• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет ное 11, 2021 1:59 pmanimal82 написа:
чет ное 11, 2021 12:14 pmNinobg написа:
вт ное 09, 2021 12:49 pmmorfei1 написа:
Двуканалния контролер на Hmip може да управлява котела на единия изход - on/off (има възможност и за подвързване като "сух контакт") спрямо температурата в някоя или няколко стаи или положение на вентила/те, и отделно само помпата на другия канал. M/O Box-а може да прави още повече неща.

Мисля е писано по въпроса по назад в темата.
Може ли да обясните какъв е ефекта от двете функции на актуатора при спиране на котела и при спиране на помпата, т.е. кога и защо искаме да спре котела/помпата?
Колега не мога да разбера точно какво искаш да направиш?Относно актуатора има много инфо из нета - поразрови се малко. Просто казано актуатора е един обикновен ключ с две положения включено и изключено.Двуканален означава че в него са събрани два такива ключа(единият е малко по-особен,но няма да обяснявам има си схема).Можеш да командваш "ключовете " по отделно от различни устройства(СТ или радиаторен термостат - или комбинация от двете).Защо спираш котела?Ами защо си гасиш колата,когато слезеш от нея? Свършил си е работата(т.е. на всякъде вече е топло според зададеният график) и ако продължи да работи ти бърка в джоба и хвърляш пари на вятъра.Да спреш помпата- това се прави ако имаш допълнителна помпа,която върти водата за друг етаж (ако топлиш няколко) или нискотемпературно подово отопление.Ако искаш да премахнеш шума във вентилите намали степента на която ти работи помпата(ръчно).Ако това не помогне значи проблема е във вентила.Разрови се и виж за твоят котел как се случва - аз връткам една врътка с голяма отверка.До тук сигурно разбра ,че актуатора няма да промени степента на която ще работи помпата, а просто ще я спре или включи(ако вържеш такава).Какво ще стане ако спреш единствената помпа на котела,а той продължи да работи мисля,че няма смисъл да обяснявам(ще изключи от защита,да не си помислиш,че ще гръмне - и това съм го тествал :roll: ).Самият актуатор в комбинация с останалите устройства на хомематик работи прекрасно(като изключим някой друг фалшив импулс,но реших проблема)- системата са самообучава и е голям кеф да гледаш как си бачка, навсякъде температурата е нормална и никой в къщата не мрънка - студено ми е, топли ми е.... :rolleyes: .Минус при него е ако останеш без интернет и си с ТД(ако си с Чарли или ССU3 е друга работа там колегата ves-ko по-добре ще ти обясни) - минаваш на автопилот(тествано е,но вече не ми се пише).Ето вариантите как се управлява актуатора от приложението(ако си сТД):
Благодаря за разясненията, четох доста за котела и питах и производителя, обясниха ми, че помпата се регулира автоматично и не може ръчно да се настроят оборотите, котелът е газов двуконтурен на Висман, помпата е на grundfos, но явно ръчно не може да станат нещата. От фирмата монтирала цялата инсталация много се издразниха, че се опитвам да им обясня, че проблемът е в оборотите на помпата и ми заявиха, че шумът в радиаторите ще изчезне само ако се сложи стаен термостат свързан с котела, който да го гаси и се махне термоглавата в тази стая, но аз изобщо не виждам логиката това да помогне, защото шумът го има и преди да е достигната температурата в дадена стая.
Evgeniy - майстор
вт ное 16, 2021 6:46 pmg.gushterov83 написа:
Наскоро разбрах, че от 2023г. сървъра на MAX! спира и устройствата ще могат да се управляват само локално. Има едно не лошо приложение MAX! Remote, което се връзва с MAX! Cube през VPN. Някой да знае други алтернативи?
Интересно, ELV предлагат 50% намаление и безплатен access point при преминаване от MAX! към HM IP:
https://de.elv.com/max-wechselangebot

Оп, валидно е за следните страни:
Germany, Austria, Belgium, France, Italy, Luxembourg, Spain or the Netherlands
g.gushterov83 - специалист
вт ное 16, 2021 8:30 pmEvgeniy написа:

Интересно, ELV предлагат 50% намаление и безплатен access point при преминаване от MAX! към HM IP:
https://de.elv.com/max-wechselangebot

Оп, валидно е за следните страни:
Germany, Austria, Belgium, France, Italy, Luxembourg, Spain or the Netherlands
Първоначално беше валидно само за Германия. Водих една дълга кореспонденция с тях, в която ми обясниха (естествено не в прав текст), че клиентите им в България не са особено важни...
animal82 - помощник
[От фирмата монтирала цялата инсталация много се издразниха, че се опитвам да им обясня, че проблемът е в оборотите на помпата и ми заявиха, че шумът в радиаторите ще изчезне само ако се сложи стаен термостат свързан с котела, който да го гаси и се махне термоглавата в тази стая, но аз изобщо не виждам логиката това да помогне, защото шумът го има и преди да е достигната температурата в дадена стая.
[/quote]

Надявам се вече да си решил проблема. Сигурен съм, че причината е в скоростта на помпата. Парното вече работи интензивно и забелязах, че този шум се появява и при мен. Когато повечето радиаторни глави затворят и остане някоя полуотворена, циркулацията на вода през нея е по-голяма и има шум. В това което ти казват от фирмата няма никаква логика. Ако нямаш термоглава, термостата ще изключи, а от остатъчната температура на водата във въпросната стая ще стане баня(ако имаш адекватни термоглави на другите радиатори).Когато бях с механични глави и стаен термостат шум нямаше(просто никога не затваряха когато трябва). Извинявам се,че пиша извън темата, но винаги се ядосвам, когато някой "майстор" говори небивалици и прави хората на балами само за да ти вземе парите.
ср дек 08, 2021 6:41 pmanimal82 написа:
[От фирмата монтирала цялата инсталация много се издразниха, че се опитвам да им обясня, че проблемът е в оборотите на помпата и ми заявиха, че шумът в радиаторите ще изчезне само ако се сложи стаен термостат свързан с котела, който да го гаси и се махне термоглавата в тази стая, но аз изобщо не виждам логиката това да помогне, защото шумът го има и преди да е достигната температурата в дадена стая.
Надявам се вече да си решил проблема. Сигурен съм, че причината е в скоростта на помпата. Парното вече работи интензивно и забелязах, че този шум се появява и при мен. Когато повечето радиаторни глави затворят и остане някоя полуотворена, циркулацията на вода през нея е по-голяма и има шум. В това което ти казват от фирмата няма никаква логика. Ако нямаш термоглава, термостата ще изключи, а от остатъчната температура на водата във въпросната стая ще стане баня(ако имаш адекватни термоглави на другите радиатори).Когато бях с механични глави и стаен термостат шум нямаше(просто никога не затваряха когато трябва). Извинявам се,че пиша извън темата, но винаги се ядосвам, когато някой "майстор" говори небивалици и прави хората на балами само за да ти вземе парите.
[/quote]
Здравейте, проблемът с шума си остана, помпата на котела не може да се намали под определена стойност, не знам защо така е направена. Става въпрос за газов двуконтурен котел, може би заради типа котел е сложена помпа съответстваща на мощността на този котел за квадратурата на жилището, един вид все едно котела е по-мощен за това жилище, така го разбирам аз в моя случай. Техниците от тази фирма ми казаха, че на 95% от хората с термоглави им шумят радиаторите, което на мен ми звучи абсурдно, но предполагам, че има голямо значение какъв е котела и цялата инсталация, и т.н.
animal82 - помощник
Една от главите чрез която управлявам актуатора, а от там и котела не отвори.Температурата беше паднала с 0.3 гр. от зададената, а радиатора беше студен. Котела беше работил два часа напразно преди да я забележа. Зададох и BOOST oт приложението, отвори нормално,стаята се затопли, главата затвори и котлето спря. Главата се управлява от СТ. Преди известно време главата на същият радиатор направи този проблем.Тогава я размених с друга като мислех, че проблема е в нея. С две думи това се случва за втори път с две различни глави на един и същи радиатор. Чудя се дали проблема не е в СТ. Ако някой има наблюдение или инфо по проблема нека да сподели.
Здравейте,
Имам въпрос към потребителите на MAX! Тъй като системата вече е спряна от производство, по алтернативни методи от e-bay си доставям необходимите компоненти.
Та купих си един сет, в който има доста термоглави от типа Radiator Thermostat.
В момента съм с Radiator Thermostat Basic.
По същество - някой има ли наблюдения върху двата типа термоглави? Предимства/недостатъци на двата типа. Кои да си оставя и кои да махам? На първо четене на първите дисплея е по-голям и има подсветка. По-интересно кои са по-шумни...
Здравейте,
След дълго обмисляне все пак реших да се възползвам от предлаганата замяна на MAX! с HomematicIP. Това, обаче, ме поставя в нова дилема. От ELV предлагат различни варианти при замяната:

1. Точка за достъп - предлага се стандартна и безжична. Тук май клоня към жицата.
2. Радиаторен термостат - мисля между следните варианти Вариант 1 и Вариант 2.
3. Стаен термостат - тук варианти много, но аз гледам Вариант 1 и Вариант 2. Или пък само сензор, защото така или иначе карам всичко през телефона.
4. Сензор за прозорец - гледам тези Вариант 1 и Вариант 2.

Предлаганите опции са повече, но типично по български гледам по-евтинките, защото дори и на половин цена все пак си е сериозна сума да сменя всичко наведнъж.
Молбата ми е към ползвателите на HomematicIP да споделят кои компоненти ползват и впечатления за тях. Перфектно би било ако някой ползва две различни устройства и може да сподели разликите.
Също така би било интересно ако някой е ползвал MAX! и HomematicIP да сподели някакво сравнение между двете системи. Предполагам HomematicIP се държи по-стабилно, но все пак...
ves-ko - специалист
вт мар 08, 2022 5:54 pmg.gushterov83 написа:
Здравейте,
След дълго обмисляне все пак реших да се възползвам от предлаганата замяна на MAX! с HomematicIP. Това, обаче, ме поставя в нова дилема. От ELV предлагат различни варианти при замяната:

1. Точка за достъп - предлага се стандартна и безжична. Тук май клоня към жицата.
2. Радиаторен термостат - мисля между следните варианти Вариант 1 и Вариант 2.
3. Стаен термостат - тук варианти много, но аз гледам Вариант 1 и Вариант 2. Или пък само сензор, защото така или иначе карам всичко през телефона.
4. Сензор за прозорец - гледам тези Вариант 1 и Вариант 2.

Предлаганите опции са повече, но типично по български гледам по-евтинките, защото дори и на половин цена все пак си е сериозна сума да сменя всичко наведнъж.
Молбата ми е към ползвателите на HomematicIP да споделят кои компоненти ползват и впечатления за тях. Перфектно би било ако някой ползва две различни устройства и може да сподели разликите.
Също така би било интересно ако някой е ползвал MAX! и HomematicIP да сподели някакво сравнение между двете системи. Предполагам HomematicIP се държи по-стабилно, но все пак...
Здравей,
Аз ползвам HMIP-eTRV-2; HmIP-WTH-2 и HmIP-SWDO-I. Последният се монтира прекрасно вътре м/у крилото и касата и се вижда само, когато прозореца е отворен. Монтирал съм го в горния край, и регистрира и двата начина на отваряне на прозореца: 'крило' и 'ножица'. Доволен съм от избраните модули, макар и скъпички :-D . HmIP-SWDM според мен е твърде 'олд фешън' :-) .
Прикачен файл:
151039_w01_hausautomation_600x600.jpg
151039_w01_hausautomation_600x600.jpg (77.11 KиБ) Видяна 1682 пъти
ves-ko - специалист
ср дек 08, 2021 11:08 pmNinobg написа:
...
Здравейте, проблемът с шума си остана, помпата на котела не може да се намали под определена стойност, не знам защо така е направена. Става въпрос за газов двуконтурен котел, може би заради типа котел е сложена помпа съответстваща на мощността на този котел за квадратурата на жилището, един вид все едно котела е по-мощен за това жилище, така го разбирам аз в моя случай. Техниците от тази фирма ми казаха, че на 95% от хората с термоглави им шумят радиаторите, което на мен ми звучи абсурдно, но предполагам, че има голямо значение какъв е котела и цялата инсталация, и т.н.
Разбира се, че ще шумят. По-нагоре беше обяснено и 'защо?'.
Едно от възможните решения е използването на помпа Grungfos ALPHA 2L (примерно, но не задължително) в режим PP-I или PP-II, като предполагам има и други с подобна функционалност. Този режим осигурява пропорционално налягане и се използва при свързани в паралел радиатори.
Или казано по друг начин:
При отворен 1 радиатор на 30% ще осигури налягане 1 бар и разхор 10 л./ч. с консумация 5 Вт, а при отворени няколко радиатора на 100% ще осигури налягане 2 бар и разхор 120 л./ч. с консумация 20 Вт.
/цифрите не са точни, а примерни с цел да се онагледи принципа на работа в този режим/
За подробности вж. диаграмата на помпата.

Пробвате на PP-I и ако не е достатъчно пробвате на PP-II. Моята в момента е в режим PP-II и имам 7 радиатора с електронни термоглави и една лира с механична термоглава (защото нямам физическо място за електронна). При по-топло време и PP-I ми върши работа. Нямам никакъв шум.
Прикачен файл:
Alpha 2L XX-40.png
Alpha 2L XX-40.png (43.57 KиБ) Видяна 1679 пъти
Прикачен файл:
Alpha 2L XX-40 set1.png
Прикачен файл:
Alpha 2L XX-40 set.png
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29

Тема "Всичко за управление на отопление със системи Homematic IP и MAX!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: