• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
the_play87 - специалист
Незнам :roll:
А и не смята че е подходящо просто това го намерих и цената е добра
syncho - майстор
the_play87 написа:
Здравейте майстори :cool: Ще си правя водно подово отопление на втория етаж на стара къщичка. Къщата е гредоред и ще си остане така поради ред причини. Намерих подходяща за тази цел тръба ф14 е та смятам да сложа първо някаква изолация върху гредореда но изолацията ще е тънка. Върху изолацията смятам да наредя арматурна скара а върху скарата тръбите за подовото и това всичкото ще е вътре в 3-4 см бетон. Мисля да сложа колектор с 2 изхода като единия ще е за подовото а 2- я за един радятор. Стаите са общо 2 3.50на3.50 и 2.80на6.50 2.60 високи.Моля ви за съвет дали тази тръба като загрее няма да сцепи бетона а и за сух под неможе да става и дума.
Има голяма опасност да се нацепи при такава малка дебелина и без армировка. Другото, което е, ако ще ползваш такава тънка тръба ще трябва да сложиш повече от нея някъде максимум на 10см стъпка ще трябва да я караш. Проблема с нея е, че колкото е по-малка като диаметър толкова по-малко топлоотдаване има.
AntonBM - специалист
Ако тази система се прави на бетонова плоча няма проблем. Така правихме първите водни подови преди над 15 години. Мрежата от арматурно желязо ф4мм., която се прави, за да се редят тръбите е достатъчна за армировка на плочата, но ако осовата е достатъчно корава. При дървен гредоред обаче това не е много сигурно и вероятно syncho е прав, че може да се напука. Иначе за тръбата 14 съм правил изчисления – и на 15 см стъпка съм я навивал, но се получава по-ниска температура на пода (към 27°) при пълна мощност. Може да не е достатъчно за отопление на стаите при ниски външни. И с тръба ф12 със стъпка 15 сме правили подово, но сме слагали повечко топлоизолация по стените.
lux_e_on - специалист
Нищо лично,но класиката е Ф16.Има навсякъде и не е скъпа,така че какъв е зора да е Ф14,а и фитингите са по-редки за нея.За дебелина на замазката вече поспорихме,но за мен си трябва и мрежа отгоре,особено в тоя случай с гредореда.
Тани - модератор
the_play87 написа:
Ще си правя водно подово отопление на втория етаж на стара къщичка. Къщата е гредоред и ще си остане така поради ред причини. Намерих подходяща за тази цел тръба ф14 е та смятам да сложа първо някаква изолация върху гредореда но изолацията ще е тънка. Върху изолацията смятам да наредя арматурна скара а върху скарата тръбите за подовото и това всичкото ще е вътре в 3-4 см бетон... Стаите са общо 2 3.50на3.50 и 2.80на6.50 2.60 високи.Моля ви за съвет дали тази тръба като загрее няма да сцепи бетона а и за сух под неможе да става и дума.
Ако не ти е читав гредореда , при такава дебелина на замазката ще се напука и без да пускаш подовото!!! А и замазката тежи над тон :!: Ще издържи ли гредореда?
the_play87 - специалист
Значи гредореда е здрав све едно е правен вчера. А и тухлите на първия етаж са с дев тухли по широки от тези на втория. Във всички стени се подава по един ред тухла бетона ще стъпи и върху тях а и нали ще има и скара с гофрирана арматура 6мм.
idunno - специалист
Здравейте, аз на твое място бих го направил така:
1.Слагам дилатационна лента по стените - продава се от всяка голяма фирма за отопление.
2.нареждам фибран 3см върху него паропропускливо фолио, а върху него армировъчната мрежа.
3.със свински опашки хващам тръбите за мрежата.
4.Полагам замазка 7см (правил съм с 5 см но с фибри и без армировъчна мрежа, но това е друга тема).
5.Ако основата е слаба замазката бих я направил конзолно окачена - това всеки грамотен строителен техник ще ти го покаже.
6.Как се обезвъздушава - много просто:през един кран на връщащия колектор връзваш водопровода а през друг кран на подаващия колектор пускаш водата сякаш ще промиваш тръбите.Като започне да излиза спокойна вода затваряш и не забравяш да откачиш водопровода.Остатъка въздух помпата ще го оправи.
И така се обезвъздушава подова серпентина - разкрихме една голяма тайна хихи :-D :-D
7.20 дена пускаш вода 20-25 градуса да темперираш замазката(да изсъхне като суджук) и си готов.
Това е най- елементарния начин за направа на подово.Има и други по модерни методи,разбира се,но и по-скъпи.
Тръбата дето си я намерил си е добра.Ако имаш и фитингите за нея- давай смело-на 10см стъпка.
И като направиш пода да не сложиш некой килим, че ще работи...ама друг път.
syncho - майстор
idunno и през килим си работи не това му е проблема... замазката да си реши другото са дреболии... дилатационната фуга също е важна и не е за пренебрегване.
the_play87 - специалист
Какво ще рече конзолно окачена замаска
lux_e_on - специалист
idunno написа:
Здравейте, аз на твое място бих го направил така:
1.Слагам дилатационна лента по стените - продава се от всяка голяма фирма за отопление.
2.нареждам фибран 3см върху него паропропускливо фолио, а върху него армировъчната мрежа.
3.със свински опашки хващам тръбите за мрежата.
4.Полагам замазка 7см (правил съм с 5 см но с фибри и без армировъчна мрежа, но това е друга тема).
5.Ако основата е слаба замазката бих я направил конзолно окачена - това всеки грамотен строителен техник ще ти го покаже.
6.Как се обезвъздушава - много просто:през един кран на връщащия колектор връзваш водопровода а през друг кран на подаващия колектор пускаш водата сякаш ще промиваш тръбите.Като започне да излиза спокойна вода затваряш и не забравяш да откачиш водопровода.Остатъка въздух помпата ще го оправи.
И така се обезвъздушава подова серпентина - разкрихме една голяма тайна хихи :-D :-D
7.20 дена пускаш вода 20-25 градуса да темперираш замазката(да изсъхне като суджук) и си готов.
Това е най- елементарния начин за направа на подово.Има и други по модерни методи,разбира се,но и по-скъпи.
Тръбата дето си я намерил си е добра.Ако имаш и фитингите за нея- давай смело-на 10см стъпка.
И като направиш пода да не сложиш некой килим, че ще работи...ама друг път.

По точка едно съм за,но може и стиропор да нарежеш-0,5-1см-особено ако е по-евтин.По втора точка-може и по-тънък-2см,най малкото отдолу е дърво,а то е изолатор.За обезвъздушаването-благодаря за идеята,хитро е.Досега съм въртял само с хидрофор.Виж за замазката знам колко е минимума за Ф16-4см,но дали в неговия случай:Ф14+гредоред е малко нямам идея.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: