Най - вълнуващия въпрос зимно време.
silent - майстор
След като е в мазето е много по лесно е да преработи бункера и надстрои отколкото да купува и продава....
nelim - специалист
нед яну 24, 2021 10:15 amsilent написа:
След като е в мазето е много по лесно е да преработи бункера и надстрои отколкото да купува и продава....
Така е, аз моя съм го преработил и хваща 2 торби - има допълнение отгоре, но той и пепелника на тая Алба отдолу не е много голям, така че автономната му работа без човешка намеса не е много, затова казвам, че за мазе не е удобен и в мазе е най-хубаво да си се сложи котел или поне някоя камина мислена за по-дълга автономна работа без интервенция (визирам по-голям капацитет на бункера за пелети и по-голям и добре измислен пепелник)

Като кошничка не се задръства, но като пепел си се трупа и ще трябва да я чистиш поне на 2 дни, а с читав котел може да слизаш в мазето веднъж в седмицата :)

Отделно Алба-та не е домислена хубаво от към основно чистене, дори и като махнеш капачето зад пепелника, в ляво и дясно има едни ниши дето остава пепел и единствения вариант да ги изчистиш е да бъркаш и ровиш с ръце :) На Ауригата има капаче и отстрани, но на Алба - няма :)
silent - майстор
Така е можело е да се постараят повече....недостатъците за мен са следните:
1.Малък обем на бункера реално е под 1 чувал.
2.Неудобна ревизия зад пепелника...малка и неудобна.
3.Неудобна ревизия над димогарните тръби...можело е да е цял капак а не отвори.
4. Безумно некадърен пепелник който събира по-малко пепел отколкото пада покрай него.
Всичко може да се преправи но засега мисля да преправя само пепелника за догодина.
Аз чистя през ден за по 10тина минути....хвърлям пепелника и смуча с прахосмукачка...
Правя едно междинно по-задълбочено почистване в средата на сезона махайки и чистейки зад гореспоменатите капаци и едно основно след края на сезона при което чистя и кюнци и комин. Така че за мен тези недостаъци не са болка за умиране ако всичко друго е наред.....
nelim - специалист
вт яну 26, 2021 9:36 amsilent написа:
Така е можело е да се постараят повече....недостатъците за мен са следните:
1.Малък обем на бункера реално е под 1 чувал.
2.Неудобна ревизия зад пепелника...малка и неудобна.
3.Неудобна ревизия над димогарните тръби...можело е да е цял капак а не отвори.
4. Безумно некадърен пепелник който събира по-малко пепел отколкото пада покрай него.
Всичко може да се преправи но засега мисля да преправя само пепелника за догодина.
Аз чистя през ден за по 10тина минути....хвърлям пепелника и смуча с прахосмукачка...
Правя едно междинно по-задълбочено почистване в средата на сезона махайки и чистейки зад гореспоменатите капаци и едно основно след края на сезона при което чистя и кюнци и комин. Така че за мен тези недостаъци не са болка за умиране ако всичко друго е наред.....
Подкрепям на 100% във всяко едно отношение, абсолютно същите са нещата и при мен, като цяло за 4-та година я ползвам и съм доволен, това са единствените недостатъци :)
Засега съм коригирал само това с бункера, като съм инсталирал едно допълнение отгоре дето побира още един чувал, както и съм сложил шини в димогарните тръби за турболатори, но за почистването всичко е така ;)
Здравейте отново, как мога да изолирам камината си с каменна вата , лепи ли се с нещо или как мога да я закрепя за нея? Поздрави!
silent - майстор
лично аз не бих изолирал нищо друго освен вратата...не знам как е решено охлаждането на мотора на шнека и редуктора на подаването на пелети ....охлаждането на платката за управление . на мотора на вентилатора...и т.н...и бих се опасявал да не премина някакви гранични стойности които да създават проблеми с гореспоменатаите елементи от камината...може и да може може и да не може ...ако някой е наясно с достоверна информация ще ми е интересно да сподели ....
LiquidSun - помощник
Някой, който ползва въздушна камина може ли да сподели опит или съвет.
От известно време наблюдавам много агресивно горене на печката.
Става дума за Solara 6 kW. Винаги си я ползвам на 1 степен и параметър 10 съм го въртя между 1 и 2
в зависимост от качеството на пелети. По принцип на 1 степен ми гаснеше чат пат и доста чернеше стъклото,
но като количество отдадена топлина ме устройваше. Винаги ползвам пелети Кастамону.
Та при първото застудяване в Бургас печката на абсолютният минимум на мощност и подаване започна да работи адски агресивно.
Пламъка е жесток, стъклото вече не ми цапа в черно, а само фин прах (което е добре).
Но просто ми идва прекалено силна в този ѝ вид. Топля две стаи с нея, но с тези положителни зимни температури ми идва тегаво.
Възможно ли е нещо тя да се е шашнала софтуерно ?
Здравейте моля за мнение за пелетна камина Екоспае Астра 18кв.
nokoniko - специалист
Здравейте, от няколко дни вентилатора на изгорелите газове на камината/аурига 25/ издава свирещ звук, който дразни. Дали със смазване и почистване ще стане или отивам на нов? :?
filmatoplo - майстор
Профилактика иска,почистване ,ако са и лагерчета -смяна.

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: