• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
igt - специалист
filmatoplo написа:
Има какво да се гледа при чугуна , колко хода е :wink: .Виадруса е добър от към материал и лесно става 2 ходов .
Бих искал да поясниш последното. Ще ми бъде от голяма помощ.
VLADO66 - майстор
igt написа:
filmatoplo написа:
Има какво да се гледа при чугуна , колко хода е :wink: .Виадруса е добър от към материал и лесно става 2 ходов .
Криви плочи ,прави плочи :wink: http://www.erato.bg/otoplenie/bg/produc ... cle_id=177
s_s1 - специалист
В какви граници трябва да варира температура на изгорелите газове, за да може и "комина да тегли" и да е оптимално КПД?

Питам защото най-стария ми котел /не броя самоделката на баща ми/ Линг 25 вдигаше темп. до към 130-150С, /това мерено от външната страна на кюнеца с контактен термометър на мултисет/. След това Бош-а направо опече кюнците от неръждавейка, съответно гълташе дърва и въглища като ламя ненаситна, а сегашния като достигне 160С започва да намалява оборотите на вентилаторите.
Radoslaw - специалист
filmatoplo написа:
Баймак и Мактек имам монтирани още преди 10 год , няма пробити , без да ги рекламирам , има измятане и изкривяване на вратичките , по немърливост и горене на въглища без контрол на температурата , това не е повреда защо си познавам хората които са го направили -тоест те щеше да прецакат и полски и немски котел .
Преди 10 тина години баща ми.направи пожар в котелното е естесрвено без да иска ,за малко щеще да си остане там ,да пази господ.Запалиха се около 5 -6 тона въглища и добре че дойде пожарната навреме,че цялата къща щеще да си отиде.Да изясня за какво став въъпрос на руския чугунен котел ,който си беше насред този пожар му исгоряха само дръжките ,от пласмаса,иначе не мрадна,нито вратички нито самия котел.Ето затова сега му направих реконструкция,просто защото се е доказал.А на тези 94 % ,които ерато дава за своите котли просто ме разсмиват.Поляците ,когато дават характеристиките за своите котли ,просто дават >85%.
шоп - майстор
VLADO66 написа:
igt написа:
filmatoplo написа:
Криви плочи ,прави плочи :wink: http://www.erato.bg/otoplenie/bg/produc ... cle_id=177

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!
броячт на ходовете на котел означава колко пъти топлите димни газове смянят тотално ( 180 или почти толкова градуса) посоката си в следствие на съприкосновение с конструктивен елемент от котела, който е т.н ВОДНА РИЗА

всички тези приказки: "криви плочи-прави плочи" са бош лаф и евтин трик. Така може да смениш 100 пъти посоката на газовете, да ги забавиш без да увеличиш топлоотдаването и само да увеличиш псувните при почистването му.

Евтиният ми руски чугунен котел КЧМ 5 е триходов.
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!
броячт на ходовете на котел означава колко пъти топлите димни газове смянят тотално ( 180 или почти толкова градуса) посоката си в следствие на съприкосновение с конструктивен елемент от котела, който е т.н ВОДНА РИЗА

всички тези приказки: "криви плочи-прави плочи" са бош лаф и евтин трик. Така може да смениш 100 пъти посоката на газовете, да ги забавиш без да увеличиш топлоотдаването и само да увеличиш псувните при почистването му.

Евтиният ми руски чугунен котел КЧМ 5 е триходов.
Е нали затова се слагат плочите? Посоката на димните газове се сменя на 180*С - един път вървят назад в долната част на ризата. после вървят напред в горната част и чак тогава напускат котела?
шоп - майстор
Според мен по този начин само се забавя скоростта на газовете. Същтият ефект има и притварянето на димната клапа.

При всеки ход на котела трябва газовете да сменят посоката си от преграда с водна риза. Така има топлообмен и реален ефект.
filmatoplo - майстор
Затварянето на клапата и плочите са съвсем различни неща .
LazarGanev - "Велик майстор"
Целта на плочите е газовете да оближат първо долната половина на водната риза (получава се топлообмен на противоток), иначе отива направо нагоре и в комина. А клапата на димните газове изобщо не е добре да се притваря.
s_s1 - специалист
Тази вечер съм решил да пробвам моя котел как ще гори костилки от вишни.
По празниците ще докладвам за резултата.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: