• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
radius написа:
Имам няколко кръга над 80м дори.
Аз съм се учил от руската школа. Тръби ф17 или ф20 и кръгове около 50 метра
radius написа:
За варовика не е точно така и ще ти дам доказателства - тоалетното казанче, вътре всичко е грапаво заради варовик. Коритата на чешмите в района имат вътрешно наслоен варовик поне 4см, който се цепи на големи плочи.
Бъркаш нещата с постоянно течаща вода и циркулираща вода!!!
Ти си вкарал еднократно 30 литра вода в системата ( да кажем) дори и адски твърда да е колко милиграма соли има на литър?

Сметни и ще видиш, че са грамове :) Нищожно е, и няма да ти задръсти топлообменника. :partyman:
vlado320 - помощник
Лошата циркулация може и да е от лошо залепен PPR,получават се едни стеснения на колена,муфи и т.н,и като имаш няколко такива чакай да мине вода от там.И в моята система маи не е достатъчна,не съм я мерил,съда по Т на връщащата вода от 32гр при изходяща 40.ЦП е 25-60,на 2 и на 4 степен няма никаква промяна,дебитомерите са отворени на max и ето какво показват.Ако някои може да услужи с по голяма помпа само за проба,25-80,32-80 ще съм благодарен и :partyman: То вече май не сме за тази тема.

Прикачен файл

IMG_20180403_112735-1632x920.jpg
radius - майстор
Чудя се къде да пиша, че някои неща вече има и в другат тема за помпа
viewtopic.php?f=10&t=59518&start=20
Става дума за слаба циркулация и влиянието и върху работата на ТП.
Boyan написа:
Все пак има изходи от такава ситуация .
Първия от тях е преминаване към паралелен буфер с минимум 500 литра обем , но е неприложим в конкретният случай , поради липса на място . С по-малък няма да излязат сметките по компенсация на допълнителният разход за помпата на първичният кръг .
Решението да се монтира втора помпа , която се управлява паралелно с развъртането на инвертора е по-интелигентно .
Не ми е проблем да ви изчисля и начертая такова управление . Ако имате познат електрончик да ви го реализира , изобщо няма да е скъпо . Като компоненти около 20 -30 лева .
То място има и за 1500л буфер, но с този антифриз 40% ( вече е толкова) не знам къде ще му излезе края.
Лошото е, че тестовете с почти двойна циркулация ( от 10л на 17-19л/мин) не показаха някакво подобрение на режима. Нито пък последователния буфер 80л си личи чувствително. Но и температурите вече са доста високи 10-15С и няма как да не спира ( слиза и под 700 вата консумация, но пак са много). Ще трябва наесен да продължа тестовете. Иначе за схема за включване на втората помпа при нужда няма проблем и сам да си я направя. Но трябва категорично да има промяна в работата на машината, иначе няма смисъл да усложнявам системата.

С една помпа имам 10л/мин дебит (максимум 11л при отворени дебитомери).
Тестовете с 2 помпи Грундфос Алфа 15-60 показаха 19л/мин с отворени на макс дебитомери ( т.е. системата не е балансирана както искам).
Като включа и бойлера с половин цоловите си фабрични тръбички, циркулацията пада до 17,3л/мин.
Без бойлер и с трипътен вентил Сименс ( който може би ще монтирам за бойлера) циркулацията от 19л/мин става 17,9л. Не пада толкова много, така че може би ще го ползвам. ( даже ако съм с една помпа не се отразява на дебита).
С 2 помпи на втора степен ( общо 45 Вата) и трипътен вентил циркулацията е 14,2л/ мин . Тук е интересно, че една помпа на трета степен е 45Вата, а дава само 11л/мин.
С трипътен и едната помпа на втора, а другата на трета степен, циркулацията е 16,4л/мин.
Може би си струва да сложа и втората помпа, пък дори да работят на втора степен. Наесен ше видим.
шоп - майстор
@radius,
много благодаря за информацията и даните. За мен са много полезни и си извадих доста изводи :idea:

Тестовете с 2 помпи Грундфос Алфа 15-60 показаха 19л/мин

Не ги харесвам тези помпи с присъединителен размер 3/4"
Ми отопляваме се, не рециркулираме БГВ все пак

На мен ми е любопитно ако сложите една помпа 25/8 или 32/8 колко ще е дебита?

Иначе, не пренебрегвайте дори и 100 милилитра дебит за минута! При ТП и това е важно

19л/мин х 60 мин= 1140л/час х 5 гр. делата Т х 1,16= 6,612 киловата
17,9 х 60 = 1074 х5 х 1,16= 6,229
17,3 х 60 =1038 х5 х 1.16= 6,02

Както виждаме една малка разлика оказва над 600 вата мошност за час, която ТП може да произведе, но няма дебит, който да я пренесе към подовото :idea:

Позтавянето на един бойлер 80 л заграт/охладен с 5 градуса допринася 464 вата...
демек борим се за всеки литър, всеки градус и т.н.

Ще снимам моята нова цирк. помпа :-D
radius - майстор
След празниците мисля да пробвам с 25/ 7.5м помпата, ако a_stoev я даде ;)
LazarGanev - "Велик майстор"
radius, пак се извинявам, че не съм чел цялата тема, но вече ми се вижда късно, много е дълга :-D . Но както ти казах в разговор - с половинчати мерки, освен половинчати резултати, на друго недей се надявай! Ако искаш всичко да тръгне както трябва - направи си схемата по учебник и ти гарантирам 100% резултат! Сложи си истински буфер (или преработи този с изводи 1"), сложи си помпа 25-80 след буфера (ще ти дам една чисто нова за проба), а помпата на термопомпата да върти само до буфера и ако резултата не ти хареса взимам си помпата, а ти ме оплюваш както си искаш :-D . Няма как да получиш истински резултати, ако не направиш истинска схема! До тук са 28 страници писаници, а резултата е никакъв!
kuuuuuul - майстор
Лазар е прав,и на моята ТП оригиналната схема е с буфер и от него към инсталацията(в моята тема съм го показал) Така и с малка помпа се постига необходимия дебит.Какво толкова те притеснява антифриза веднъж го слагаш,ти си дал толкова пари за управление,а тези 100-200лв те уплашиха.
До колкото схванах и сегашното ти положение е идеално финансово,що ти трябва да човъркаш нещата заради още малко икономия.
radius - майстор
Кул, все пак е инвертор и бих искал да се възползвам доколкото е възможно от тази екстра. Т.е. да мина и без голям буфер.
Лазаре, нещата са истински и сега, просто искам да са идеални ;). Ето как мазно работи в студа, може и да съм го качвал вече:
Прикачен файл:
220118.jpg
220118.jpg (100.28 KиБ) Видяна 1373 пъти
Падовете са дефрости.

Да спра он/оф през 15-20минути при топло време, само за това го правя. Но не и на всяка цена. .Защото резервната машина чака в гаража и ако ще дам 1000+лв. за да запазя компресор за 500лв. 3 години повече, не си струва. Разхода и комфорта са на 6 и сега. Ако не човърках, нямаше и да разбера че спира.
LazarGanev написа:
До тук са 28 страници писаници, а резултата е никакъв!
Аааа аз чакам някъде към 302 страница резултат, нали пуснах темата да конкурира пелетните.
Малко да разведря обстановката с последната опитна постановка с 2 помпи, трипътен и бойлеро-буфер :lol: :
Прикачен файл:
20180403_172658.jpg
Последна промяна от radius на чет апр 05, 2018 9:39 am, променено общо 1 път.
Boyan - специалист
Колега Радиус , логиката ти е правилна .
Както ти правилно предположи , вече външната температура е висока и дори при 700 вата е нормално да е в ON-OFF .
Това пречи да се види , че с по-добрата циркулация системата ти работи по-добре .
Ако искаш сега да симулираш ниска външна температура , просто вземи амбалажна хартия или обикновен вестник и го постави от задната страна на ТП . Да покрие ламелите , без да покрива най-долните 10% . Вентилатора ще го залепи за ламелите и ти само го прихващаш на 3-4 места с хартиено тиксо за ламарините , колкото да не пада при обезскрежаване .
6osi6 - майстор
radius написа:
... просто искам да са идеални ;)
Идеална графика, без поставяне на голям буфер, можеш да постигнеш само с две W50, като втората е допълваща при минус 10°C.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: