Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
6osi6, Ако в София цените са такива то в Прованса са доста по-високи а доходите даста по-ниски. За това при нас не е много лесно и хорицата се възмущават от тези разлики в цените не само за горивата а и за хранителните продукти. Факт.
fbr - майстор
Цената във Варненското Топливо тази година на въглищата "ДОМ"-каквото и да значи това, беше 280 лева. И са супер.
6osi6 - майстор
n.ganev написа:
6osi6, Ако в София цените са такива то в Прованса са доста по-високи а доходите даста по-ниски. За това при нас не е много лесно и хорицата се възмущават от тези разлики в цените не само за горивата а и за хранителните продукти. Факт.
ganev, цената на въглищата от Лом с доставка до София е 280 лева, насипни. До Дряново-Габрово от Свищов може да слезе до 260.
На цена от 330 за един чувал се намират във всеки склад в София.
Ако в таблицата се заложи цена от 280 лева, стойността за отопление на месец пада до 144,79. Разликата до тази на пелетите е 84,68.
6osi6 - майстор
fbr написа:
въглищата "ДОМ"-каквото и да значи това,
Тези от горната таблица.
шоп - майстор
6osi6 написа:
n.ganev написа:
ganev, цената на въглищата от Лом с доставка до София е 280 лева, насипни. До Дряново-Габрово от Свищов може да слезе до 260.
На цена от 330 за един чувал се намират във всеки склад в София.
Ако в таблицата се заложи цена от 280 лева, стойността за отопление на месец пада до 144,79. Разликата до тази на пелетите е 84,68.

Всъшност 6osi6 е съвсем прав. Преди малко повече от месец с два тира бяхме на Лом. Взехме 50 и кусур тона. Единият тир с фракция 5-15мм в чували по 30 кг за София разтоварен ни излезе по около 305 лв тон. Разделихме си го с приятели. Другите около 25 тога заминаха за Банско да топлят хотел. Там цената отиде на 320 лв тон заради повечето километри.

В градовете около Лом, Свищов, Варна и Бургас въглищата са по-евтини. Въпрос на сметки.

А от Грейко определено пишат не истини или не знаят какво е лигнитни, кафяви, черни и антрацит въглища. Таблицата е смешна и подвеждаща.

Прикачен файл

SAM_8613.JPG

Прикачен файл

SAM_8612.JPG
Ruseff - специалист
6osi6, напротив,даже съм доволен от данните. При 4,2 кWh/кг. и ниската цена на агропелетите,които ползвам,ми излиза адски евтино спрямо всяко друго отопление.Баси,не замърсявам и околната среда,и комшийката заобикаля....Ганев,като печка е,направо радиатора спира,майна.Ква Економия правя с таз мойта комшийка :lol:
vrangelov - специалист
То е ясно, че въпросната таблица е манипулирана. Някои таблици в интернет са толкова манипулирани, че човек като я види, може да познае какво продава ония, който я е съставял.
Да дам и моите две стотинки към разшифроването на таблицата. Калоричността на дървата е в пряка зависимост от нейната влажност. Дървата, които са дадени в таблицата са с 35% влажност, ако са бор или смърч или 32-33%(не ми се смята с точност) ако са дъб или бук. Става въпрос за много пресни дърва и смятам, че никой добре информиран човек не би го направил. Като под информиран разбирам поне да е прочел инструкциите за експлоатация на котела.
Най-предпочитаното дърво за горене според мен е дъбът. Оптимално изсушен (без сушилня, разбира се) той може да има влажност от 15%. При тази влажност той има калоричност от 4,15kWh/kg. Чисто теоретично пиролизен котел изгорил сухо дърво може да има 91% КПД. Това според мен е толкова вярно, колкото е вярно, че пелетна горелка, присадена на котел може да има 88%КПД, но да не влизаме в подробности. От тук на татък е въпрос на проста математика. 4,15*0,91=3,9kWh/kg нетна енергия.
Пак чисто теоретично в един кубик дъбови дърва с влажност 15% тежи 470kg. Или 470*3,9=1833kWh/кубик. Един кубик струва около 80лв и получаваме 0,043644 или 4,4 стотинки за киловат от килограм дърва. Което прави в случея дървата по-рентабилни от агро пелетите.
Това всичкото е с уговорката, че няма да говорим за цена на инсталацията.

@n_stankov, съжалявам да прочета това, което си написал!

Поздрави
nasko_nerva - специалист
Интересно как сухите дърва са с калоричност 3,15-4,15 kWh/kg а пелетите са 4,8 -5,8 kWh/kg. :) Странна работа! :? Явно пелетите се киснат в нафта или газ! :wink:
6osi6 - майстор
Шопе, тези въглища са със силно изразен блясък от по-високото съдържание на въглерод, не стоят матови, така че, за тях е редно да се вземат характерните стойности за 3БР. Още повече, че едва ли са с влажност над 40%, която е в характеристиките на 2БР.
Тогава таблицата на Грейко в частта за лигнитните въглища ще изглежда така.

Прикачен файл

3Б.JPG

Прикачен файл

Greyko.png
Greyko.png (32.09 KиБ) Видяна 1910 пъти
dmx_the_rain - напреднал
Здравейте! От тази година съм с пелетен котел на Грейко Експерт 20 + горелка рб 20 и горя дървесни пелети, настройките ги промених доста от фабричните понеже в форума се пише че по голяма икономия има при модулиране а в изчакване и се опитах да направя нещо подобно и незнам дали съм го постигнал. Та да питам нормално ли е разхода да ми е 45кг за 24ч.за 120кв. къща и 150л. бойлер? Имам външна изолация на къщата, радиаторите са панелни, водата от бойлера се ползва постоянно за миене и за къпане, имам термо винтили на всички радиатори и пак ми се струва много разхода имам чувството че нещо от настройките ми обягва, ако може някой да даде някакъв съвет. Направих едно замерване на Р1 докато работеше за 6 мин и се оказа че за 6мин е пуснало 180гр пелети. Сега по формулата която видях от filmatoplo това значи 180х10 =1,80кг за 24 часа това са 43.20кг. Това са замерванията ако трябва да пусна настройките за да видите и вие дали нещо греша и да ме посъветвате.
Настройките са:
F.load 55sec
P3 4,2/50/48 P2 2,1/35/44 P1 1,1/24/42
Задавам 65гр тя работи между 60-63гр само на първа степен. Моля ако някой може да даде съвет как може да оправя положението защото ми се струва че харча много. Благодаря

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: