Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
Абе то стана малко... Нероден петко с тоз котел. Аз предлагам да да се наслждаваме на "хубавото време"и да внимаваме да не ни цакат с топла бира.
Когато излезе котела ще му търсим кусури.и защо 1700лв.да са много пари за български котел при положение че бош солид е толкова пари.говорим за котел без електрониката и другите глезотиики,защото не вярвам да продават икотела с електрони.
ката
rosso666 - специалист
Искам за попитам за тези пусти вентилатори на изходните газове..... На всички котли ли се управлява скоростта им от електрониката или има такива които се въртят с постоянна скорост. Даши няма да стане вентилатор от готварска фурна.нали са създадени да работят при високи твмператури.
filmatoplo - майстор
Става , всичко става , но трябва най малкото да е изкопирано от друг котел местото на поставяне и приблизителна мощност , а екстрите за промяна на обороти също са възможни :wink: .Срещал съм готови китове , тоест вентилатор с електроника за управление . :) Вентилатора на Атмоса се върти с постоянна скорост .
Christo - майстор
Виж сега.... То уж са някакви дреболии, но взети заедно процент по процент, вдигат КПД-то над 90 процента. Необяснимо за мен повечето предпочитат смучещи вентилатори, въпреки, че е ясно, че са по-скъпи и по-капризни. Струва ми се, че чехите от Атмос заобикалят проблема, защото или нямат откъде да вземат такъв вентилатор, или им се струва много скъп. Факт е, че като си избереш немски език на сайта им, се появяват котли, които ги няма за другите езици. Аз се потресох, като го разбрах! Значи, правим котли с повече и по-прецизна автоматика за немския пазар, защото иначе няма да продадем нищо, пък за другите каквото остане. На мястото на контролера на пулта за управление на котлите им за България стои една красива плочка! Когато им писах, че искам котел със всички неща наслагани както трябва ми отговориха тотални простотии от сорта, че трябвало да питам местния доставчик какъв контролер от друга фирма да си купя. Нямам думи... В интерес на истината, това стана преди две години. Не знам как стоят нещата сега. Отплеснах се.... За въздуха....Въздухът постъпва на няколко места в огнището и около и под скарата, като тези потоци от въздух имат регулируеми клапи, които се настройват при монтажа на котела още в завода-произвотител. Поне при моя котел е така. После, въздухът преминава така, че да се подгрее предварително преди да постъпи в зоната на горене. Относно оборотите на вентилатора: мери се с ламбда сондата количеството на СО и от там се взема решение за оборотите. Например, в първоначалния момент на студено палене, в огнището има много пелети и до запалването се разчита на топлината на горещия въздух от запалката. Не може тогава да се подава много студен въздух, защото няма да се запалят пелетите. После, след като се отчете по термодатчика, който е в огнището, че има подпалване на пелетите, се подава повече въздух. Към края на горенето, когато пелетите в огнището почти са изгорели, но още не е дошъл момента на постъпване на нова порция от шнека, скоростта на вентилатора пак пада малко. Когато котелът не работи на пълна мощност, защото примерно навън не е много студено, или по друга причина, вентилаторът не работи на макс. Следи се и температурата на изходящите газове. Освен всичко друго, времето между две сипвания на пелети, както и времето за изсипване на пелети плава непрекъснато в зависимост от това какви нужди има котелът. При повечето евтини горелки това са твърдо зададени параметри... Сигурно е дори по-сложно и от това, което аз пиша.
turbocharged - специалист
Трябва да избирам пелетен котел и ще разсъждавам на глас.
До каква икономия на гориво може да докара един по-съвършен пелетен котел от рода на Herz или Viessmann (цени около 16-20к) сравнен с котел от по-нисък клас 6-8000? Kostrzewa примерно. Не говоря за разни самоделки направени за продаване. При разход на сезон 3.5-4.5 тона пелети ще успее ли да икономиса 1 тон. Съмнява ме. Дори и да икономиса 1 тон това са 400 лв. на година. 20 години да се изравнят и скъпия да почне да икономисва. След 20 години тоя котел ще е на отпадъци:) С уговорката:) Това всичко ако по-евтиния котел гори повече, но работи без проблеми. Ами ако не работи? Да се задръсти котела с неизгорели пелети и да угасне. Да трябва да го ръчкаш през два часа или ден. Ужас. Как да обясня на домочадието как да съживи угасналия или пушещ котел? Аз търся автоматична работа на като котел на газ. Ако ще съм огняр предпочитам на дърва и въглища. Всичко ще е ясно и поне няма да се набутвам за скъпи пелети.
В общи линии търся безпроблемна работа на котела ако я има икономията е добре дошла. Какво е вашето мнение. Струва ли си да се купува скъп котел от реномирана марка или и по-обикновения ще свърши работа.
filmatoplo - майстор
За Херца ще каже колегата , за сега само добри думи съм чул ,аз следя една друга марка безпроблемен котел , казва се Ponast KR .Купи си модела с автоматично изваждане на пепелта и си гледай кефа .
essenov - специалист
filmatoplo написа:
За Херца ще каже колегата , за сега само добри думи съм чул ,аз следя една друга марка безпроблемен котел , казва се Ponast KR .Купи си модела с автоматично изваждане на пепелта и си гледай кефа .
Филме, кви пари са тия Ponast и къде може да се купи в България?
filmatoplo - майстор
:? Викам си , бе кой е този чичо , пък той бил чичо Гугльо :-D
syncho - майстор
turbocharged HP моделът на Extraflame също притежава самопочистване. Няма ламбда сонда, но и цената му е под 10к, а като качество си е от високия клас.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: