• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 81
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Я разкажи за слънчевия колектор,че и аз имах такава идея.На две от телата ми платките си стоят,но сами не става да управляват :sad: ползвам дистанционното само за пускане,спиране и промяна на оборотите.
jinio - специалист
kuuuuuul написа:
Я разкажи за слънчевия колектор,че и аз имах такава идея.На две от телата ми платките си стоят,но сами не става да управляват :sad: ползвам дистанционното само за пускане,спиране и промяна на оборотите.
Вземи си само платка за дистанционно има ги по ел. магазините и мисля че са около 15-20 лв. Бойлера ми е с 2 серпентини 150л., в една серпентина влизат колекторите 2х1,66м2 а в другата влиза от парното самоче съм и сложил кранчета, така че като има лънце затварям крановете от към парното и ги пускам към телата, но си мисля за някаква автоматизация, че нали знаеш как накарали мързеливия да копае а той измайсторил трактора
zhivko83 - специалист
Колега, jinio, можеш ли да дадеш малко повече информация за това как работи системата само с панела и телата от климатик, средпо по колко часа на ден отоплява и каква температура може да се поддържа, когато е студено отвън работи ли системата и т.н. ?
И едно питане към всички: слънчев колектор вързан към вътрешно тяло от климатик без буфер може ли да работи и при какви климатични условия може да се очаква някаква помощ за отоплението през деня?
П.П. Ако нещо от въпросите е обсъждано в друга тема, моля дай линк.
Мерси! :)
jinio - специалист
zhivko83 написа:
Колега, jinio, можеш ли да дадеш малко повече информация за това как работи системата само с панела и телата от климатик, средпо по колко часа на ден отоплява и каква температура може да се поддържа, когато е студено отвън работи ли системата и т.н. ?
И едно питане към всички: слънчев колектор вързан към вътрешно тяло от климатик без буфер може ли да работи и при какви климатични условия може да се очаква някаква помощ за отоплението през деня?
П.П. Ако нещо от въпросите е обсъждано в друга тема, моля дай линк.
Мерси! :)
Ами от колектора ми слизат в бойлера а той е с две сврпентини а не с мантел и втората серпентина я ползвам за телата с помпена група разбира се. При нас си е слънчево и от окло 11 до към 4-5 няма проблеми работи си правила ми е 22оС съм мерил с такъв стаен термометър
zhivko83 - специалист
Клега, мерси за бързия отговор!
Твоя колектор какъв тип е и какви са ти наблюденията, може ли вътрешно тяло от климатик да работи на проточен принцип директно свързан към колектора или без буфер не става?
Идеята ми е в по-слънчевите дни от 11-16 часа, когато в южните стаи е топло, в северните да се поддържа някаква температура от 18-18,5 гр. без да се включва парното.
jinio - специалист
zhivko83 написа:
Клега, мерси за бързия отговор!
Твоя колектор какъв тип е и какви са ти наблюденията, може ли вътрешно тяло от климатик да работи на проточен принцип директно свързан към колектора или без буфер не става?
Идеята ми е в по-слънчевите дни от 11-16 часа, когато в южните стаи е топло, в северните да се поддържа някаква температура от 18-18,5 гр. без да се включва парното.
Моят колектор е селективен на сънсистем 2х1,6м2, но според мен няма да може да функционира на проточен принцип, поради физичните закони, виж с помпена група и директно свързан към телата може и да стане, но според няма да топли достатачно, като време имам предвид, а и най-важното като си през бойлера винаги можеш да го включиш малко на ток (вечер или когато няма слънце), така че докато ти набере парното топлина да ти е топличко. Лично аз съм пробвал 1 месец (декември) изцяло на бойлера и да ти кажа разликата в сметката за тока ми беше около 30-40 лв, а в на децата спалните, където са вързаните тела, си беше постоянно 21-22 и повече понякога. Един приятел тази година гледайки моите неща реши да си направи и той, но "по-хубава" от моята система и си взе вакуумно-тръбен даже 2бр., един с бойлер който е горе и го ползва за БГВ а другия е панел с 23 тръби, 150л бойлер, който е с 1 серпентина и мантел (ползвасе само за отопление) и два конвектора (оригинални) за по 350лв. единия, които според мен с нищо не са по хубави от нашите. Панела с тръбите влиза в серпентината, а конвекторите са вързани на мантела с помпена група. Резултатите са следните: вакуумно-тръбния панел е малко по-бавен от селективния, а пък от мантела има не чак толкова топла вода и в слънчев ден само 2-3 часа топлина.
zhivko83 - специалист
Да, точно това имах предвид - слънчев колектор, помпена група и вътрешното тяло от климатик. Ние сме на газово парно и температурата се достига за 15-20 минути. През слънчевите дни е топло в южните стаи, а в северните не толкова. Ако се използват термоглавите се разваля баланса на система и затова се чудех дали през деня може да се подпомогне отоплението със слънчев панел, вярно че звучи като от нищо-нещо. :razz:
Поздрави! :)
jinio - специалист
Ето и как и какво взимам за да си направя тръбите подходящи за парната инсталация

Прикачен файл

2012-11-13 12.58.01.jpg купувам си тези накрайници и понеже имаше само един 1/2 на 15 а другия беше 1/2 на 18 съм си взел преходник 18 към 15

Прикачен файл

2012-11-13 13.15.28.jpg раздувате едно пърче тръба ф12 (за климатици) с раздувача. Ако нямате раздувачи може да помолите някой който се занимава с климатици да ви раздуе елементите а вие да си ги заварите

Прикачен файл

2012-11-13 13.17.15.jpg ето така изглежда след раздуването

Прикачен файл

2012-11-13 13.17.28.jpg виждате как влиза плътно накрайника който е на 15, даже трябва много леко да го почукнете с нещо за да влезе

Прикачен файл

2012-11-13 13.19.48.jpg с тръбореза отрязвате. Когато голямата тръба на климатика е ф 12 си раздувате директно без да режете.
Последна промяна от jinio на вт ное 13, 2012 2:25 pm, променено общо 1 път.
jinio - специалист
Е те така правя аз искренно се надявам да съм бил полезен

Прикачен файл

2012-11-13 13.20.30.jpg ето как изглежда

Прикачен файл

2012-11-13 13.24.25.jpg след което пъхате в тръбата на климатика, влиза свободно

Прикачен файл

2012-11-13 13.24.35.jpg ето как става

Прикачен файл

2012-11-13 13.29.47.jpg с горелката моята е МАП газ мисля че се вижда и меден твърд припой заварявате

Прикачен файл

2012-11-13 13.42.40.jpg ето крайния резултат
batkotony - специалист
jinio написа:
Ето и как и какво взимам за да си направя тръбите подходящи за парната инсталация
Това ако го бях видял преди около месец , нямаше да ми се налага да откривам топлата вода...Дано послужи на другите потребители от форума.А от мен- :prost:
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 81

Тема "Климатик свързан към парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: