emilvelkov73 написа: За Пловдив има ли някой с газ анализатор да направим тестове,Първо ти трябват турбулатори и ламарини да свалиш температурата пък после газ анализатор.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69
- майстор
4600 мнения в "Разход на пелети!"
raicho_m
- помощник
шоп написа:Аз съм далеч от мисълта, че е евтино или без пари. Със сигурност е по-скъпо от въглища и дърва. Аз лично започвам да се замислям дали термопомпата нямаше да е по-добрият вариант.raicho_m написа: Да и на мен ми е интересно, като стане студено ще пиша пак
Имам наблюдения върху над 15 обекта с отопляма площ около 180-200м2 с ПВЦ дограма и изолация 5 см стиропор в софийско.
Разхода за отоплителен сезон е около 8-10 тона дървесни пелети. Като при 8 тона сезонен разход имаме супер икономия и без да се лъжем мръзнене при темперартури в помещенията 19-21 градуса.
При 10 тона разход за отоплителен сезон температурите в помещенията са около 21-23
И 12 тона разход за отоплителен сезон при температура в помещенията 22-24 градуса.
Цитираните по-горе от мен разходи са при 100% изгорели пелети ( няма недоизгорели пелети в пепелника) и приемлива температура на димогазовете от порядъка 90-130 градуса.
Дано съм бил полезен!
П.П. За пореден път ще напиша, че отоплението с пелети не е евтино, не е мързеливо, не е и чисто!
Svezar
- специалист
Не е зле да се знае какво се има предвид под "отоплителен сезон" ,понеже на места той е 3 месеца а на други 6
И разликата в средните температури на различните райони от страната е значителна ! Лично на мен 10 тона за 180 квадрата в София за изолирана къща ми се вижда лееекичко завишен разход. За същата квадратура на морето ми стигат 3 тона и още няколко чувала...
Определено съм на мнение ,че на дърва може да ти е по-евтино само ако си ги добиваш сам по цена на горското,за хамалогията няма да споменавам,минал съм го този период и с пистолет не можеш да ме накараш да се върна пак на него, а като чуя въглища направо ми призлява ! Е,ако има откъде да извадя едни 10-12 000лв за качествена термопомпа ще забравя и за пелетите,но засега ме устройват !

emilvelkov73
- специалист
Svezar написа:За да прави такива градуси на изходящите газове горелката трябва да е набримчена да прави сериозен огън,на ниска степен даже и без никакъв "тунинг" не би трябвало да са чак толкова горещи ! Сигурен ли си в начина на мерене ?Сложил съм 2 ламарини за забавяне на газовете,но уви слаба работа.
Меренето е от контролера на Натурела,в началото на комина до котела.
Набримчил съм го на 19,6 KW/така показва Натурелката/
защото загрявам буфер 500 литра и ми казаха,че най-високо КПД има,
като работи на почти максимална мощност.
Ако намаля мощноста,сигурно ще си работи нон-стоп без да може да загрее буфера.
Горелката ми се пуска и спира по температурите в буфера с контролер Интиел.
kalin72
- майстор
Лично на мен 10 тона за 180 квадрата в София за изолирана къща ми се вижда лееекичко завишен разход.И на мен така. Имам за база само един сезон - миналия - 7 месеца - изгорени 6 тона дървесни пелети, н.в. 750 метра, западно от София. 22-25 градуса навсякъде в 130 м2 къща.
gnt69
- майстор
шоп написа: Имам наблюдения върху над 15 обекта с отопляма площ около 180-200м2 с ПВЦ дограма и изолация 5 см стиропор в софийско.Отоплението на пелети е евтино и мързеливо. И аз топля 180-200м2 с ПВЦ дограма и изолация 5 см стиропор в Русенско ама за сезон изгарям 4 тона пелети ама от слънчоглед. За 180 дни среден разход ми се получават по 23 килограма на ден. Всеки ден минавам през мазата ръчкам ръчката на почистващия механизъм няколко пъти изхвърлям лопатка две пепел под горелката и така до следващия ден.
Разхода за отоплителен сезон е около 8-10 тона дървесни пелети. Като при 8 тона сезонен разход имаме супер икономия и без да се лъжем мръзнене при темперартури в помещенията 19-21 градуса.
При 10 тона разход за отоплителен сезон температурите в помещенията са около 21-23
И 12 тона разход за отоплителен сезон при температура в помещенията 22-24 градуса.
Цитираните по-горе от мен разходи са при 100% изгорели пелети ( няма недоизгорели пелети в пепелника) и приемлива температура на димогазовете от порядъка 90-130 градуса.
Дано съм бил полезен!
П.П. За пореден път ще напиша, че отоплението с пелети не е евтино, не е мързеливо, не е и чисто!
На 3-4 седмици почиствам пепелта под димогарните тръби допълвам бункера с пелети 500 кила е и така до следващия месец. Не разбирам къде е хамалогията такава няма. На дърва и въглища е по скъпо към днешна дата.
Тези разходи на пелети за които споменаваш са много страшни. При 10 тона за 180 дни се получават по 55 кила на ден средно. Тия хора или топлят басейни или гълъбите с неефективни системи.

raicho_m
- помощник
gnt69 написа:И на мен доста ми се вижда за изолирани къщи.шоп написа: Имам наблюдения върху над 15 обекта с отопляма площ около 180-200м2 с ПВЦ дограма и изолация 5 см стиропор в софийско.Отоплението на пелети е евтино и мързеливо. И аз топля 180-200м2 с ПВЦ дограма и изолация 5 см стиропор в Русенско ама за сезон изгарям 4 тона пелети ама от слънчоглед. За 180 дни среден разход ми се получават по 23 килограма на ден. Всеки ден минавам през мазата ръчкам ръчката на почистващия механизъм няколко пъти изхвърлям лопатка две пепел под горелката и така до следващия ден.
Дано съм бил полезен!
На 3-4 седмици почиствам пепелта под димогарните тръби допълвам бункера с пелети 500 кила е и така до следващия месец. Не разбирам къде е хамалогията такава няма. На дърва и въглища е по скъпо към днешна дата.
Тези разходи на пелети за които споменаваш са много страшни. При 10 тона за 180 дни се получават по 55 кила на ден средно. Тия хора или топлят басейни или гълъбите с неефективни системи.
шоп
- майстор
raicho_m написа:Аз лично започвам да се замислям дали термопомпата нямаше да е по-добрият вариант.И мен ми минаха такива мисли в главата преди години.
От тази година имам самоделна Термопомпа вода/вода 30 киловата. Ще пиша за разултата накрая на отоплителният сезон.
Засега съм супер доволен и изобщо не включвам горелката дори и на дневна ел. енергия.
П.П. ТП ми излезе точно 3000 лева:-) Нали форума е направи си сам?
andy_forresite
- майстор
Стига сте нападали шопа. Това е видял, това споделя. Ще тръгне да ви лъже ли
Има някакво значение дали тези квадратури са реални или по застроена площ, дали на един, или на два-три етажа.
На един етаж е най-зле, тъй като всичките 180-200 кв.м. имат подове и съответно загуби от пода.
На два етажа първият има загуби от пода, но няма от тавана, а вторият етаж пък няма загуби от пода, а има от тавана.
На три етажа - вторият няма загуби от под и таван. Говоря за нормална къща където някой се е сетил да сложи 5 см "фибран" в пода или поне картонен таван с вата.
И какво разправят за термопоНпите вода/вода и земя/вода? Чакайте да видя колко би ми струвало да се грея с таквоз нящо... Грубо 20 кг пелети х 3 квч реални са 60 квч на ден. Колко ще му струва? Сега ми е 3,50-3,60 за ден.

На един етаж е най-зле, тъй като всичките 180-200 кв.м. имат подове и съответно загуби от пода.
На два етажа първият има загуби от пода, но няма от тавана, а вторият етаж пък няма загуби от пода, а има от тавана.
На три етажа - вторият няма загуби от под и таван. Говоря за нормална къща където някой се е сетил да сложи 5 см "фибран" в пода или поне картонен таван с вата.
И какво разправят за термопоНпите вода/вода и земя/вода? Чакайте да видя колко би ми струвало да се грея с таквоз нящо... Грубо 20 кг пелети х 3 квч реални са 60 квч на ден. Колко ще му струва? Сега ми е 3,50-3,60 за ден.
Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература