• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denuchi - специалист
Не е ли малко множичко. Нон стоп ли е работил, или на мен ми се струва така. Доста ми се струват тези 40kw за 16 часа. Една питанка от мен. Толкова много датчици си закачил защо не закачиш и един на входа на компресора. Да видим и там с каква температура работи.
klambrev - специалист
Да постоянно работи с консумация около и малко над 10А.(2.2кв) .
И там мисля да сложа датчици ама нещо време не ми остава.
Все пак отоплявам близо 200кв(къща 22гр + хале 15-16гр) + 200l бойлер , а днес максималната Т на въздуха навънка достигна 4 градуса и за целия ден с-мата е правила само 3 пъти дефрост.
Неочаквам да ме топли под 0 но ако смогва до тогава ще е супер, после паля котела .
Все още е топло и през ноща ми е топло ако оставя пусната с-мата затова я гаса кам 22-23 часа и я нагласям да тръгва в 5и30 та до 7 да е приятно като влезеш в тоалетната :)
denuchi - специалист
Не искам да съм лош пророк ама с този режим няма да изкара дълго. То Даикин, дайкин, ама не е хванал господ за ......... (Лично мое мнение. Ти ако по 16 ч. на денонощие въртиш ту кирка, ту лопата колко време ще изкараш.). Защо не си поиграеш още малко и да направиш следното. Да поставиш еще един 4-пътен вентил (преработен като трипътен). Когато искаш топлиш само бойлера с тези 7 кв. А когато трябва отопление всичката мощност да отива там. И вълка сит и агнето цяло. В общи линии.

П.С. Сега да не вземеш нещо да се засягаш и т.н.
klambrev - специалист
И все пак дано не сте прави но ако може да ми разтълкувате
За помещение : до 60 м2 (156 м3)
същия този климатик при -10 или -15 градуса в какъв режим работи? Аз си мисля че ще е по-натоварен от колкото при мен до 0 градуса?
kfr32 - напреднал
Колеги тъй като не получих отговор аз пак да питам, попадна ми
топлообменник SWEP B 10 TH x 50 , от двата края е на един цол и трябва да се запоява , има ли опасност при запояване да се прегре и да се наруши целоста между плочите и какъв е начина на запояване .
Ето и линк към снимката:

http://frizman.snimka.bg/experiment/topoobmennik.192783

Някой знае ли за колко киловата му дават 50гр.
klambrev - специалист
какво пише на етикета че не се чете добре.
За мощноста преброй броя ламели и тяхната площ и ще получиш нещо в м^2 същото ще в равно на мощноста при изпарение. При кондензация (отопление) мощноста обикновенно е малко по-голяма.
За запояването по-добрите в това да кажат, моя е 3/4ти и пак го запояваха часта за фреона, 16мм тръба влуза почти плътно от вътрешната страна на 3/4. Дебелата тръба дойде точно а за тънката редуциране 16-10-6мм. Може и при теб с подходящата тръба да стане подобно нещо та да не грееш много по топлообменника.
naughty - специалист
klambrev: какво мислиш пикото да дебне за ниска температура на фреона от климата (дефрост) и да изключва помпата докато той трае.

доколкото видях, с реле към цифровият изход ще стане

изобщо има ли смисъл да се спира помпата по време на дефрост? можи би пък топлата вода ще спомага?
klambrev - специалист
пикото не е подходящо за отговорна работа освен статистика.
системата вече работи 45 дни почти без спиране. за тези дни е изразходвала 1000кв/ч
то имахме късмет и с времето но на този етап съм доволен.
при мен не спира помпапата при дефрост, енергията загубена при дефрост би трябвало да е една и съща, само че при спряна помна ще охлади топлобменника и водата в него почти до замръзване. Инак спада с около 10тина градуса водата в с-мата за перидоа на дефроста но после бързо се възтановява.
kuuuuuul - майстор
Проблема с дефроста го реших с две релета за време/стълбищен автомат/,като почне дефроста помпата спира и след около 1мин /достатъчна при мене/ спира всичко,после като се включи отново помпата закъснява пак малко докато ТО се загрее,при тебе времената вероятно ще са други и ще трябва да експериментираш,също зависи и от външната темп.Едва ли е идеалното решение но нещо в тази посока трябва да се мисли.
naughty - специалист
klambrev написа:
пикото не е подходящо за отговорна работа освен статистика.
системата вече работи 45 дни почти без спиране. за тези дни е изразходвала 1000кв/ч
то имахме късмет и с времето но на този етап съм доволен.
при мен не спира помпапата при дефрост, енергията загубена при дефрост би трябвало да е една и съща, само че при спряна помна ще охлади топлобменника и водата в него почти до замръзване. Инак спада с около 10тина градуса водата в с-мата за перидоа на дефроста но после бързо се възтановява.

моя "дзвер" харчи средно по 12кв/ч на ден или 540кв/ч за 45 дни

погледни тук, графиката се чертае на живо:

Изображение

имам и друга графика с насложени температури на бойлера и топлообменника но за за вътрешно ползване за сега :)

FYI намирам се на 705м надморска височина

според мен трябва да помислиш за конвектори, така ти харчи твърде много
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: