Хмм, аз затова се замислям за един кондензатор преди комина, хем да хваща още топлина, хем да извлича конденза и да не олива комина в черно.
filmatoplo написа:Наглася се тръбата ,вчера питах един клиент с ЕкоСпар 25 , веднъж я чистил гофрето а е само 1 метър и комина има супер тяга .Явно е мит това че - Няма да се задръстват тръбите на камините.Филме,имам пелетна камина вече 3 сезон.Кюнците са ми ф 110мм, само редукция коляно от изхода на камината и от там нагоре ф 110.
Имам 6 метра вертикален път на кюнците и после веднага 7 метра хоризонтален до като влезе в комина(камината ми е инсталирана на стълбищтната площадна на етаж от къща).
Чистя 2 пъти на сезон(октомври-април) кюнците,като във вертикалните няма почти налепи(много малки топченца креозот предполагам),но в хоризонталната част се събира доста пепел и е разбираемо.Малко по малко от половината хоризонтална част е пълна.
Нямам проблем с тягата, дърпа си доволно.Според мен това задръстване за което говорите на 15-20 дни е прекалено малко като период,да се задръсти,освен ако няма проблем с тягата или някой има незапушена розетка нагоре по етажите.