна ръка котел, без сонда...
6osi6 написа:
Можеш да си направиш с водомер за топла вода поставен след или преди котела и два термометъра под изолация на същите места. Записваш данните и смяташ ΔT по литър вода = килокалория.
Не можеш. Дебита и температурите постоянно се променят.
6osi6 - майстор
Може. Дебитът се отчита на водомера, температурите са на графиката :yawinkle:
шоп - майстор
6osi6 написа:
Шоси, това ще са много усреднени стойности. :? :? :? Ами ако помпата е "умна" и си пороменя дебита :? :? :?
Вичи - специалист
Evgeniy написа:
Вичи,
Въпреки, че ти си го споменал чрез изолацията, мисля, че тук има още едно делта Т - между стените и околния въздух. Тъй, като цялата тази маса действа като акумулатор, въпреки, че се достигат градусите в 19 часа, мощността да се поддържат те още час - два - три е по-голяма, отколкото ако не са изстивали. Затова се чудех дали са на кантар нещата, но сега разбирам, че истинската печалба е това:
Евгени, прав си разбира се. Топлопреминаването се състои от конвективното топлопредаване между вътрешния/външен въздух и стената и кодукцията в самата стена. Самите съпротивления зависят от трите делта t. Но ето пример за съпротивлението от произволен проект и случайна стена:
R = Rsi + R element + Rse
R = 0.13+3.485+.040 = 3.655
Rsi - съпротивление въздух помещение - стена
Rse - съпротивление външен въздух - стена
R element - съпротивление стена
Тези стойности сами по себе си са малки, температурната корекция почти няма да се отрази на общото съпротивление.
Акумулиращият ефект пък зависи от това, от коя страна е изолацията.
Като цяло, освен реалната температура има и температура на усещане, тя зависи от наличието на лъчист топлообмен между тялото и околните елементи. Затова при топли стени се чувстваме по-добре, това е ползата от подовото - че е лъчисто и ни е топло при по-ниска температура на въздуха, затова не чувстваме студ в откритите пушални на заведенията - въздуха е - 5, но има инфрачервен излъчвател.
Така, че дори и с електрически котел, който не топли атмосферата с димни газове, пак е по-добре да са спира.
Вичи - специалист
6osi6 написа:
6оси6, ти все опитваш да осредняваш и приравняваш. Представи си че си в кола без скоростомер. С хронометър и по километража можеш да определиш средната скорост за определен период, но не и моментната. Топломера мери сумата от моментните разходи. Интегрира, бе човек!
6osi6 - майстор
Очевидно имаш друг тип топломер. Топломерите на топлофикация показват разход по месеци, разход до момента и разход за дните на последния месец.
Вичи - специалист
6osi6 написа:
Очевидно имаш друг тип топломер. Топломерите на топлофикация показват разход по месеци, разход до момента и разход за дните на последния месец.
Точно такъв е и моя. Явно не умея да се изразявам. Най-добре да спра, че направих темата на дармадан. Трябва да направим тема "Термодинамика" и да си приказваме.
wankata7108 - специалист
Колеги впуснахте се в дълбоки води а темата е за разход на пелети.Така че споделяйте кой какво харчи като пелети а не кой какво знае относно Термодинамика и Топлопренасяне.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: