Най - вълнуващия въпрос зимно време.
джеки - специалист
даи повече информация за този котел
stoyanstoyan - специалист
Котелът е calux sintesi evo slim 15-20kw ,но за съжаление нямат налични за да мога да ги видя,което пък не говори добре за обслужването най вероятно.
Plastkomfort , ами ако цял ден съм на работа не е ли по добре да бъде изключен по това време и 1 час преди да си дойда да се включи. Аз лично мисля че това е по икономичния вариант,но никой от търговците не можа да ми каже.(тоест да се обоснове) Гледах и котли(скъпи при това с горелка с модулация) които като екстра са дали именно тази екстра komfort klima при достигане на зададената темп. котлето да изключва.
plastkomfort - специалист
При по-топло време може да е по икономично но при -5 гр. докато навакса котела и да затопли стайте папа много пелети.
Но всичко е индивидуално трябва да се пробва.
syncho - майстор
И да и не. При положение, че ще имаш такава изолация е по-разумно да се изключва докато си на работа и да се пуска 1-2ч преди да се прибереш за да достопли. Не вярвам да падне повече от 3-4градуса докато не работи котела. Можеш да пробваш в началото да го настроиш на 1ч преди да се прибереш, ако ти е студено сложи го на 1,5ч или на 0,5ч. Така докато нацелиш подходящата настройка за твоята къща. Веднъж задгрее ли се цялата къща много бавно ще изстива с такава изолация. Ние сме с 10см стиропор с плътност 25кг/м3 по стените и малко повече на покрива и като се сгрее сградата може да изкара към 2-3 дена без да се пуска нищо през зимата.
В проект енергийна ефективност е написано че топлозагубите на година на къщата са ми към 95 kw часа на м.кв. Ако правилно съм разбрал, това означава че ако разделя това число на 180(около 6 мес.зима) веднъж и след това на 24 часа и получената сума умножа по 200 (грубо квадратурата на къщата) получавам около 4.3 kw на час топлозагуби.
Това би означавало че на мен ми трябва котел да речем 4-10kw мощност,което пък ми изглежда супер малко,дори в сайтовете на производителите за такава квадратура дават по мощно котли. Къде е истината се питам.
syncho - майстор
Тези сметки, които ти ги правиш са осреднени. Не забравяй, че има дни в които температурата може да достигне -20С, както има и такива, в които е +20С. Трябва да можеш да покриеш тези -20С, освен ако не искаш да ти е студено тогава.
Christo - майстор
Тези сметки колко киловата за колко квадратни метра, въобще не са сметки ами приказки взети от тавана. Верни са за някакъв средно статистически случай, който дали се покрива с твоя, един господ знае. Решил си да си направиш модерна къща, хвърляш едни пари в повече, редно е да получиш нещо срещу тях! Дай още малко на някой кадърен топло инженер, да ти сметне топлозагубите и тогава да си купиш котел с подходяща мощност. Парите ще се избият още първата зима. Повярвай ми! Не е добре котелът да е преоразмерен.
За съжаление ,след кратък разговор по тел. с човекът, който ми е изготвил енерг. ефективност разбрах ,че тази папка трябва да отиде в боклука :-D (не знам как, но ми каза че котелът трябва да е над 100kw. :rolleyes: ) Оказа се че тази сметка въобще не е вярна.(4,3 kw на час) Да го питам аз за какво съм му плащал. И така днес говорих с топлоинженер да ми направи необходимите калкулации пък да видим.
syncho - майстор
За 200м2 100кВ?!?!?!? По-добре му изтрий номера на този човек и забрави, че съществува и после както си решил отиди някъде да ти направят сметките като хората.

Относно това, че котела го нямат наличен не говори за лошо обслужване. Познавам марката Calux и мога да кажа, че и те както повечето италиански производители имат много голяма гама от продукти и няма как да се зареди от всичко. Това, което по-спомен ми направи впечатление при тях е, че за да изчистиш димогарните тръби трябва да бъркаш през вратичката, или това беше за камините им само. Не помня на 100%, но помня, че имаше някакво неудобство с почистването.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: