Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ndp007 - специалист
пон юли 20, 2020 3:24 pmfilmatoplo написа:
Чудя се за вентилатор между комина и кюнците :? поне да може да си контролира оборотите от камината .Аз си купих от Моторбарбекю вентилатор на димни газове и си го монтирах на моята камина .90 лв беше.
Няма на ф80 а и там е по топло от колкото горе на върха.То цялата идея е да се контролира от камната иначе неискам отделно управление.Има едни VOK за горещ въздух но незнам как ще работи там.Те са на ф90 и имам място за преход,но незнам.
шоп - майстор
пон юли 20, 2020 1:43 pmNdp007 написа:
Какъв вентилатор бихте ми препоръчали. Искам да го сложа на върха на комина.
Има хубави и качествени димовентилатори с цени 300-400лв, обаче са за котли.
Защо ли?
Ако случайно откажат ( няма техника, която в даден момент да не откаже) да няма задушени хора.
Камини се монтират в холове и спални и е малоумно при недостатъчна тяга да слагаме всмукателен димовентилатор.
Ndp007 - специалист
пон юли 20, 2020 3:42 pmшоп написа:
пон юли 20, 2020 1:43 pmNdp007 написа:
Какъв вентилатор бихте ми препоръчали. Искам да го сложа на върха на комина.
Има хубави и качествени димовентилатори с цени 300-400лв, обаче са за котли.
Защо ли?
Ако случайно откажат ( няма техника, която в даден момент да не откаже) да няма задушени хора.
Камини се монтират в холове и спални и е малоумно при недостатъчна тяга да слагаме всмукателен димовентилатор.
съгласен съм.как да увелича тягата?
bmahob - майстор
Е в такъв случай не ни ли пази пресостата, при недостатъчна тяга пресотата гаси печката....................
пон юли 20, 2020 4:44 pmbmahob написа:
Е в такъв случай не ни ли пази пресостата, при недостатъчна тяга пресотата гаси печката....................
Пресостата мери в камерата, а проблемът му е след вентилатора.
Възможни решения са коминен вентилатор или скъпи кюнци със силиконови уплътнения. Бих избрал кюнците, макар, че с вентилатор изглежда по лесно.

А, Шопе, не та разбрах или верно твърдиш, че всмукателен е опасен за камина?
Та те, на камините, всички са смукателни.
пон юли 20, 2020 3:42 pmшоп написа:
...
filmatoplo - майстор
Всмукателен де ,ще се дублира още веднъж да преудолее съпротивлението на отсечката от кюнците .Взимаш този вентилатор ,остава само да мо направиш заустване .

Прикачен файл

thumb6_1461772338_96.jpg
thumb6_1461772338_96.jpg (93.03 KиБ) Видяна 1289 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Естествено, че всмукателен трябва да е вентилатора, шопа предполагам се е объркал. Един вентилатор, монтиран на розетката ще свърши работа. Грейко изработват по поръчка с необходимия диаметър на входа и изхода. Поръчвал съм и за котел Грейко, и за Бош
filmatoplo - майстор
С какъв дебит ,оборотите регулират ли се от управлението .
LazarGanev - "Велик майстор"
Дебитът - според нуждите, а оборотите - зависи от контролера - Натурела ги управлява :wink:
filmatoplo - майстор
:) Яко ,ами проблема е решен .

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: