• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Аз имах въздушен колектор преди десетина години и почти никой тук Бг нямаше представа от подобно чудо нито дали ще работи. Сколасах му стъклото и беше правен на коляно от плаки и дървени летви и според мен формата на абсорбера не е чак толкова важна. За да има осезаем ефект трябва сериозна площ и според мен вск са по-подходящи за сервизни помещения, гаражи, работилници Сега отново ще правя 6 кв метра колектор за работилницата ми и с кутийки не ме устройва нещо....
Последна промяна от lz2skt на пон юли 06, 2015 6:42 pm, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Огъването на профил (хармоника, полуцилиндър или М -образно) е важно за подобряване кпд в сутрешните и следобедните часове. Когато слънцето е странично има участъци, които са перпендикулярни на лъчите и така се получава повече енергия.
lz2skt - специалист
Спор няма за по -сложните форми на въздушният абсорбер,че ще усвояват по-определени условия по-добре топлината...но дали сложността на изпълнение и вложените средства ще оправдаят резултата.Още когато правих проби с вк се оказа ,че ще трябва много нагреваема площ за ефективна работа ,а това условие не е приложимо навсякъде(е ако евентуално къщата така е проектирана и конструкцията и позволява елегантно да са монтирани в фасадата)А как решавате проблемът с изолирането на входа и изхода на вк ,когато не работи зимата през нощта примерно?С клапи или?А и с поставянето на термодатчици на вентилатора , изолирани тръбопроводи,механични клапи за отваряне и затваряне входа и изхода на колектора се оскъпява цялата система....а и освен това всичко трябва да е монтирано прилежно и незагрозяващо вкъщи.А и въпросното отопление(съоръжение) трябва да е синхронизирано с други отоплителни уреди.Пак си трябва електроника или един чирак да пуска ветилатори, да гледа термометри,дали пече слънце,да отваря и затваря клапи и да пали котела след като се скрие слънцето.Само работа за тъщата.....
шоп - майстор
:-)))) тъщата е идеалният терморегулатор.

Сега сериозно. Аз използвам ръчни въздушни клапи и задвижки Ф150 мм по 12-14 лв бройката и диференцирани терморегулатори по 44лв. Определено топловъздушният соларен колектор е ефективен, но след като преработих един такъв в комбиниран и за загряване на вода съм много по-доволен. Използвам го 100% във всички сезони. Може да видиш изпълнението в темата ми " въздушно отопение с вакумни тръби "
Evgeniy - майстор
Всъщност не бях много сигурен относно сложните форми, защото в един друг форум преди време имаше следното мнение:
"Нека за момент да приемем, че в 1 квадратен метър светлинен сноп (поток) има само 1000 фотона и тези 1000 фотона попадат на 1 квадратен метър панел. Може ли някой да ми каже как по дяволите тези фотони ще станат по-много, ако нагърчим повърхността на панела с някакви чудодейни профили? НИКАК !!!!! Каквото и да правите с панела, ако той има площ 1 кв.м., значи върху него попадат само 1000 фотона и нито един в повече."

Обаче отворих един урок ЗАКОНИ ЗА ОТРАЖЕНИЕТО И ПРЕЧУПВАНЕТО, ОТРАЗЯВАЩА СПОСОБНОСТ НА ПОВЪРХНОСТ

и прочетох следното:

Отразяващата способност зависи и от ъгъла на падане на светлината a (това особено добре личи при диелектриците). Най-слабо отражение имаме при отвесно или почти отвесно падаща светлина - при a от 0 до 30°. С нарастване на ъгъла, отразяващата способност бързо расте и достига 1 при a = 90°. Затова коефициентът на отражение r на дадена повърхност се определя при ъгъл 0° или в границите от 0 до 30°.

Така, че има смисъл, особено с евтините плаки, които можеш лесно да огънеш между два винкела и една PVC тръба за шаблон например.

Относно площта - колкото повече, толкова повече... аз с 2 кв.м постигам около 3-4 градуса повече в помещение 18 кв. м. Между другото при голяма южна стена най незагрозяващо и ефективно е вертикален монтаж - няма въздуховоди.

Относно клапите - ако се направи класически - да засмуква долу и да вкарва горе през свободно висящи жалюзи дето се веят и даже насочват потока надолу няма нужда от допълнителни клапи.
Аз направих обратното, като си мислех че засмукването на таванен въздух и издухването му на по-ниско ще е по добре. Да, ама не. Нощем естествения ход на изстудения въздух в колектора беше в същата посока като дневния и веещите жалюзи си се вееха в посока отваряне. Затова купих вентилатор на "ВЕНТС" с автоматични жалюзи - идеята е взета от форума, махнах му двигателя и свързах "отварачката" паралелно на вентилатора.
Единственото управление е един термостат на 45 градуса и едно ключе за включване октомври и изключване по гергьовден.
lz2skt - специалист
Върти ми се и идеята ВСК да подава топъл въздух към вент на пелетната горелка
шоп - майстор
Мислил съм и аз такива неща особено след като направих въздушното отопление с вакумни тръби. Несгодата е, че когато има слънце нямам нужда от допълнително отопление.
nobreak - специалист
transportna написа:
Колега lz2skt, защо трябва да ги огъваш на кюнец. Тук бяха предложили да се нагъне на хармоника и май ще е по удачен вариант. Ще се получи като селективен панел.
Относно това огъване на хармоника под какъв ъгъл е най удачно да е нагъването?
nilro - специалист
Прикачен файл:
WP_20151202_15_26_32_Pro.jpg
Здравейте,
Вчера боядисах стената-бабата щеше да припадне :rolleyes:
Отиде един литър боя за печки-25 лева за около 12 м2 .Боядисвах с любителски пистолет.
В неделя ще слагам поликарбоната,та да попитам-
По периферията на рамката лепя самозалепваща изолационна лента,за да легне на меко поликарбоната и да не издиша.
Ако залепя и по другите профили от същата лента ще изолирам от топлообмена почти 1 м2.
Ако не залепя,се опасявам лятото от прекалено висока температура на профилите,контактуващи с поликарбоната.
Та как е по-добре да постъпя?
Или да сложа само на местата,където ще са винтовете?
Прикачен файл:
WP_20151202_15_26_32_Pro.jpg
За включването на вентилаторите ще използвам термостати за ниска температура-разрешителни за вентилаторни конвектори.
Включвт на 38 гр. и изключват на 30.
Струват по 9 лева и съм ги сложил на планки намазани с термопроводяща паста и закрепени към вече черните ал. ламарини.

Прикачен файл

WP_20151202_15_59_11_Pro.jpg
Evgeniy - майстор
Не вярвам да имаш проблем. През лятото слънцето е много високо, за да огрее вертикална стена силно. В моите бирени сандъци колекторната кутия е запушена с ламарина върху стиропор. Вече 4та година няма проблем, въпреки че не ги свалям до вертикално положение:

Прикачен файл

DSCN9360.JPG
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: