• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
Вече близо 2-3 часа чета из форума и за съжаление все още не ми стана напълно ясно какво точно да си избера/закупя.

Относно Drain Back разгледах ги в нета и ми се стори като най удачен вариант модела BackBox ECO (там дето съда с водата е извън бойлера). https://www.youtube.com/watch?v=sbcOC8IDI2M
Обаче в други теми чета че при системите DrainBack е вредно за колекторите да останат без вода когато не се ползват :? Колекторите били развивали 120-160*C в сухо състояние и това можело да скапе уплътненията.

Не знам за моя случай кое ще е по подходящо, система под налягане или DrainBack ?
Както казах системата ще е за къща и 3-членно семейство. Вероятно топлата вода от бойлера няма да се изразходва напълно всеки ден а по скоро през ден.

П.П: Намерих тази тема http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 80#p518481 която е с почти като мойте запитвания но никой не се е включил към нея :cry:

Изчетох и 50% от тези 14 страници но повечето е спорове между система под налягане и DrainBack. Използват се и много съкращения които нищо не ми говорят и допълнително затрудняват избора ми.

И сега конкретния ми въпрос е кое е по подходящо за моите нужди, система под налягане или DrainBack ?
ivanovbg - майстор
Аз съм за DrainBack система като е толкова непостоянна консумацията. Под налягане има възможност да прегрее и да изхвърли част от течността в колектора. Тогава пак ще остане на сухо колектора и ... 160градуса :wink: Само че при DrainBack няма да ти пука. Дори и с увредени уплътнения(не казват че ги уврежда, а че е възможно) ще си имаш топла вода, а при системата под налягане ще се чудиш защо няма топла вода на следващия ден. Нали трябва ръчно да я допълниш. Накратко - требе си наблюдение постоянно.
kalin72 - майстор
Колега, което ти е по душа, това и си направи :) Аз не съм цапнат в ръцете, и си направих дрейн бек система за 5 членно семейство, с 300 литров бойлер и 3 най-евтини колектора, и съм доволен, вече 2 години.
Ако си цапнат в ръцете и имаш свободни пари, поръчай си да ти направят система под налягане със всичките му салатанати, и те така.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не искам да споря, но система под налягане изработена по правилата не създава никакви проблеми. Най-големите и критици обикновено са хора, които не я познават и причината е страх от непознатото. До скоро беше така, а и все още още има хора, които се отнасят по същия начин и към отоплителна инсталация под налягане. :cool:
mgbagera - специалист
Ами точно тази специалност не ми е най силната страна. Аз съм повече по токовете но има роднини които са работили с ВИК инсталации и мисля че с общи усиля ще успеем да го сглобим.

Да кажем че вече сме избрали системата да бъде DrainBack.

Какъв колектор да си взема като марка и модел ? От българските на Sunsystem или вакумно тръбен ? Всъщност не знам дали при DrainBack може да се използват вакумно тръбни :? Какво мислите и за колекторите на Oventrop?
Не е проблем и да посочите по скъп колектор. Както казах ще дам и повече ако е нужно за да ми върши работа.

Лазаре вероятно си прав но не мисля че бихме се справили с правилното изработване на система под налягане. Проблемът е и в това че в моя град няма или поне не познавам специалист които да я направи безпроблемно.
kalin72 - майстор
Ако държиш на по-скъп, и съответно качествен kolektor, http://www.bosch-climate.bg/products/so ... 00-tf.html
Заслужава си парите. Макар да съм с най-евтините турски Ezinc, отчитам предимствата на Бош 4000, но и за бойлер недей да пестиш пари. 300-500 литров качествен(сори, ама не български) бойлер си струва всеки лев, дори и за семейство от 2ма души...
mgbagera - специалист
Бошчето с доказано качество ли е ? При авточастите с марка Бош се навъдиха много ментета. С колекторите как е ?

Относно бойлера не е ли малко много като количество 300л. :? Ние до сега сме били с 80л. електрически и е стигал за къпането на двама души. При тези 300л. времето за затопляне няма ли да е много голямо ?
kalin72 - майстор
Бош винаги е бил с качество, само трябва да се гледадали е истински Бош :) При колекторите и изобщо теплотехниката Бош, няма проблеми, качествено е.
80 литра бойлер си е направо проточен бойлер за слънчева система, няма мегдан да акумулира слънчевата енергия. Затова, по-голям, по-добре. 300 литра за 2ма души си е оптималното, щото можеш да вклщчиш пералня, съдомиялна, и пак да остане топла вода, за да се къпете на воля. Аз съдя по нас, 5 човека, от които поне 3ма се къпят всеки ден. е, топлата вода ни стига.
Andri01 - майстор
Sunsystem 2кв.м.,2бр. 80л. бойлери и DB система home made ! Работи 3-та година без пропиленгликол,без доливане ,без прегряване, с минимални парични средства! Даже и сега вдига / в слънчево време / 55-60гр. Въпрос на предпочитание!
saraneron - специалист
DB е за предпочитане да се прави с плоски колектори защото 90% от вакумните не понасят стагнация при изпреазване. Второ, не всеки плосък колектор е подходящ за ДРЕЙНБЕГ. Тези плоски колектори ,които са с една нагъната ртъба във вид на меандър не са за тази система,защото не е гарантирано 100% самоисточването му! .Конструкцията трябва да е тип АРФА /паралелни тръби/Фирмата ,,Бош ,,произвежда и двата вида ,да се внимава с покупката! За 200- 250л.три медни колектора по около 330 лева всеки,са за предпочитане пред един марков за 1200 лева.Примерно 1,8м2 х 3колектора =5,4м2 >>>2.4м2 докато ефективноста им няма да се различава с повече от 20%-30% панел за панел! http://www.bmcbg.org/goods/solar/ezinc/ За 200- 250литра два броя от тези BOSCH SOLAR 4000 TF НА ЦЕНА ОТ 579.00 лева с ДДС ще свършат работа , но за 300литра са необходими три...!
Последна промяна от saraneron на пет фев 06, 2015 3:31 am, променено общо 3 пъти.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: