• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Щом говориш за електроника която аз не разбирам, значи ще се справиш.
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Щом говориш за електроника която аз не разбирам, значи ще се справиш.
Алабали само - разни компютърски жаргони. Става дума за RJ-45: букса за телефон (за панела на Натурела) и ethernet: букса за локална мрежа (за дистанционното у-ние през PC). Новата джаджа RS-232->Ethernet (т.е. адаптер сериален кабел към локална мрежа), я продават в ибей за 10-на долара. Платката на Натурела си има вграден RS-232, но той е непрактичен за дистанционно у-ние (т.е. няма да напъхам лаптоп в котелното нито да пускам някакъв дълъг сериален кабел). Екстрата да си контролираш котелното през лаптопа (пр. да получаваш е-мейл ако котела прегрява или горелката изгасва, графики на разхода и др. - стига софтуера на Натурела за PC до ги поддържа) си струва доп. усилия. :supz:
iceheart - специалист
Абе момци какво грабнахте машини и чудеса, режете, кърпите, боядисвате и още какво ли не. :-D Защо не ми четете постовете, нищо кой знае какво не е нужно да се прави. Вътрешния модол влиза на мястото на сегашния, не съм го мерил точно, но място има много просто дупчиците за платмасовите крачета не са на същото място вие трябва да си направите нови върху шината. Външния модул си има собствена кутия и може да го сложиш или закачиш кадето си искаш. Кабела е тип телефонен с RJ11 можеш да си поръчаш да ти направят колкото ти е нужен спрямо растоянието на монтажа. Вътре до вентилатора слагаш един контактор заради запалката има достатачно място там. Дисплея на старото или остава да пълни отвора или го махаш и слагаш една ламаринка за красота. Всички други кабели така и така са си там. Дори има плюс, откачваш си модула от стената и си сядаш на столчето пииваш си и се заиграваш колкото щеш, а не да клякаш и ставаш и после са скърцаш кото стара панта. :-D :-D :-D
Последна промяна от iceheart на пон фев 16, 2015 10:25 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
alx359 написа:
Платката на Натурела си има вграден RS-232, но той е непрактичен за дистанционно у-ние (т.е. няма да напъхам лаптоп в котелното нито да пускам някакъв дълъг сериален кабел).
Скоро на платката ще се монтира микроантенка за безжична връзка с рутер - по практично от това какво да е?
iceheart - специалист
LazarGanev написа:
Скоро на платката ще се монтира микроантенка за безжична връзка с рутер - по практично от това какво да е?
Тогава вече работата ще стане "изтребител"........ :-D Дано да е по-скоро, направо го чакаме с нетърпение.....
alx359 - специалист
LazarGanev написа:
alx359 написа:
Платката на Натурела си има вграден RS-232, но той е непрактичен за дистанционно у-ние (т.е. няма да напъхам лаптоп в котелното нито да пускам някакъв дълъг сериален кабел).
Звучи добре, стига защитата за достъп да не я направят пък само по WEP, както разни евтинки wifi камерки.

Може да съм стара школа, но предпочитам физическа мрежа за достъп до важни ресурси, а безжичната само за ограничен достъп. Оставя сега разни хакерчета да растроят горелките на по-неграмотните с компютрите хорица и да стане някоя авария!
s_s1 - специалист
jabata написа:
s_s1 написа:
Моя човек не е пестил от майстори, а сменя пелетите с по-евтини, защото утре ще му карат 10-ти и 11 тон за 3 месеца. А какви са изискванията за комин за този котел? Т.е. какво са сгрешили с комина?
Какъв е този разход 10 тона за 3 месеца, и при това на къща с изолация? Той да не отоплява палатка?
Вярно че къщата е с подово, но там би трябвало като се загрее, вече да не харчи толкова много. На каква мощност работи котела, да не работи непрекъснато на 100% ? Ако да, нещо не е наред. Или котела не е изчислен, или има огормни топлозагуби.
Каква е температурата на димните газове ? Може би, топлото бяга през комина?
А за комина, по-добре ще е, да си е нормален изолиран комин, и диаметъра му да е повече от 150. 150 е фукса който излиза от котела, но е добре самия комин да е повече и да е изолиран.
Освен това може и самата горелка да има проблем с настройките. Въпросната фирма в региона правила ли е замерване с Газанализатор? Или и те като селския майстор гледат пламъка на око, казват да, гори...готово е всичко, подписват гаранцията и ти казват дай 120 лева?
Да изгори 10 тона за 3 месеца (3.х тона на месец = 6.х чувалчета на ден грубо). Ами този 35 kw котел може да го направи, ако гори почти непрекъснато на макс. Но тогава означава че или площа е прекалено много за котела, или нещо друго не е наред. Вентилатор на димните газове трябва само ако комина е слаб, а буфер въобще не трябва, защото това са още едни няколкостотин литра отгоре които трябва да се стоплят. Има смисъл, само ако котела е преуразмерен спрямо площа, и да не работи на on/off.
Мене ако ме питаш, нещо тотално не е наред, и рефлектира върху разхода. За да се разбере какво не е наред, трябва да се действа на принципа проба-грешка, но не със поставяне на часи, махане на други.....и т.н.
Започва се от температурата на димните газове, колко е тя? След това, ако ще да се изключва стая по стая, да се види дали тогава ще се държат нещата? За мене има някакъв велик консуматор на топлоенергия, и оттам идва всичко... Но за целта трябва човек от фирмата да е нон стоп на адреса. И понеже немогат, казват трябва буфер, трябва вентилатор, трябва това, трябва онова....
Отделно че виждам че половината тръби не са изолирани. И като сложим това че тръбите са закачени на пресния бетон, и котелното едва ли е изолирано, може да се окаже че и това е причината. Това е лошото на новите сгради, бетона докато е влажен, измуква едно невероятно количетво топлина
Никой не написа каква е грешката с комина, значиии... може би няма грешка и си пишете ей така по инерция...
Аз почти не отбирам от топлотехника, но при условие че котела работи на 100% буфер не му трЕбЕ.
Не знам каква е температурата на изгорелите газове. От Ерато са мерили и с 2-та вида пелети, но нищо конкретно не са казали.
Не знам колко може да отдава ПВЦ Ф25 тръба на лин. метър. Със сигурност не е малко, но колко кв. е? А сградата в груб вид е завършена в края на 2013 г. Колко време трябва да съхне и какъв е разхода на енергия за това? През есента на 2014 г. моя влагоуловител постоянно работеше при довършителните работи, за да събира влага повече от месец. Би трябвало да е изсъхнала сградата. А отопляемата площ е 200 кв. м. на 1 етаж с много добро термоизолация /писал съм вече как е изпълнена/.
Но до сега още не се е стоплило.
Последна промяна от s_s1 на вт фев 17, 2015 8:56 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
alx359 написа:
Оставя сега разни хакерчета да растроят горелките на по-неграмотните с компютрите хорица и да стане някоя авария!
Ееее, чак толкова черноглед недей бъди - тия хакерчета нямат ли си по-доходосни занимания, че да прескачат оградите и да обикалят около къщята на неграмотни хорица, решили незнайно защо да се обзаведат с модерен компютърен мониторинг на горелките си :-D
iceheart - специалист
Ето малко инфо по отношение на предишният ми пост относно Натурела. Това са размерите ако някой има интерес.

Прикачен файл

NPBC-V3M-1_TM_2_1_BG-page-004.jpg

Прикачен файл

NPBC-V3M-1_TM_2_1_BG-page-005.jpg
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията: