Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yancho_lud - специалист
Благодаря за бързия отговор.
Атмоса съм решил да го направя на пелети защото ми писна от търговците на дърва. От края на Юли се опитвам да си купя дърва и все ми викат в момента няма, като има ще ти звъннем. И да наистина ми звъннаха от много места преди около месец, но не щеш ли цената била с 15-20лв по скъпа на кубик.
Относно монтажа, какво е предимството на монтажа на горната врата? Пиролизата не се ли губи когато се горят пелети? Не е ли логично тъй като огъна на въпросната горелка бие на горе, то тя да се монтира на долната врата?
LazarGanev - "Велик майстор"
Атмосите и въобще пиролизните котли са различни модели и с всеки модел трябва да се подхожда индивидуално - на горна, на долна врата, странично... Принципно пиролизния котел не е най-подходяща основа за пелетна горелка, но след някои доработки става. Специално в този случай, като гледам снимката изгорелите газове напускатдолната камера през отвор долу на задната стена. В този случай аз бих монтирал горелката на долната врата и бих издигнал вертикална преграда през средата на котела така, че изгорелите газове да се насочват нагоре, да облизват тавана, движейки се назад и после да се спускат надолу за да отидат към топлообменника от димогарни тръби в задната част. Тази нова преграда трябва да се сваля лесно за чистене на стените от пепел. Може да е нещо като отворена книга - две ламарини с панти между тях. Наскоро оборудвахме с пелетна горелка колегата от форума koliaa и мисля че се получи нелошо, но неговия котел е Ling 25 и там топлообменника е вдясно, а не отзад, но принципа е същия. За съжаление по нашия край за евтини дърва се говори само в селските кръчми, но много лошо като те хванат конфискуват и коня и каруцата. Не знам докъде може да стигне кощунството на управниците ни - да си сечем горите и да изнасяме дървесината на безценица у съседите - Турция, Гърция, Румъния. В Добруджата се секат поясите, създадени с много труд по време на соца да спират ветровете и снеговете и мизерните дръвца се изнасят за Румъния, а за местното население няма дърва :x . Така, че ерата на пиролизните котли отмина, да не се заблуждаваме, в следващите години кризата за дърва ще се задълбочава и цените им ще се удвояват и утрояват, както е при съседите. За сметка на това пелети ще се правят от всякакви агроотпадъци, които в момента се изхвърлят или изгарят на полето. Гледам, че пак почнаха грижливо да събират сламата - преди го прявеха заради животните, но като унищожиха животновъдството стана излишна и проблем за земеделците. Сега пак почна да има цена - нека, няма лошо.
yancho_lud - специалист
Относно преграждането на котела съм взел 4мм ламарина и след малко мисля да се позаиграя с шлайфа и да видим дали ще я издокарам. Филма също ме посъветва да разделя така котела и да сложа горелката на долната врата. Сега се чудя с кой фланец да монтирам горелката. Имам два, един малък и един голям. С голямия се монтира на самата глава, а с малкия на тръбата зад главата.
Да се мъча ли да разширявам отвора които остана след като махнах дюзата или ще е достатъчен?
DimitarD - специалист
Като цяло с горелката и фъстъчените пелети постигнах резултати които ме устройват напълно засега.
Отне ми 6 дни за да настроя балансирано. Твода да не е под 50 градуса, да не влиза в suspend, работа основно на Р2, Р1 да
ми е suspend, T димни газове 80 - 100 и най-вече да има нисък разход при денонощна работа.

Плюсове:
Евтини.
По малко пепел /наполовина в сравнение със слънчогледовите/.
Поносим налеп, прах, а не мазно по вътрешността на котела. За една седмица нямам никакъв нагар в основата на главата.
Нисък разход /за момента/ За цяла нощ е изхабила един чувал. Ще видя как ще е когато стане наистина студено.

Минуси:
Имат много ситен прах, подобен на пудра захар с жълт цвят, част от който се полепя по гъвкавата тръба, другата част влиза в камерата и се полепя по стените раздухван от вентилатора
Почистване на пепелта заедно със жарта в горивната камера максимум на 24 часа при денонощна работа. За целта си направих поредния инструмент за бързо избутване. Ще кача снимки ако някой иска.
Трудно изгарят и образуват купчина жар която стига доста над нивото на пелетите, до горният ръб на главата и така пречи на фотосензора да разпознае пламък въпреки че го има.
Адски трудни настройки /часове клечане до горелката с термометри, хронометри, кантарчета и т.н/, които нямат нищо общо с препоръчаните формули в инструкцията на грейко.
Осветеността достига максимум 175, и се променя непрекъснато.
Пелетите се разкапват тотално пуснати във вода след петата минута, въпреки че са много плътни.

:? Така като гледам какво съм писал, излиза че минусите са в повече.
димитар кисиов - специалист
как се оправлява помпата имаме ли стаен термореголатор и трипътен вентил
DimitarD - специалист
димитар кисиов написа:
как се оправлява помпата имаме ли стаен термореголатор и трипътен вентил
Трипътен нямам, догодина ти ще го монтираш.
С две помпи съм, на всеки етаж по една /на първия е 25-4-180, на втория 15-60-130, малко се карат двете, но съм поръчал алфа 2 за първия, а 25-4 ще отиде за буфера който ти ще монтираш или на трипътния, ти ще решиш/
Помпата за първият етаж се управлява от стаен термостат, а на втория от горелката. Навсякъде съм с термоглави.
Последна промяна от DimitarD на съб ное 07, 2015 6:17 pm, променено общо 1 път.
aspirebg - напреднал
Бихте ли казали някакви ориентировъчни настройки за работа със слънчогледови пелети(при вас как са). Сега пуснах за първи път такива със първоначалните настройки каквито си бяха, горяха приблизително два часа някъде но на входа се напълни с пепел и фотосондата загуби пламъка и тръгна да е гаси, а иначе добре си горяха?
димитар кисиов - специалист
на какъв котел сия монтирал докъде ти е нивото на пелетите прочети ли целия форум
DimitarD - специалист
димитар кисиов написа:
на какъв котел сия монтирал докъде ти е нивото на пелетите прочети ли целия форум
:) целият форум не съм го чел, защото нямам време, темата за грейко да. Котела го има в подписа ми. Нивото на пелетите е догоре. Всичко при мен е догоре, аз празно не оставям. В колата ми всичко е пълно догоре нафта, антифриз, спирачна, дори маслото в двигателя е винаги до капачката :-D. Всеки ден допълвам системата с вода за всеки случай,
Сега сериозно и по темата. Правилната и качествена работа на горелката е в поддържането и чиста. Не се ли поддържа ежедневно и седмично не става. Днес и опънах една пепелосмукачка на горивната камера, сега работи като часовник. Доволен съм.
lakosste - специалист
aspirebg написа:
Бихте ли казали някакви ориентировъчни настройки за работа със слънчогледови пелети(при вас как са). Сега пуснах за първи път такива със първоначалните настройки каквито си бяха, горяха приблизително два часа някъде но на входа се напълни с пепел и фотосондата загуби пламъка и тръгна да е гаси, а иначе добре си горяха?
Какви са пелетите 6 или 8 мм.Колко е голяма горелката и с какъв котел си?
Напиши си настройките първо.Само на степените де.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: