• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
В София аз поне не знам да има евтини тръби. Вносителите са в Пловдив, Пазарджик и Ямбол.

Ако купуваш повече от 100-200 бр си заслужава да се разходиш до там. С куриери има риска от счупени тръби. Трябва застраховка на стоката и съответно да си подготвен за евентуална рекламация при счупена стока.

Горното го казвам от личен опит. Демек при 100 тръби, ако имаш 10% счупени ще платиш всичко и после ще си заявиш рекламация ако стоката е застрахована и ще чакаш възстановяване на сумата.

При по малко от 100 тръби не си заслужава разправията. Май е е по-добре от Сф да си ги вземеш.

П.П Колко тръби ти трябват?
naso1979 - напреднал
10 бр. мисля да направя опитно системата за въздух, и мисля че ще са достатъчно за 9-10 кв. помещение
шоп - майстор
Ами една тръба 58х1800мм има топлинна мощност около 60-65 вата. Така че за такова малко помещение мисля, че 10 тръби са ОК

Преди 2-3 месеца гледах в един магазин за отоплителна техника на Хр. Ботев в близост до пресечката със Симеон тръби по 14 или 16 лв...не помня точно. Може да провериш там.
Успехи!
naso1979 - напреднал
Ще проверя. Благодаря ти много. Ореантирал съм се към шале 3 или 4" и вентилатор 100 м3. Би ли ме ореантирал дали съм на прав път
шоп - майстор
Нямам представа колко метра ще са въздуховодите, с какъв диаметър ще бъдат. Ако е голямо пневматичното съпротивление може слаб да дойде вентилатора.
naso1979 - напреднал
мисля да е не повече от 2м нагнетателния, а всмукателя може и да не го слагам. идеята ми е да е в същия диаметър,за да няма преходи,и да го надена външно,за да спадне налягането.... След това ще изолирам всичко външно
naso1979 - напреднал
Започвам набавяне на необходимите материали за изработка на колектора . Ще документирам със снимков материал
Evgeniy - майстор
Успех :)

Относно вентилатора, както бях писал по-назад в темата:
Във формулата за топлинна енергия температурната разлика и масата (дебита) са множители с еднаква тежест. Така, че ако увеличиш дебита за сметка на температурата получаваш същото количество енергия, че и по-вече, защото падат загубите (делта Т с околната среда).
Ако температурата на въздуха ти се получи повече от 60 градуса, значи е малък вентилатора.
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Успех :)

Относно вентилатора, както бях писал по-назад в темата:
Във формулата за топлинна енергия температурната разлика и масата (дебита) са множители с еднаква тежест. Така, че ако увеличиш дебита за сметка на температурата получаваш същото количество енергия, че и по-вече, защото падат загубите (делта Т с околната среда).
Ако температурата на въздуха ти се получи повече от 60 градуса, значи е малък вентилатора.
+1 на същото мнение съм. Само да добавя и още нещо. Ако вентилатора е прекалено мощен,а въздуховодите с малко сечение заради повишената скорост може да имаш и шум в тръбите.

И от мен успех! Ще очаквам фотоотчета.
Крайно време е форумът да мине на едно по-високо тех. ниво със снимки, а празните приказки, спама и темата "говорилня" да изченат:-)
naso1979 - напреднал
Благодаря ви за съветите. Все пак трябва опитно да установя подходящите. Ще имам в предвид съветите ви
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: