• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
Опитай по тази схема, с плочата пред/под горелката и без нея.
Прикачен файл:
JIJ78.png
JIJ78.png (137.77 KиБ) Видяна 1633 пъти
Evgeniy написа:
Как всъщност определяш къде е зоната на най широкия пламък.
Само с прозорче и на око :yawinkle: термометри не помагат.
6osi6 - майстор
Evgeniy написа:
трябва да е на точното място.
Пламъкът оставя следи по плочите, подай въздуха на това място. В тясната част той ще отиде където трябва.
Evgeniy - майстор
6osi6,
Друг проблем според мен е, че всички тези подобрения са осезаеми при номинална/максимална мощност и температури.
Ето днес от 12:30, когато стайната температура е достигнала желаната, ПИ контролера на термоглавата изчислява на колко време да пусне порция топлина към радиаторите, за да я поддържа. Така режима е 20 до 40 минути съспенд, след което в 10 до 12 минути се включват съответно 1-2-3-2-1 степени. Съответно температурите и ефективността на горенето е под въпрос, защото не е установен процес. Решението е буфер за да покрие тези пикови консумации и съответно on-off затопляне на буфера. Ама все още му се ослушвам. Иначе комфорта и разхода ме устройват и така, ама нали трябва да развиваме нещо...
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
Evgeniy написа:
трябва да е на точното място.
Пламъкът оставя следи по плочите, подай въздуха на това място. В тясната част той ще отиде където трябва.
Подкрепям тази идея...след зоната на напрежение където е свършил първичният въздух и е обгорял добре керамиката при подаване на кислород се заформя зоната на въстановяване..
Стоян Славев - специалист
bobi65 написа:
Evgeniy написа:
6osi6 написа:
Evgeniy, пращам утре две по Еконт, ако искаш.
Благодаря, няма нужда засега.
Смених чинията с купичка, че след като си изяде храната, кучето я захапва и си я заравя някъде из градината... Оттърсих си на чинии.

Между другото след всичките преподредби и опити да събера хола, антрето и трапезарията в гарсониерката на Sime-то, резултата е странен - по добро горене и по-бавно затопляне.
Може да му направя една пристройка пред вратата и да изнеса кутията пред него - добре изолирана и насочваща пламъка под скарата. Не знам дали си заслужава...
Евгени, днес 6osi6 ми беше на гости да добие впечатления от моята система и спомена за твоето мнение че Уж всичко е добро добро но топли по малко. Веднага не успях да усетя къде се къса нишката но след като се върнах по късно отново към въпроса се сетих какъв е отговора..
Обяснявам го така.. Нова подредба на мебелите.. ( И аз често го правя) Която е подобрила в някаква степен горивната камера.. Дигнала е примерно температурата или турболенцията което води до по добро изгаряне с по малко кислород.( защото има по пълноценна химическа реакция и не отлита кислород заради недобри условия да се свърже с атом въглерод).. защото лошо конструирани камери работят с висока ламбда стойност но всяка промяна която подобрява недостатъците води до нужда от по ниска ламбда . И при теб се е получило така .. Но за да си осребриш печалбата от по добре работещата камера трябва да си намалиш въздуха до ниво необходимо за новите условия.. В противен случай топлото е през комина и топлообмена е неефективен..
При мен след всяка стъпка която е водила до повишена ефективност на горивният процес се е повишавала ламбдата.. и е следвало намаляване на въздуха до желаната от мен ламбда .. 1.6 или 1.5. Това се отразява веднага и на температурата на газовете и те намаляват .. И в момента съм ги докарал между 65 -70 зависимост дали е чист или мръсен котела.
Това Прави в момента и Стоян който идва и той до мен.. вече удари 30 процента по добра ефективност и сваля въздухът като си запазва ламбда коефициента. Изобщо нещата са доста свързани и навързани.. Ако Стоян реши може да ви разкаже..

6osi6 също може да разкаже какви са му впечатленията .. Благодаря му за 3-те чинии който ми даде за си режа материал за опити и тестове

Ще разкажа с удоволствие.Както каза Боби системата ми е много по ефективна,дори стигнах 2% сила на вентилатор и 1250гр.Имам КПД 91% а преди да стешна Боби сигурно е било80% Разликата е убийствена,благодарение на ламбда сондата и съветите на Боби.Искам да ти благодаря сърдечно,продължавай да помагаш на хората,както помагаш и на мен до ден днешен :)
6osi6 - майстор
Стоян Славев написа:
... стигнах 1250гр.
С горелка Pell Eco, 1200 гр. са постижение.
Дай снимка с мястото на сондата в котела и на термометъра на който слагаш щипките.
6osi6 написа:
Стоян Славев написа:
... стигнах 1250гр.
С горелка Pell Eco, 1200 гр. са постижение.
Дай снимка с мястото на сондата в котела и на термометъра на който слагаш щипките.
Термометър нямам,изчислявам по алгорътъма на Боби по сонда 1.7/1.6/

Прикачен файл

20161229_083048.jpg
mitashki911 - специалист
download/file.php?id=109957&mode=view
Evgeniy какво мериш с черната кутия ?
Evgeniy - майстор
Черното е термометъра на димните газове.

Стояне, отчете ли колко от тези 8%, които измерваш с ламбдата идват от неуплътнени места, като клапата на фуса например. Аз имам там луфтове около милиметър...
Evgeniy написа:
Черното е термометъра на димните газове.

Стояне, отчете ли колко от тези 8%, които измерваш с ламбдата идват от неуплътнени места, като клапата на фуса например. Аз имам там луфтове около милиметър...
Сложих от термоустойчивият силикон там.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: