• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelim - специалист
fox_vt написа:
nelim аз не ползвам такова отопление :) колкото и да им е чудно на някои хора тук как може хем да нямам изобщо пелетен котел хем да говоря за него :wink:
Ти всъщност защо се плашиш от това котела да работи и през деня,че искаш да го ограничаваш?То повечето хора са така и не само с такъв тип отопление и това в доста случаи води до обратен ефект относно разхода.Реално при започване на застудяване палиш и спираш ръчно само когато ще почистваш.През деня в помещенията които не се ползват се задава програма дали със термоглави дали със стаен да се поддържа по ниска температура.Принципа е да не се намаля ниската температура повече от 3-4 градуса спрямо нормалната.Или ако искаш докато си там да е 23 градуса то нощната и когато ви няма да е 19-20 градуса.Ако през деня само поддържаш загубите то вечерта няма да има ненужно форсиране съответно загуби,а и усещането ще е доста по комфортно.
Аз питам просто за да си направя някои изводи :) , нямам намерение да икономисвам, отделно имам жена с малко дете вкъщи по цял ден и планувано още едно бебе, не се плаша, просто си питам и ми е интересно :)

Благодаря за инфото
ПС. Ти монтираш такива или имаш познат с такъв, защото виждам че все пак имаш идея и инфо извън нещата които са пуснати в упътването? :)
krasen1 - специалист
andy_forresite ето го,понеже си чел за Torch 1 мисля,че сам може да направиш разликата.
Прикачен файл:
3.jpg
За да не се притесняваш, че мога да се изтърся на гости у вас
Който е идвал да види котела винаги си го купува :prost: plastkomfort идва с приятеля си да го види и приятеля му си го купи.

Трифон П.Трифонов със този модел горелка правилно си се ориентирал за буфер което е задължително за да работи системата икономично.Само за информация да те попитам ако не е тайна колко пари ти излезе за арматурата и буфера.
krasen1 написа:

Който е идвал да види котела винаги си го купува :prost: plastkomfort идва с приятеля си да го види и приятеля му си го купи.
Ееееее,това вече е като реклама на Делимано с нюанси на гаражна разпродажба.Ако двама са идвали да го видят и поне единият го е купил, това успех ли е или не налучквам статистиката?!!
Не мисля,че продукта заслужава посредствена реклама.
krasen1 - специалист
Трифонов не разбираш от майтап,това беше в кръга на шегата затова са и емотиконите.
krasen1 написа:
Трифон П.Трифонов със този модел горелка правилно си се ориентирал за буфер което е задължително за да работи системата икономично.Само за информация да те попитам ако не е тайна колко пари ти излезе за арматурата и буфера.
Не съм упоменал марката на горелката, защото не е уместно в тая тема.
Буфера ми е 500л. и всеки може да провери за колко може да го получи или притежава. Моят е 2400лв.
Филма беше писал някога,че арматурата около буфера е на същата равностойност,като не визирам моят буфер, но Филма е прав.
Извинявам се,за дето не съм разбрал хумора в по горният пост на Красен!
Ако сериозно се замисляш за буфер и го споделяш тук, това компрометира заглавието на темата. Ако съм прав,променете го!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт яну 12, 2016 8:32 pm, променено общо 2 пъти.
fox_vt - майстор
nelim написа:
fox_vt написа:
Аз питам просто за да си направя някои изводи :) , нямам намерение да икономисвам, отделно имам жена с малко дете вкъщи по цял ден и планувано още едно бебе, не се плаша, просто си питам и ми е интересно :)

Благодаря за инфото
ПС. Ти монтираш такива или имаш познат с такъв, защото виждам че все пак имаш идея и инфо извън нещата които са пуснати в упътването? :)
И двете :)

Навремето Красен навъртя една камара километри и сума ти телефон да обикаля и да търси котел със задоволителна минимална мощност,максимално опростена система.Отделно около търново има още няколко такива.
ediv - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
plastkomfort написа:
Не само посочената , а и никоя горелка не може да скочи директно от една степен на друга,независимо нагоре или надолу.Просто се изписва къде ще се установи,след като достигне необходимите параметри.За това си мисля,че докато тече процеса,при торч го онагледяват през половин киловат,докато при другите се изписва заданието.
Тук мисля че бъркаш.
Всички горелки директно почват да си птскат по-голямата доза няма междини.
При Torch дозата се вдига постепено спрямо киловатите който и трябват.
И при моето IVG е нещо подобно но това е друга тема.
Да , веднага се променя дозата , но горивната камера не се запълва моментално , нито горенето се променя така.Отнема време.Погледай си горелката като си променя мощността и помисли.
Трифоне, много точно казано!Горенето е инертен пхроцес(другото е експлозия) особено на твърдо гориво, колкото по-ниско калорично толкова по-инертно.Бях писал някъде по-назад мисля,че точно в тази тема.Предполагам е предимство постепенното увеличаване на мощността , защото ще е по-добро съотношението въздух/гориво,но от друга страна всяка отоплителна инсталация е доста инертна система и ако е изградена добре това едва ли ще допринесе за накаква икономия (някой беше написал за едни 3%- днес 3%, утре3% и ставало голяма икономия -100 дни х3 300%- те 3-те% са си толкова за целият сезон).
6osi6 - майстор
fox_vt написа:
[Лазаре,не е баш така.Ще ти припомня малко топлотехниката и по специално за котлите на твърдо гориво.
Фок, тотоплотехниката я разбираш толкова, колкото не много умното управление на Торча може да държи темп. на водата в зададена стойност
fox_vt написа:
При стандартните котли на твърдо гориво има атмосферно горене, обикновено не се вкарва принудително въздух, докато при пелетните котли винаги има принудително вкарване на въздух за горелката.
Тогава при пелетните котли горенето "атмосферно" ли е или някакво друго?
fox_vt написа:
Това налага двата вида котли да имат различна вътрешна динамика на газовете, а също и различна хидродинамика на флуида.
Виж ти, виж ти, каква била работата :shock:
fox_vt написа:
При котлите на твърдо гориво (дърва и въглища) протичат два вида трансфер на енергията към водното тяло. Единият директен трансфер от топли газове към водните ризи и другият който при пелетите липсва, директен трансфер от горящата маса към водните ризи(зоните на допир между горивото и водните ризи).
Тази словесна @@@рия какво трябва да докаже :?
fox_vt написа:
Правилният диапазон на работната температура на флуида в един котел се определя от производителя на котела, като водещото при определяне на работната температура е да не се допуска образуването на конденз и катрани при горене. За всички видове котли при който има директен трансфер от горяща маса(въглени) към водната част на котела работната температура е в диапазона от 60-70 (температура на входа на котела).При по ниски температури се получава конденз в зоните на допир водещ до бавно и сигурно разрушаване на котела, при ....

Фокси, браво, нямаш спирка.
6osi6 - майстор
Фокси, кондензация на водата от димните газове се получава при температура от 35 градуса, но само при неподвижни газове. При пелетните котли поради принудително вкарване на въздух е по-малко вероятно да се случи, от колкото при котел с терморегулатор на димните газове, който блокира движението и притока на свеж въздух.
Само че, Фок, съществуват места в пелетните котли, където циркулацията на въздуха е по-малка или отсъства, и там може да започне образуването на конденз при ниски температури. Обикновено това са трудно достъпни места за почистване на кондензата и ако той не бъде премахнат след края на отоплителния сезон, ще продължи да разяжда котела и през лятото.
Затова производителите се презастраховат, като изискват и препоръчват температури с 10 градуса по-високи от границата на кондензиране.
6osi6 - майстор
fox_vt написа:
ето шошко пак не са му ясни данните от графиката,една обикновенна графика не можете да разчетете.Донякъде това е защото мислите спрямо работата на вашите котли.Котела шоши не е ограничен на 6 нито на 8 нито на 3 кв.Моментната консумация е била толкова,виж във минимума...
Фок, това че ти не можеш да разчиташ графики, не значи, че и други не могат.
Прикачен файл:
Покривки Торч-7.png
В 8ч. е подадена задача за загряване на водата до 62 гр. В 8.08ч. кривата на темп пресича 61 гр. с ясно изразена възходяща тенденция(подчертана на графиката с първата червена линия) към нивото на зададената темп. от 62 гр. но въпреки това, регулаторът не намалява мощността си, а продължава да седи на 8 кВ. В 8.10 ч. възходящата тенденция е още по-вертикална и отново няма действие.
Към 8.14, когато темп. на водата е преминала 63 гр. управлението предприема действие за намаляване на мощността. В 8.21 температурата на водата започва да намалява. Към 8, 23 горелката е достигнала 3 кВ, кривата на тепм. на водата преминава 63 гр. с ясно изразено движение надолу - към 62 и под тях. но регулатора не предприема действие по усилване на мощността. Вместо това стои на 3 кВ. докато темп. на водата минава под 62 гр. със запазена крива надолу към 60 гр. от последните 6 минути.
В 8.27 регулаторът предприема рязко действие, като увеличава мощността отново на 8 кВ, но поради закъснялата реакция шест минути след след това, в 8,33 ч. темп. на котела е паднала под 60 гр. Нататък следват все същите непременени, резки и закъснели действия, които вместо да коригират грешките, пораждат нови и нови грешки и системата влиза в нарастващи колебания, видно от амплитудата на водата, която съм подчертал с бели линии в графиката. Този процес спира час и половина по-късно в 9.30 ч. при вероятна външна намеса през интернет, когато управлението намалява мощността си от 8 на 6 кВ.
fox_vt написа:
минава на 3,5/4/4,5/5/5,5/6 кв.Може да ти изглежда че линията е директна но не е,надолу като слиза пак така слиза.Водната система е инертна система няма как да затоплиш моментално водата която..

Тотава графиката трябва да е стъпаловидна, а не линейна.
Вокси, съвсем се оплете. Коментираме линията на мощността на горелката, не температурата на водата.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: